Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Rămânem mereu aproape de fermieri! APIA

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a încasat, în data de 05.04.2023, suma de 69,27 milioane euro, reprezentând rambursarea de către Comisia Europeană a plăților directe efectuate de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în cursul lunii februarie 2023.

„Avem tot timpul în preocuparea noastră sprjinirea fermierilor, aducem în țară fiecare euro pus la dispoziția agriculturii și dezvoltării rurale de către Uniunea Europeană. Suntem în graficul asumat privind accesarea fondurilor europene și vom continua pe acest drum al acordării la timp a subvențiilor necesare, utile și cuvenite”, a declarat ministrul Petre DAEA.
Aceste sume se adaugă celor încasate de la începutul anului 2023, respectiv 1,87 miliarde euro, valoarea totală a rambursărilor efectuate de către Comisia Europeană pentru activitățile aflate în sfera de responsabilitate a MADR în anul 2023 fiind de 1,94 miliarde de euro. Sub sloganul care definește instituția noastră „PUTERNICI. ÎN ECHIPĂ!”, continuăm primirea cererilor de plată, astfel că începând cu 1 martie, dată care a marcat startul Campaniei de primire a cererilor de plată pentru anul 2023, și până la 7 aprilie 2023 a fost depus un număr de 310.921 de cereri, pentru o suprafață de 1.070.000,82 hectare.

 ”Am continuat autorizarea la plata finală a fermierilor care au depus cereri de sprijin în campania 2022, astfel încât suma totală autorizată la plată se ridică la 2,69 miliarde euro, sumă care a ajuns în conturile fermierilor în perioada 16 octombrie 2022 – 7 aprilie 2023.
 Comisia Europeană a rambursat României în data de 05.04.2023 suma de 69,26 milioane de euro pentru sumele plătite de APIA fermierilor în luna februarie a acestui an. Am făcut demerusurile necesare încheierii de convenții cu instituțiile financiare bancare, nebancare și cu fondurile de garantare, astfel încât fermierii să aibă alternativa accesării de credite în condiții avantajoase, care să le permită finanțarea propriilor activități curente până la încasarea subvențiilor.
Până la acest moment a fost demarată eliberarea de adeverințe pentru:
– solicitanții schemei de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, reglementată de HG nr.1179/2014, aferentă perioadei 1 ianuarie – 30 iunie 2023.
– beneficiarii DR 06 – Bunăstarea animalelor, pachet a) Plăți în favoarea bunăstării porcinelor, pachet b) Plăți în favoarea bunăstării păsărilor, anul de angajament 2023.
 Am organizat la Brașov, în perioada 16-29 martie 2023, seminarul de analiză și diseminare de informații privind continuarea angajamentelor asumate de fermieri în cadrul PNDR 2014-2020, acțiune ce a avut ca scop întărirea capacității de gestionare a măsurilor delegate, în contextul continuării trasabilității fluxurilor procedurale pentru angajamentele aflate în derulare și pentru accesarea și utilizarea corectă a măsurilor finanțate din FEADR.
 Am efectuat plăți aferente ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2023. Valoarea sprijinului pentru crescătorii de animale este de peste 1,36 milioane lei.
APIA a autorizat la plată suma totală de 105,01 milioane de euro pentru beneficiarii Măsurii 14 – Bunăstarea animalelor, care au depus cereri în campania 2022. Suma totală autorizată în valoare de 105,016 milioane de euro este aferentă unui număr de 436 de beneficiari, din care 33,76 milioane euro pentru bunăstare porcine şi 71,31 milioane euro pentru bunăstare păsări.
Începând cu jumătatea lunii martie, am început primirea cererilor de plată aferente anului 2023 pentru schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite și pentru pentru schema de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”, a transmis directorul  general al APIA, Adrian Pintea.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share