Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Rănit în poligonul de trageri și șapte zile de îngrijiri medicale

Un agent șef de la Centrul Educativ Buziaș a avut parte de o experiență care se putea încheia tragic, chiar în timpul serviciului, scriu colegii de la Știri de Timișoara 

La o ședință de tragere, din cauza unei defecțiuni a pistolului, omul a fost rănit la ochi. Incidentul a scos la iveală mai multe nereguli

Despre neajunsurile de sistem au comunicat de nenumărate ori și reprezentanții sindicatului reprezentantiv de la EUROPOL.

Iar incidentul s-a vrut a fi mușamalizat, dar odată cu acest incident apar și alte nereguli care s-au derulat de-a lungul timpului, în unitățile aflate în subordinea Ministerului Justiției

Bărbatul are 35 de ani și este agent șef la Centrul Educativ Buziaș. În urmă cu aproape o săptămână, alături de colegi, a avut programată o ședință de tragere cu armamentul din dotare, la Poligonul special amenajat în Chișoda.

În timpul tragerilor, bărbatul a fost rănit la ochi, din cauza unei defecțiuni la încărcător.

Asta nu i-a împiedicat însă pe șefii lui să-i dea un alt pistol, pentru a continua exercițiul, deși avea arsuri vizibile. Atât victima, cât și alți colegi reclamă mai mult nereguli în organizarea acestei trageri, pornind de la neafișarea anunțului la avizierul unității și încheind, mult mai grav, cu lipsa totală a unei instruiri specifice prealabile.

Nu aveau nici căști, nici ochelari de protecție

„În zilele anterioare tragerii, nici măcar marca pistolului nu a fost corect specificată, fiind vorba de un pistol cu muniție neletală, Walther P99 T, calibrul cartușelor fiind 10×22 (există diferite variante ale aceluiași producător). Nici măcar în poligonul de tragere nu ne-au fost aduse la cunoștință aspecte ale ședinței ce urma să o executăm, deși erau prezenți doi ofițeri din cadrul Centrului Educativ Buziaș. Am fost puși să semnăm un tabel, fără a se preciza conținutul documentului. Atât armamentul, cât și muniția au fost transportate cu același mijloc de transport, nefiind asigurată paza acestora(…) Înainte de a efectua tragerea cu pistolul mai sus menționat, nu a fost verificat, nu s-a transmis să-l ridicăm de la sol, să introducem încărcătorul și să așteptăm comanda de foc asupra țintei din fața noastră. Am tras două cartușe, iar la al treilea cartuș am auzit o bubuitură puternică și după acel moment, am simțit arsuri pe față și la ochiul stâng.  După incident mi s-a înmânat alt pistol (…), pentru a continua tragerea, cu toate că eram în imposibilitatea de a vedea în jur. Am mai tras trei cartușe. Unitatea noastră, Centrul Educativ Buziaș, nu a pus la dispoziție ochelari de protecție balistică și căști de protecție fonică, necesare la executarea tragerii. Acestea puteau preveni incidentul”, a declarat agentul șef.

Șapte zile de îngrijiri medicale

Bărbatul a cerut să fie dus la spital, pentru că acuza arsuri tot mai puternice la ochiul stâng, dureri de cap și stări de amețeală. A fost consultat la Urgențele Spitalului Municipal din Timișoara, iar apoi a fost readus înapoi în poligon, unde a mai stat minute bune, până când a fost transportat în unitate.

„Odată ajuns în unitate am întocmit o cerere de concediu pentru data de 22 iunie, deoarece medicul oftalmolog mi-a sugerat să repet obligatoriu încă un control oftalmologic în ziua următoare. Această cerere de concediu a fost respinsă de către domnul subinspector de poliție penitenciară, pe motivul că sunt planificat în serviciul sector vizită. În 21 iunie, în jurul orei 21, m-am prezentat și la serviciul de urgență din Buziaș pentru îngrijiri medicale din cauza durerii. În 22 iunie m-am prezentat la muncă și am anunțat că nu sunt apt de muncă deoarece am stări de amețeală, dureri de cap și usturimi la ochiul stâng cu care văd doar în ceață. Până la închiderea programului, incidentul a fost înregistrat de ofițerul responsabil cu securitatea și sănătatea în muncă, fiind demarată o anchetă, după ce ceilalți doi ofițeri nu au întocmit și înaintat note de informare către conducerea unității asupra evenimentului”, a concluzionat  victima.

Între timp, bărbatul a fost și la Medicină Legală, de unde i s-au recomandat șapte zile de concediu medical, în cazul în care,  nu apar complicații.

 

Centrul Educativ Buziaș este destinat resocializării minorilor și tinerilor , care au săvârşit fapte penale şi cărora li s-a aplicat măsura educativă a internării într-un centru de reeducare.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share