Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Prinși din nou cu nereguli  la adăpostul public de câini din Uricani

Vă mai aminți de articolele scrise, despre” cimitirul groazei” din Uricani, de la adăpostul de câini,  în care relatam că ,  acolo se petreceau lucruri necurate???

Cetăţenii din zona Valea de Brazi ne-au semnalat faptul că pe terenurile din imediata apropiere, dar și în apa pârâului din imediata apropiere   a adăpostului pentru animale fără stăpân,  au găsit cadavre de câini în putrefacţie, schelete şi alte probe despre cruzimea cu care au fost tratate animelele.

Atunci, cadavrele câinilor morţi au fost găsite la întâmplare, în cele două pâraie din care se aprovizionează momârlanii care au în acea zonă locuinţele.

Un miros înţepător, insuportabil venea dinspre adăpostul de câini, fecale peste tot, dejecţii aruncate prin pădure. Aceea era imaginea dezolantă pe care am găsit-o la faţa locului, împreună cu oamenii legii.

 Iar pădurea din apropierea adăpostului devenise un cimitir al groazei

Situaţia a fost descrisă de cetăţenii din zonă care spuneau că, „Mor câinii pe capete, se mănâncă între ei şi îi aruncă pe unde apucă: prin pădure, prin canale, în pârâul din care folosesc oamenii apa pentru adăparea animalelor. Este un focar de infecţie. Vine primăvara şi ce vom face? Ne vom îmbolnăvi cu toţii”, spuneau revoltaţi cetăţenii din Valea de Brazi.

Pădurea din imediata apropiere, proprietate a Ocolului Silvic, devenise  un veritabil cimitir al groazei. Cred că, animalele eutanasiate nu au mai fost ridicate de firma care trebuia să le ardă cadavrele ci pur şi simplu au fost îngropate în pădure.

De foame, jivinele pădurii le-au dezgropat şi devorat. Am descoperit mai multe schelete pe o rază de numai câţiva metri, probele fiind luate de echipa de la Poliția Uricani, care a întocmit un dosar penal, încheiat, din păcate,  cu NUP.

Dar î n urma controalelor recente,  efectuate în teren de către cei de la Garda de Mediu și Administrația Bazinală Jiu,  asociația care gestionează adăpostul de la Uricani, a fost prinsă din nou cu nereguli.

Dacă în urmă cu câțiva ani, apele uzate ce proveneau  de la adăpost erau deversate în pîrâul Valea de Brazi, acum,  aceștia au fost din nou sanționați cu amendă de  cei de la APELE Române,  care au constatat că ” alimentarea cu apă a adăpostului de câini se face fără a deține acte de reglementare din punct de vedere al gospodăririi apelor, dispunându-se intrarea în legalitate până în data de 20.09. 2023”.

 

Și noi vom face din nou  demersurile necesare,  pentru a afla care sunt investițiile făcute în ultimii ani, care sunt costurile legate de adăpostul de la Uricani, în ultimii 11 ani de funcționare.

Bugetul  asociației se ridică la aproximativ patru milioane de lei, bani care proveneau  de la Consiliul Județean Hunedoara și primăriile care cotizează la ADI SJOAFS, iar eutanasierea este o practică în adăposturile din județ, cu toate că, locurile nu sunt niociodată ocupate la capacitate maximă.

Curtea de Conturi a dat în schimb un ultimatum,  de a nu mai finanța această asociație, deoarece prin ea se sifonează banii hunedorenilor.

raport curtea de conturi CJ

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Serviciul judeţean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân” este constituită la nivelul unităților administrativ teritoriale din județul Hunedoara. Asociația a fost înființată în anul 2012, și a fost modificată în anul 2020 și este fondată doar la nivelul UAT-urilor din judet, având 50 de membri și deține  cinci  adăposturi funcționale:  în Brad, Simeria, Orăștie, Călan, Uricani,  iar  de la finele anului 2020 adăpostul din Deva. Asociația are ca obiect de activitate gestionarea câinilor fără stăpân de pe domeniul public al UAT-urilor membre și poate presta servicii contra cost și UAT-urilor care nu sunt membre î n asociatie.

 

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share