Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Reuniunea NATO de la OSLO încă o etapă în pregătirea summitului de la Vilnius

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a încheiat o reuniune informală a miniștrilor de externe la Oslo, Norvegia, joi (1 iunie 2023), numind-o o „oportunitate de a discuta probleme cheie,  în timp ce ne pregătim pentru summitul nostru de la Vilnius din iulie”.

La Summit „vom lua decizii pentru a ne consolida și mai mult descurajarea și apărarea. Acordați un nou angajament de investiții în apărare, cu 2% din PIB, pentru apărare ca minim. Și să ne aprofundăm parteneriatele cu partenerii noștri din regiunea Indo-Pacific”, a spus secretarul general. El a spus: „accentul nostru astăzi a fost asupra modului în care putem aduce Ucraina mai aproape de NATO, unde îi aparține”, menționând că Alianța lucrează la un pachet de sprijin pe mai mulți ani cu finanțare solidă.

Miniștrii de externe au discutat despre modernizarea actualei Comisiei NATO-Ucraina . „Acesta ar fi un pas semnificativ, de a stabili un forum consultativ comun cu Ucraina, care să se așeze la masă în egală măsură,  pentru a discuta probleme cheie pentru securitatea noastră”, a spus dl Stoltenberg. El a reiterat că ”ușa NATO rămâne deschisă” și că deciziile privind aderarea le revine numai Aliaților și Ucrainei. „Nu știm când se încheie războiul, dar trebuie să ne asigurăm că, atunci când se va întâmpla, avem aranjamente credibile în vigoare pentru a garanta securitatea Ucrainei în viitor și pentru a rupe ciclul de agresiune al Rusiei”.  Secretarul general a spus că ”lucrează din greu, pentru a se asigura că aderarea Suediei la NATO este finalizată cât mai curând posibil și că va călători în Turcia în viitorul apropiat”  El a salutat, de asemenea, că noile legi anti-terorism ale Suediei au intrat în vigoare ieri.  „Asta arată că,  Suedia și-a îndeplinit ceea ce s-a angajat să facă în temeiul Memorandumului Trilateral încheiat anul trecut la Madrid. Și demonstrează că aderarea rapidă a Suediei va contribui la securitatea Alianței”, a conchis el.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share