Regiunea Vest va beneficia de suportul Uniunii Europene, prin intermediul EIT Climate KIC și proiectul Pathways2Resilience, în elaborarea unei strategii pentru un viitor rezilient la schimbările climatice, în conformitate cu obiectivele stabilite la nivel european.
40 de regiuni și comunități își încep călătoria cu Pathways2Resilience – vor participa la un program de 18 luni care presupune o abordare transformatoare pentru adaptarea la condițiile climatice și ceea ce generează ele, de la secetă la incendii sau inundații.
Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest – ADR Vest va implementa în acest sens proiectul „PACT4.0WEST”, care are ca obiectiv transformarea Regiunii Vest într-o regiune cu zero emisii de carbon până în 2050. Aplicația ADR Vest pentru Regiunea Vest a fost selectată să facă parte din cele 40 care vor intra în acest program european, dintr-un număr total de 164 de aplicații.
În urma implementării PACT4.0WEST, Regiunea Vest va fi prima din România cu o strategie, o agendă de inovare și un plan de acțiune pentru reziliență și adaptare la schimbările climatice.
Strategia de adaptare și reziliență climatică va fi elaborată prin promovarea implicării și guvernanței colaborative, dar și prin dezvoltarea de instrumente electronice inteligente.
Proiectul cuprinde realizarea unei platforme e-interactive, care să ofere informații privind schimbările climatice la nivel regional – „West Region’s Climate Resilience Knowledge Hub and Dashboard”, precum și construirea unei rețele regionale de colaborare și guvernanță pentru adaptare climatică – „West Climate Resilience Network”.
Cele 40 de comunități și regiuni vor lucra cu partenerii de proiect pentru a întocmi nu doar o strategie de rezistență la schimbările climatice, ci și un plan de acțiune și un plan de investiții în acest sens.
Experții Pathways2Resilience vor sprijini regiunile cu îndrumări tehnice, pas cu pas, într-un mod de lucru care presupune o adaptare transformativă – în Călătoria spre Reziliență Regională. Aceasta va include activități de consolidare a capacităților, oportunități multiple de învățare, schimb de cunoștințe și acces la un set cuprinzător de instrumente pentru rezistența la schimbările climatice. Reprezentanții celor 40 de regiuni selectate și partenerii de la Pathways2Resilience vor avea, în luna octombrie, o primă reuniune, la Haga, pentru a da startul activităților.
„Tranziția către reziliența la climă va necesita o transformare care merge dincolo de executarea unor sarcini tehnice și presupune schimbarea modului de a gândi și a mentalităților. Un viitor rezilient pentru toți necesită nu numai protejarea celor vulnerabili, ci și asigurarea faptului că aceștia participă la proiectarea soluțiilor și au acces la oportunitățile care apar. Putem avea comunități înfloritoare, adaptându-ne în același timp la un climat în schimbare, prin puterea colaborării, prin ingeniozitate și împărtășind cunoștințe”, a declarat Laura Pando Martínez, expert EIT Climate-KIC și coordonatoarea proiectului Pathways2Resilience.
Perioada de implementare a proiectului PACT4.0WEST este de 18 luni, până în februarie 2026.
***
Pathways2Resilience este un program finanțat de UE, care sprijină peste 100 de regiuni și comunități din întreaga Europă în vederea co-proiectării unei viziuni inovatoare pentru un viitor rezistent la schimbările climatice. Este o inițiativă emblematică a Misiunii UE privind adaptarea la schimbările climatice, care se bazează pe evaluarea riscurilor climatice și a oportunităților de reziliență și care ajută regiunile să găsescă, într-un mod participate, căi de adaptare.
Prin două apeluri publice, cu o finanțare în valoare totală de 21 de milioane de euro, regiunile selectate vor elabora planuri de reziliență și adaptare climatică și agende de inovare climatică.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Marea Britanie vrea să mute în România zeci de migranți blocați pe o insulă secretă a Regatului Unit și a SUA
Trei femei au delapidat circa 4.000.000 de lei de la Teatrul Bulandra din București
Un avion Turkish Airlines a aterizat de urgență la New York după ce pilotul a murit în timpul zborului
Diana Șoșoacă este scoasă din cursa pentru alegerile prezidențiale. CCR i-a respins candidatura la Președinția României
Piperea: 1500 de lire au primit părinții pentru a-și testa copiii cu vaccinul Moderna
Polițiștii criminaliști au descins din nou la Spitalul Pantelimon. Au fost ridicate toate telefoanele mobile ale medicilor de la ATI
LIFE STYLE
Povestea unui medic care s-a vindecat de cancer. Legătura dintre cancer și stres
Doi medici vorbesc despre tratarea cancerului cu Zeolit – Un mineral cu o formulă unică de eliminare a metalelor grele din organism
Întrebări pe care să le adresezi copilului tău în loc de ”Cum a fost la școală?”
Bărbații amabili și carismatici în public, agresivi si duri cu familia
Când corpul ne vorbește prin durere sau diverse afecțiuni ne trimite mesaje din subconștient
DESTINATII
Festivalul Tocanului la Novaci
Ziua națională a gestronomiei și vinului românesc
Peştera Ialomiţei trece la programul de iarnă din 1 octombrie 2024
România și-a stabilit strategia pentru dezvoltarea turismului
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Primul Institut de Menopauză, Andropauză și Longevitate se lansează pe 21 octombrie
Ai un somn agitat în ultima vreme? Află acum ce poți face pentru a dormi relaxat
Cum s-a vindecat de cancer o femeie din Cluj-Napoca. Tratamentul care i-a salvat viața
”Depistează.Tratează.Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”
”Împreună putem găsi soluții și promova bune practici, astfel încât bătrânețea să fie frumoasă!”
La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer la sân
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Social democrații hunedoreni pornesc la drum cu oameni valoroși pentru viitorul Parlament
MILITARII CHEAMĂ SOCIETATEA CIVILĂ LA PROTEST CHIAR DE ZIUA ARMATEI!
Sănătoși în mod E.G.A.L.