Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

„Răvășitul Oilor” de la poalele Munților Leaota

O dată cu sosirea toamnei, în jurul praznicului Nașterii Maicii Domnului – 8 septembrie, turmele de oi sunt coborâte de la munte. Sfârșitul anului pastoral se încheie cu un eveniment deosebit de important, numit „Răvăşitul Oilor”, în cadrul căruia ciobanii înapoiază proprietarilor oile, predau brânza, primind în schimb banii pentru păşunat.


La poalele Munților Leaota, pe Vârful La In (804 m) din Subcarpații Ialomiței, în comuna dâmbovițeană Runcu, în a doua parte a lunii septembrie avea loc tradiționala sărbătoare „Răvășitul Oilor”, care în acest an ar fi ajuns la a XXIX-a ediție.

Evenimentul, organizat în anii trecuți sub egida Centrului Județean de Cultură Dâmbovița, Consiliului Județean Dâmbovița, Consiliului Local și Primăriei Runcu, reunea timp de două zile crescători de animale și producători de lactate, produse din carne, legume și fructe, meşteri populari din zonă și din alte județe ale țării.

Publicul vizitator al târgului era atras nu numai de tradiționalul bulz, de pastrama de oaie şi brânzeturile alese, udate din belșug cu must sau vin, ci și de spectacolul folcloric la care participau formaţii locale de dansuri şi interpreţi populari, dar şi alți invitaţi, artiști renumiți din alte zone ale țării.

Conform informației furnizate de Primăria Runcu, având în vedere contextul epidemiologic actual generat de pandemia cu Covid-19, în vederea prevenirii și limitării răspândirii virusului, târgul din această toamnă a fost anulat. 

Câteva imagini și atmosfera de la „Răvășitul Oilor”, ediția a XXVII-a, Vârful La In, comuna Runcu, județul Dâmbovița:

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share