Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Reformele propuse de Ionel Petre, președintele ALDE Dâmbovița

Astăzi, la sediul ALDE Dâmbovița a avut loc o conferință de presă susținută de președintele Organizației, Ionel Petre, alături de doi candidați pentru funcția de primar la alegerile locale care vor avea loc in iunie – Sorin Preda, candidat la Primăria Malu cu Flori și Mihai Grigore, aspirant la Primăria din Valea Mare, Dâmbovița.

Au fost aduse în atenția publică teme de interes local și național, precum și prezentarea proiectului ALDE Dâmbovița #REFORMĂ.

„În urmă cu trei săptămâni am început un proiect numit #Reformă, care este structurat pe douăsprezece domenii pe care le-am considerat cele mai importante. Până acum am tratat două, urmând să avem domenii precum reforma educațioanlă, reforma economică, cea socială, juridică, de mediu, constituțională, săptămâna valorilor naționale, infrastructură și sănătate. Am lăsat un domeniu liber, pentru că încă de la demararea proiectului nostru au venit mai multe propuneri.

Așa cum am spus, a douăsprezecea propunere rămâne deschisă, pentru că poate să joace oricând rolul de reformă culturală sau, mai mult, ne-a fost sugerată de Asociația Studenților din România, prin președintele Stănică Corneliu, reforma studențească și tot așa, vin niște idei pe care, zic eu, le putem trata. Totuși, fără să facem o revoluție, pentru că știm că anumite aspecte din legislația actuală sunt foarte bune, altele trebuie completate.

Cu ajutorul dumneavoastră, cu ajutorul celor care ne urmăresc pe noi și vor să vină în întâmpinarea ideii, bineînțeles că suntem deschiși. Fiecare dintre aceste domenii rămân deschise până la tratarea finală în sensul că suntem convinși că nu deținem adevărul absolut. Suntem convinși că există lipsuri pe care noi nu le-am sesizat, dar cu ajutorul dumneavoastră putem să le rezolvăm.”, a explicat Ionel Petre.

În continuare, liderul ALDE a punctat câteva idei pentru fiecare domeniu în parte, cu precizarea că este important să așezăm omul potrivit la locul potrivit, pentru a putea face un progres real ca și societate. Și tema reducerii numărului de parlamentari la 300 este una readusă în atenție, o lege veche și ”uitata” de aleșii nostri din motive lesne de înțeles.

Reforma politica

„Această structură este prevăzută până în luna de campanie, iar în luna de campanie vom trata cele mai importante subiecte cu cele mai dezbătute propuneri ale noastre și cele mai care sunt și foarte ușor de îndeplinit. Spre exemplu, reforma politică.

Am încercat să mergem pe singura variantă, spun eu destul de pertinentă, însă este greu de făcut, pentru că ține cont de reforma constituțională, în sensul că am propus ca orice ales local – cu accent mai mare, bineînțeles, pe parlamentari – care alege să schimbe partidul, doctrina, mutându-se de la un partid la altul să-și piardă mandatul. Fie merge până la final cu el, așa cum a fost, fie, dacă alege să schimbe partidul, trebuie să renunțe la acel mandat.

Reformă constituțională

Eu am avut mai multe propuneri, patru la număr, în prima postare online, care au fost dezbătute. Am rămas pe aceasta, deși aceasta nu se poate face printr-o simplă lege organică, ci printr-o reformă constituțională. Sper că suntem aproape și de o reformă constituțională, pentru că da, sunt foarte multe probleme și sesizez cu durere faptul că România are o constituție care a devenit o lege care este tratată voluntar: îmi convine, țin cont de ea, nu-mi convine, nu țin cont de ea.

Reformă administrativă

Pe partea de reformă administrativă au fost mai multe situații. Una a părut populistă și preluată de la cineva pe care, culmea, eu nu-l respect, dar asta nu înseamnă că ideea nu este bună, că ea nu a fost supusă unui referendum, și aici mă refer la reducerea numărului de parlamentari la 300. Într-adevăr, a fost ideea lui Băsescu, dar prin voință populară, printr-un referendum s-a stabilit așa ceva. Ar trebui pus în aplicare, pentru că au trecut zece ani. Acest lucru a fost perceput într-o mare măsură ca propunere populistă, însă au fost și multe voci care l-au susținut.

A doua propunere din partea administrativă era introducerea unor mandate pentru cei care dețin funcții publice. Pe lângă democrație ar trebui să punem în valoare și meritocrația, oamenii care merită să fie puși acolo unde trebuie, pentru că doar așa putem avansa ca și societate.

Nu în ultimul rând, vorbeam de propunerea posibilă ca numărul aleșilor locali să fie redus pe de o parte, și, pe de altă parte, să fie supuși unei selecții bazate pe pregătire socio-profesională. Nu mi se pare normal ca un primar să nu aibă niciun fel de pregătire administrativă sau socială, urmând să ia frâiele unei localități mai mari sau mai mici, cu niște bugete, repet, mai mari sau mai mici, cu care e posibil să nu știe ce să facă.

Mi-aș dori ca totul să se întâmple pe criterii de performanță și spun că dacă eu m-aș gândi acum, într-o societate privată, să angajez un director economic, cu siguranță nu pot să fac o selecție din CV-uri care cuprind studii politice, studii juridice sau orice alte tipuri de studii, ci aș merge pe acea nișă. Aș vrea ca primarii să aibă la bază măcar un curs de management administrativ, economic. ” a concluzionat Ionel Petre, președintele ALDE Dâmbovița.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share