Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

PSS este singura formațiune politică ce sprijină persoanele cu dizabilități

”Peste 890 de mii de persoane cu dizabilități sunt condamnate la suferință, în România. 89% dintre instituții nu sunt accesibilizate, 97% nu au grupuri sanitare adaptate, doar 2% dintre școlile noastre sunt pregătite pentru copiii cu dizabilități. Și lista cu neajunsuri și neputințe e lungă. La ea se adaugă lipsa de empatie și omenie a unor angajați din instituțiile statului, plătiți să aline din suferința oamenilor cu dizabilități. Nu o fac, ba mai mult, îi tratează cu dispreț. Condamnați la suferință, o poveste pentru care punem avertismentul că poate șoca”, a spus Alex Dima, în emisiunea -reportaj.

”Copilul meu special este nevoit să-și ceară dreptul la servicii sociale zilnice în instanță!!!
Culmea, instituția care are obligația de a asigura acest drept merge “până în pânzele albe” să nu i le acorde… Încercând tot ce cred ei ca ar ajuta în instanță să convingă că legea nu trebuie să li se aplice și lor . Cu o hotărâre definitivă și irevocabila în mână, nu reușim să ne primim dreptul… Mai mult,  ne-au spus în față că vor contesta executarea judecătorească dacă voi merge la un executor judecătoresc..
Replica unei angajate în departament Resurse Umane din cadrul DAS Bacău : “ce doamnă, după ce stai acasă și-ți îngrijești propriul copil, mai ai și pretenții!?” m-a determinat să merg până la capăt pentru “mâna de drepturi” legiferat și neacordate copilului meu! Asta în contextul în care, eu îmi lăsăm un job într-o multinațională pentru că nu am avut de ales, am fost nevoită de sistem să accept invidiata funcție de asistent personal al persoanei cu handicap grav, copilul meu ! Asta-i România reală,  în care încercam să ne recuperăm copiii” scrie o mamă.
PERSOANE CU NEVOI SPECIALE
”Persoanele cu nevoi speciale nu sunt atât de diferite de semenii noștri așa-ziși “normali”… că admitem sau nu, toți avem, până la urmă, ceva care nu merge bine. Țara mea de origine, România, nu este încă pregătită pentru persoane de genul acesta. În primul rând nu sunt instrumentele necesare pentru a ușura un pic viața, de exemplu facilitățile pentru transport. Dacă ai un lucru cu roți și vrei să faci o plimbare, nu o poți face liniștit pentru că rampele sunt înguste sau nu sunt deloc. Apoi mentalitatea oamenilor, din păcate. Și acest lucru face mai rău decât orice lucru. Sunt încă mulți care atunci când văd o familie cu o persoană dizabilă, gândesc imediat: uită-te la ăla în ce hal e, săracul! După terminarea liceului, unei persoane dizabile îi este greu să găsească un loc de muncă, pentru că șefii gândesc: cum să am încredere într-o persoană dizabilă? Dar eu cred că, dacă cineva gândește așa, problema o are el, pentru că nu se poate judeca o persoană pentru handicapul său. Se poate glumi, se pot face glume, oricum dizabilul și familia lui sunt obișnuiți, dar există o limită la orice și această limită se numește bun simț și educație. Dumneavoastră, șefii din România mea, nu trebuie să puneți imediat punctul pe i, gândiți-vă bine, prima evaluați și apoi judecați. În schimb, în Italia, din fericire, sunt toate instrumentele adaptate pentru a întâmpina persoane cu nevoi speciale, sunt asociații speciale, sunt rampe largi la trotuare și la autobuze. Poate, doar la capitolul fizioterapie trebuie insistat mai mult, nelăsând exercițiul doar la voința persoanei cu handicap. Lucru cel mai frumos aici în Italia este mentalitatea diferită. Poți să mergi liniştit să ceri o informație fără să auzi șoapte la spate sau alte lucruri care dor. Și, în ceea ce privește munca, aici în Italia problema este abordată diferit. La sfârșitul studiilor există întotdeauna un loc de muncă undeva și pentru persoanele cu nevoi speciale. Cred că această deschidere față de oamenii ca mine, ne oferă o șansă să ne facem utili societății și să nu ne simţim o povară pe spatele nimănui. De acest lucru au nevoie concetățenii mei și țara mea pentru a fi mai buni. O familie cu un băiat sau fată cu nevoi speciale nu este atât de diferită. Cu toții avem ceva de învățat unii de la alții și fiecare, special sau nu, are ceva de oferit altora” a scris și Matei Chipăruș.

Partidul Solidarității Sociale dezaprobă declarația publică făcută de secretarul de stat din ministerul Muncii și prin intermediul unui comunicat de presă, se face precizarea că:  ”PSS nu va intra niciodată în jocurile politice de culise făcute de terțe persoane, doar cu scopul de a distrage atenția de la lucruri care pot,  sau urmează să aibă loc în perioada următoare”.

 

Vă dorim Sarbători Pascale cu bine!

Distribuie acest articol Oficial Media
Share