Primăria Târgoviște: Investiții record în administrație și ce ne așteaptă în anul 2022

Astăzi, la sediul Primăriei Târgoviște, a avut loc o conferință de presă de final de an, susținută de primarul municipiului, Daniel Cristian Stan, alături de viceprimarii Monica Ilie, Cătălin Rădulescu și city manager Gabriel Boriga.

Deși a fost o perioadă extrem de grea pentru noi toți, din multe puncte de vedere, municipiul Târgoviște a încheiat anul într-un mod cât se poate de optimist. Premiul căștigat, la începutul lunii decembrie, la categoria – regenerarea urbană a spațiilor publice (oferit de către Asociația Municipiilor din România în cadrul Galei AMR 2021) este indicatorul care ne arată că suntem pe drumul cel bun. Fiecare cetățean își dorește să trăiască într-o comunitate care să-i ofere un grad înalt de siguranță și confort, și, credem noi, municipiul Târgoviște devine pe zi ce trece, un oraș demn de istoria pe care o poartă în spate.

Edilul orașului a oferit o serie de argumente care vin să arate modul în care s-au derulat investițiile în acest an și care sunt ”previziunile” pentru anul următor.

Daniel Cristian Stan, declarații pe larg:

”Suntem la un moment de bilanț față de ceea ce a însemnat anul 2021 pentru municipiul Târgoviște și administrația locală.

Putem privi în urmă în mod obiectiv și să tragem câteva concluzii de natură să ne ofere o idee cât mai fidelă despre anul 2021, un an complicat, cu multiple provocări. Un an pe care îl anticipasem mai ușor, dar care, din păcate, nu a fost deloc așa. Un an care ne-a testat tuturor limitele, însă un an care a însemnat mult în procesul de modernizare al municipiului Târgoviște.

Ca număr de investiții finalizate și ca valoare a investițiilor, cu greu putem să găsim un alt an în istoria modernă a municipiului Târgoviște care să se compare cu anul 2021. Într-un context foarte delicat. Din punct de vedere economic, bugetar, sanitar, social.

Ca o sinteză, voi spune că valoarea totală a investițiilor finalizate în 2021 depășește 320 de milioane de lei (bani atrași din fondurile europene și PNDL – facturi plătite). Au fost finalizate 15 investiții, record la Primăria Municipiului Târgoviște în primul an post electoraal.

Câteva repere:

Finalizare centura municipiului Târgoviște,

un proiect care părea blestemat și care în acest moment reprezintă un punct important pe harta infrastructurii locale, cu 15 km de drum și de canalizare, cu două poduri construite de la zero, cu patru pasaje rutiere reabilitate, un proiect extrem de important. Inelul 2 al centurii Municipului Târgoviște, va reprezenta un pas important înainte și vreau să-i mulțumesc președintelui Consiliului Județean, Corneliu Ștefan, pentru această investiție de natură să permită ocolirea reală a orașului pentru tot ceea ce înseamnă traficul greu de tranzit.

Pe zona de infrastructură educațională: Școala nr. 8, ”Mihai Viteazul”, 20 de milioane de lei aproximativ, una dintre cele mai moderne școli din România, Creșa nr. 13, Creșa 16.

Pe lucrări de reabilitare infrastructură (spații verzi, piețe publice, parcul de la UM Gară, Piața Revoluției, Parcul Mittropoliei, Cinematograful Independența)

Pentru prima dată în 2021 în municipiul Târgoviște avem autobuze ecologice Mercedes-Benz Citaro Hybrid, 40 de autobuze în circulație în acest moment, aduse toate în 2021 în Târgoviște. Se mai adaugă și Șoseaua Găești, lucrările de reabilitare la cel mai important punct de intrare în municipiul Târgoviște.

Reabilitarea și modernizarea străzii Neagoe Basarb, modernizarea iluminatului public, proiectele pe zona de reabilitare termică, atât pe fonduri europene, cât și pe fonduri de la bugetul local.

Un an care poate fi egalat cu greu dacă ne uităm în spate și vedem traseul administrativ și investițional al municipiului Târgoviște.

La începutul anului nu aveam plătită nici măcar anvelopa salarială, ceea ce ne-a dat mult de gândit, însă am reușit să găsim resursele și economice și manageriale pentru a trece peste această perioadă.

În fața d-voastră aveți echipa cea mai stabilă din istoria administrativă a municipiului Târgoviște. Niciodată nu a existat o echipă să reziste atât de mult timp și care să treacă testul electoral, o echipă cu experiență și mai ales care respectă târgovișteanul.

Am transformat anul 2021 dintr-un an care părea prăfuit, într-un an în care s-au realizat extraordinar de multe lucruri în municipiul Târgoviște, ca și procent reprezintă 30-40% din ceea ce ne-am propus.

Toate aceste investiții au fost realizate în condițiile în care taxele și impozitele locale nu au mai crescut de 7 ani, în afară de corelarea cu rata inflației. Am încercat să compensăm acest minus, pe ce înseamnă încasările, cu atragerea de fonduri nerambursabile, printr-o activitate care este de durată, implică perseverență, dar care, în cele din urmă își arată roadele.

Un proiect european parcurge între 1,5 și 2 ani (în cel mai bun caz și depinde de deschiderea axei de  finanțare) de la momentul în care îți propui să-l realizezi, faci primele demersuri și până scoți primii bani europeni.

Sper ca anul 2022 să aducă și mai multe investiții,

și discutăm de finalizarea altor investiții deosebite, mobilitate urbană (bulevardele importante), încă două unități de învățământ, Matei Basarab și Școala Gimnazială ”Tudor Vladimirescu”, cu găsirea unor finanțări pe Școala ”Radu cel Mare”, Școala ”Vasile Cârlova”.

Proiectul pe Anghel Saligny, 43 de milioane de lei, finalizarea depoului, finalizarea stației de capăt, stațiile de călători, programul de management al transportului public local.

Vom face pași importanți pe proiecte dintr-o altă zonă, cum ar fi Șanțul și Valul Cetății, pe fonduri europene. Și alte proiecte care vor face din 2022 un an extraordinar.

Am avut o discuție cu investitorii de la Combinatul de Oțeluri Speciale

În următorii doi ani se va realiza cea mai importantă investiție din ultimii 30 de ani. O investiție de aproximativ 500 de milioane de euro care se compune din modernizarea actualelor facilități de producție, undeva între 15-17 milioane de euro anual, plus o Oțelărie nouă de 300 de milioane de euro. Și sper să se concretizeze. Ar fi din punct de vedere economic, cel mai important eveniment din ultimii 30 de ani. Și cea mai mare investiție privată sau publică din județul Dâmbovița.

Sperăm să nu intervină nicio piedică, vom face tot ce depinde de noi pentru a le depăși. Alături de colegii mei, suntem conștienți de responsabilitatea pe care o avem, suntem conștienți de faptul că de activitatea noastră depinde dezvoltarea acestui oraș și vom face tot ceea ce depinde de noi pentru ca ceea ce realizăm să facem cât mai bine și municipiul Târgoviște să aibă o conducere administrativă de natură să raspundă exigențelor cetățenilor. Exigențe care sunt la un nivel ridicat, însă nu ne văităm și ne vedem în continuare de treabă.

Le mulțumesc târgoviștenilor pentru colaborarea din acest an, pentru că am fost o echipă,

a fost un parteneriat, între administrație și cetățeni. Încercăm să soluționăm problemele ridicate cu celeritate.

Să vă bucurați de sărbătorile de iarnă, de Crăciun și nu de altă denumire, pentru că suntem români și avem o tradiție multiseculară, iar aderarea la niște organisme internaționale nu a însemnat renunțarea la anumite elemente care definesc poporul român. Iar România este un stat independent, suveran, indivizibil.

Să ne vedem anul viitor, sănătoși, lucrul acesta este cel mai important, pentru că dacă suntem sănătoși reușești să o scoți la capăt indiferent de greutățile pe care le întâmpini. Important este să fim perseverenți și la un moment dat rezultatele vor apărea. Îi asigur pe târgovișteni de buna noastră credință, și de faptul că așa cum am făcut eforturi până acum să nu-i dezamăgim, vom face și în continuare”.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share