Program național de screening pentru bolile cronice

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au propus și Executivul a aprobat astăzi, 25 martie 2022, proiectul de Hotărâre privind aprobarea programelor naţionale de sănătate.

Documentul stabilește cadrul legislativ pentru continuarea activităților din cadrul programelor naționale de sănătate aflate în derulare, dezvoltarea acestora pentru includerea unor noi beneficiari. Vor fi introduse noi programe și activități și se va renunța la altele care, în urma evaluării, nu și-au mai dovedit eficiența.

Conform actului normativ, Ministerul Sănătăţii va asigura coordonarea, derularea şi finanţarea din bugetul MS a 13 programe naționale de sănătate publică, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate va derula și finanța din Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate 15 programe naționale de sănătate curative.

HG-103

În cadrul programelor nationale de sănătate derulate de Ministerul Sănătății s-a introdus Programul naţional de screening organizat pe baze populaționale pentru boli cronice cu impact asupra sănătății publice cu:

a) Subprogramul de screening pentru cancerul de col uterin;

b) Subprogramul de screening pentru cancerul de sân;

c) Subprogramul de screening pentru cancerul colorectal;

d) Subprogramul de screening pentru depistarea infecțiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D care se desfășoară în regim pilot finanțat din fonduri externe nerambursabile.

Acest demers este motivat de asigurarea implementării obiectivelor prioritare ale Planului European, transpus în România prin Planul Național de combatere a Cancerului. Programul naţional de management al registrelor naţionale a încetat fiind înlocuit cu proiectul “Sistem Informatic pentru registrele de sănătate- RegIntermed” finanțat din fonduri externe nerambursabile. În cadrul programelor derulate de către CNAS s-a înființat Programul naţional de PET-CT, realizându-se o extindere a accesului la această investigaţie. Pentru implementarea programelor naționale de sănătate publică, în anul 2022, bugetul aprobat este în sumă de 5.952.000 mii lei, iar creditele de angajament aprobate prin Legea bugetului de stat pe anul 2022 nr. 317/2021 pentru implementarea programelor naționale de sănătate curative sunt în sumă de 8.592.881,00 mii lei.

La nivel mondial, 𝗹𝘂𝗻𝗮 𝗠𝗮𝗿𝘁𝗶𝗲 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗱𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝘁𝗮̆ 𝗹𝘂𝗽𝘁𝗲𝗶 𝗶̂𝗺𝗽𝗼𝘁𝗿𝗶𝘃𝗮 𝗰𝗮𝗻𝗰𝗲𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗰𝗼𝗹𝗼𝗿𝗲𝗰𝘁𝗮𝗹. Acesta reprezintă cea de-a doua formă de cancer, ca frecvență, în Europa. Conform studiilor, în momentul diagnosticării, aproximativ 20% dintre pacienți se află în faza de metastază a bolii. Depistarea precoce poate însemna o șansă la viață! Cancerul de colon poate fi vindecat!

Și reglementările din sănătate rămân neschimbate până la 31 martie 2022. Reglementările din sistemul de sănătate instituite pe perioada stării de alertă rămân valabile până la data de 31.03.2022, chiar dacă starea de alertă a încetat,  începând din 09.03.2022. Casa Națională de Asigurări de Sănătate va anunța în timp util reglementările care vor intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2022.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share