Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Relansare, putere, apartenență pentru o EUROPĂ MAI UMANĂ

În cadrul Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, în Parlamentul European, președintele Emmanuel Macron  și-a prezentat  viziunea asupra Europei noastre și  a răspuns  parlamentarilor europeni. Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus miercuri, în Parlamentul European de la Strasbourg, ca Europa să construiască ”o nouă ordone de securitate” cu NATO în faţa Rusiei, şi a pledat pentru ”un dialog franc şi exigent” cu Moscova, în pline tensiuni între Rusia şi Occident, relatează AFP.

”Securitatea continentului nostru este indivizibilă” , a afirmat Macron, citat de Reuters, subliniind că ”europenii trebuie să-şi definească propriile standarde de securitate şi să ajungem într-o poziţie în care să ne asigurăm că ele sunt respectate(…) Următoarele săptămâni trebuie să ne conducă spre a finaliza o propunere europeană care să construiască o nouă ordine de securitate şi de stabilitate. Trebuie să o construim între europeni, apoi să o împărtăşim cu aliaţii noştri în cadrul NATO, ulterior să o propunem spre negociere Rusiei” a a  spus președintele francez. El le-a prezentat  eurodeputaţilor priorităţile Franţei pentru cele şase luni în care asigură preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Prioritățile președinției franceze se reflectă în deviza acesteia: „Relansare, putere, apartenență”:

  • relansare, pentru a permite Europei să sprijine tranziția ecologică și cea digitală
  • putere, pentru a apăra și promova valorile și interesele noastre
  • apartenență, pentru a construi și dezvolta o viziune europeană comună, prin cultură, prin valorile noastre și prin istoria noastră comună

Potrivit discursului președintelui Franței, Emmanuel Macron, din 9 decembrie 2021, în care a prezentat prioritățile președinției franceze, activitățile președinției se vor axa pe trei domenii principale: urmărirea unei agende pentru suveranitatea europeană, prin care se înțelege capacitatea Europei de a exista în lumea de astăzi și de a-și apăra valorile și interesele; construirea unui nou model european de creștere;  crearea unei Europe mai „umane”. ”Dacă ar trebui să rezum într-o singură propoziție obiectivul acestei președinții de la 1 ianuarie până la 30 iunie 2022, aș spune că trebuie să trecem de la o Europă a cooperării în interiorul frontierelor noastre la o Europă puternică la nivel mondial, pe deplin suverană, liberă să facă alegeri proprii și stăpână pe soarta sa. Securitatea continentului nostru necesită o reînarmare strategică a Europei noastre comune ca putere de pace şi de echilibru, îndeosebi în dialogul cu Rusia.
Ceea ce ne trebuie să construim,  este o ordine europeană fondată pe principii şi reguli la care ne-am aliniat şi pe care le-am consfinţit nu împotriva, nu fără, ci împreună cu Rusia,  acum deja 30 de ani” a spus președintele  Macron în fața parlamentarilor europeni.

El a citat, printre aceste principii:  respingerea recurgerii la forţă, la ameninţare, la coerciţie; alegerea liberă pentru state să participe la organizaţiile, la alianţele, la aranjamentele de securitate pe care le doresc; inviolabilitatea frontierelor; integritatea teritorială a statelor, respingerea sferelor de influenţă. 

”Vom continua cu Germania, în cadrul formatului Normandia (Franţa, Germania, Rusia, Ucraina), să căutăm o soluţie politică la conflictul din Ucraina care rămâne faptul generator al tensiunilor actuale” a completat preşedintele francez. În faţa eurodeputaţilor, Macron a mai pledat pentru o nouă alianţă cu ţările africane şi a declarat că ”Franţa va organiza în acest sens un summit luna viitoare”.  În discursul său, Emmanuel Macron a mai spus că ”nici revenirea la naţionalism, nici disoluţia identităţilor noastre,  nu vor fi răspunsurile la această lume, ce vine. Prioritatea este de a apăra statul de drept, tezaurul nostru,  ” a încheiat acesta.  Iar Solidaritatea europeană este o forță incomparabilă.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share