Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Semnal de alarmă: asaltul împotriva monumentelor românești!!!!

Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România, Societatea ASTRA –despărtămintul Carei, Asociația Românilor Expulzați în 1940 și Societatea Ars Transsilvaniae organizează vineri 30 iunie începând cu orele  13.00  la Biblioteca Universitară Lucian Blaga, o conferință de presă privitoare la asaltul asupra monumentelor românești din Transilvania.

După mutarea statuii lui Avram Iancu din centrul Turda, după înlăturarea statuilor lui Mihai Viteazul din Oradea și a lui Emil Racoviță din Cluj Napoca, după dezmembrarea Monumentului Eroilor din Câmpia Turzii, după scoaterea soclurilor și numelor de la statuile Mihai Eminescu, Lucian Blaga și Școala Ardeleană la Cluj Napoca a venit și rândul Monumentului Ostașului Român de la Carei să fie batjocorit.

 

 

”Asaltul asupra statuilor și monumentelor românești atinge cote alarmante și necesită intervenția guvernului, a celor mai înalte foruri de cultură dar și a societății civile,  din moment ce adminstrațiile locale se fac vinovate de aprobarea de proiecte,  ce aduc atingere doar statuilor românești.

Academicienii Doru Pamfil, Marius Porumb și Emil Burzo, prof. Univ. Mircea Popa si președinții asociațiilor organizatoare, Daniela Ciuta și Tiberiu Groza, vor oferi detalii despre stadiul în care s-a ajuns cu asaltul împotriva monumentelor românești,  prin proiecte avizate de forurile de cultură din cadrul Ministerului Culturii și ale administrațiilor locale.

În ziua când se implinesc 50 de ani de la dezvelirea in Cluj Napoca a grupului statuar Școala Ardeleană, vă așteptăm pe toți reprezentanții mas-media care doriți să vă implicați în acțiunea de salvare a monumentelor și statuilor personalităților românești din Transilvania să contribuiți la reușita acestui demers civic” transmit organzatorii.

UPDATE:

Potrivit surselor noastre, vineri, 30 iunie, emblematicul grup statuar „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca va fi repus pe soclu. Colegii de la Gazeta de Cluj au scris în repetate rânduri despre modul rușinos în care statuia a fost dată jos de pe soclu, iar administrația clujeană s-a făcut mereu că plouă. Municipalitatea clujeană a trimis miercuri la avizare,  la Comisia Zonală de Monumente Istorice planșele și proiectul monumentului din 1973, anul în care s-a inagurat statuia.

 

”Vineri, 30 iunie, ne pregătim să celebrăm nu doar 50 de ani de la crearea acestui monument cultural, ci și triumful nostru în lupta pentru păstrarea patrimoniului local. Acest moment nu reprezintă doar renașterea unui simbol al Clujului, ci și reafirmarea rolului vital al presei în apărarea valorilor și moștenirii noastre culturale.

Repunerea pe soclu a grupului statuar este o dovadă a faptului că vocile unite pot face o schimbare și că patrimoniul cultural merită respect și protecție.

Din partea Gazetei de Cluj, suntem mândri că am avut ocazia să ne folosim platforma pentru a susține această cauză importantă. În acest proces, am reușit să demonstrăm că presa nu este doar un mijloc de informare, ci și un instrument puternic de schimbare, capabil să facă lumină în problemele culturale și să ajute la păstrarea moștenirii noastre pentru generațiile viitoare” transmit colegii noștri clujeni.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share