Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Procesul de Tranziție justă în Valea Jiului trebuie să continue

După două întâlniri de coordonare la sediul Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN și o întâlnire la Guvernul României cu Ministrul Energiei Sebastian Burduja și cu Șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Stefan Radu Oprea, liderii de la Sindicatul Muntele CEVJ s-au întâlnit a la Ministerul Finanţelor, cu Secretarul de stat,  Mihai Diaconu și cu  cei conducerea Complexului Energetic “Valea Jiului” pentru a identifica soluții adaptate specificului activităților miniere din acest bazin carbonifer, avându-se în vedere obligațiile asumate de Comisia Europeană și de statele membre privind Tranziția Justă în comunitățile miniere conform Deciziei Consiliului 2010/787/UE din 10 decembrie 2010.

Ajutorul de stat aprobat anul trecut, de 790 milioane de euro, ajută România să elimine treptat producția de cărbune până în 2032, în conformitate cu angajamentul obligatoriu asumat în Planul național de redresare și reziliență și în Planul teritorial pentru o tranziție justă.

Beneficiarul va fi Societatea Complexul Energetic Valea Jiului S.A., care gestionează cele patru mine și centrala electrică Paroșeni,(n.r. pentru care se fac eforturi pentru a fi trecută pe gaz)  . Măsurile acoperă  costurile sociale pentru lucrătorii care și-au pierdut sau își vor pierde locurile de muncă din cauza închiderii minelor și  costurile legate de lucrările de siguranță și reabilitare necesare pentru închiderea celor patru mine, în special cele privind măsurile necesare pentru securizarea puțurilor de mină, repararea daunelor cauzate de minerit asupra mediului și recultivarea terenurilor după închiderea celor patru mine. Acest ajutor acoperă costurile eligibile suportate în perioada 1 octombrie 2023-31 decembrie 2032.

Autoritățile române s-au angajat să numească un consultant independent care” va monitoriza extracția cărbunelui pentru a se asigura că aceasta se limitează strict la ceea ce este necesar pentru siguranța publică, de exemplu pentru a evita autoaprinderea, și care va furniza rapoarte anuale în acest sens.”

Și totuși,  există premisa ca perioada de închidere a minelor din Valea Jiului să fie prelungită, dacă cei din Comisia Europeană, aprobă propunerile pe care le-a prezentat zilele trecute ministrul Energiei, la Bruxelles, până în 2040 și chiar mai mult.

Baza argumentelor noastre și a discuțiilor de la Bruxelles, vom transmite oficial către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene propunerea de prelungire a termenelor de închidere a capacităților pe bază de cărbune. În curând, vom trimite și motivarea extinsă, pe care o voi prezenta Guvernului României. Urmează să depunem formal cererea la Comisia Europeană și să continuăm negocierile. Nu avem timp de pierdut. Un lucru important: toate instituțiile statului care și-au exprimat poziția până acum susțin această propunere. Avem o aliniere la nivel național cum rar se întâmplă. Este același mesaj pe care îl primesc de la voi, românii, zi de zi: România trebuie să-și valorifice resursele pentru a avea stabilitate și prosperitate și pentru a-și consolida poziția economică și geostrategică” a transmis ministrul Energiei.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share