Riscul de conflict în Europa rămâne real

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg i-a mulțumit cancelarului german Olaf Scholz pentru angajamentul său personal puternic față de NATO și rolul principal al Germaniei în Alianță, în timpul unei vizite de ieri,  la Berlin (18 ianuarie 2022).

 

Vorbind la o conferință de presă alături de cancelarul german, secretarul general a subliniat că NATO este pregătită să continue dialogul cu Rusia, dar nu va face compromisuri cu privire la principiile de bază pentru securitatea europeană. Dl Stoltenberg a avertizat că riscul de conflict în Europa rămâne real din cauza acumulării militare „inexplicabile și nejustificate” a Rusiei în și în jurul Ucrainei. „Aliații NATO fac apel la Rusia să se detensioneze”, a spus dl Stoltenberg. „Orice agresiune ulterioară va avea un cost ridicat pentru Moscova”.

Secretarul general a precizat că NATO este pregătită să continue dialogul cu Rusia. „Am invitat  toți membrii Consiliului NATO-Rusia la o serie de întâlniri”, a spus secretarul general Jens Stoltenberg. El a adăugat că Aliații sunt pregătiți să analizeze o serie de probleme cu Rusia, inclusiv consolidarea liniilor militare și civile de comunicații, reducerea riscurilor și sporirea transparenței în ceea ce privește activitățile militare, precum și reducerea amenințărilor spațiale și cibernetice. „Suntem, de asemenea, pregătiți să reluăm schimbul de informări despre exerciții și despre politicile noastre nucleare respective, iar Aliații sunt pregătiți să discute despre controlul armelor, dezarmarea și neproliferarea”, a spus secretarul general. Secretarul general  a reiterat că fiecare națiune are dreptul de a-și alege propria cale și că NATO va continua să-și protejeze Aliații.

„Când tensiunile sunt mari, dialogul este și mai important”, a spus secretarul general, adăugând că Aliații vor depune toate eforturile pentru a găsi o cale politică de urmat. În timpul vizitei sale la Berlin, secretarul general s-a întâlnit și cu ministrul german al apărării Christine Lambrecht și a participat la o discuție organizată de Fundația Körber împreună cu revista Der Spiegel.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg and the Minister of Defence, Christine Lambrecht

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share