Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Reuniunea de la Paris a OCDE- GPN

Secretarul de stat pentru procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Luca Niculescu, a participat, în perioada 4-5 aprilie 2023, la Paris, la Reuniunea Rețelei Parlamentare Globale a OCDE (GPN).

Din cadrul Parlamentul României au participat senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei de politică externă, senatorul Silvia-Monica Dinică, președintele Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie, senatorul Antal Istvan-Lorant, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale, precum și deputatul Rozalia Biro, președintele Comisiei de politică externă. România, cu cea mai structurată delegație (parlamentarii naționali, reprezentanții guvernului și cei diplomatici), Croația și Brazilia (doar parlamentari, Croația neavând însă în Parlamentul național o structură specializată pentru OCDE, așa cum si-a creat Parlamentul României.

Reuniunile GPN permit parlamentarilor și oficialilor din statele membre și candidate la OCDE să împărtășească experiențe utile, să facă schimb de bune practici și să aprofundeze cooperarea legislativă internațională. Programul reuniunii de la Paris a inclus dezbateri privind optimizarea calității și capacităților de redresare economică în contextul post-COVID-19 și al războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina, perspectivele  economice globale, politicile sociale și de muncă, decarbonizarea, egalitatea de gen, combaterea dezinformării, piețele energetice, consolidarea democrației, stabilirea și promovarea standardelor de integritate și întărirea rezilienței în fața ingerințelor externe.

Sesiunea din acest an a GPN a inclus și un panel dedicat statelor candidate, axat pe rolul Parlamentelor naționale  în procesul de aderare la OCDE, precum și schimbului de experiență cu reprezentanții Parlamentelor naționale din state membre OCDE care au aderat recent la Organizație. În marja reuniunii, oficialul român a avut întrevederi separate cu Directorul Executiv al grupului internațional de afaceri „Business at OECD” (BIAC), Hanni Rosenbaum, cu Secretarul General interimar al Comitetului Consultativ al Sindicatelor al OCDE (TUAC), Veronica Nilsson, precum și interacțiuni cu reprezentanți permanenți din state membre OCDE. Luca Niculescu a participat, de asemenea, la întâlnirea delegației parlamentare române cu Secretarul General adjunct al OCDE, Ulrik Knudsen.

În interacțiunile avute, secretarul de stat a reiterat angajamentul autorităților române față de procesul de aderare a României la OCDE și susținerea transpartinică de care se bucură acest proiect la nivelul clasei politice. Cu acest prilej, secretarul de stat Luca Niculescu a evidențiat constituirea Comisiei parlamentare speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului României pentru sprijinirea procesului de aderare la OCDE, care certifică angajamentului Parlamentului ca partener instituțional dedicat  îndeplinirii acestui obiectiv politic major  al României. Luca Niculescu s-a referit la rolul dimensiunii parlamentare în cadrul OCDE, din perspectiva subiectelor abordate în cadrul reuniunii. A relevat astfel contribuția parlamentelor naționale la procesul de aliniere  legislativă  la standardele Organizației și în procesul de promovare a reformelor interne necesare în diverse politici publice. A prezentat stadiul actual al procesului aderării României la Organizație și a mulțumit interlocutorilor pentru sprijinul acordat candidaturii țării noastre.

 

Consecințele accederii la OCDE  vor fi un mediu de afaceri și de investiții mai bun, un rating de țară mai înalt și credite mai ieftine pentru România, mai multă integritate în actul administrativ și de guvernare, standarde sociale mai echitabile și o viață mai bună pentru cetățeni.

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share