”Trebuie să luptăm împotriva narațiunii anti-UE care se instalează atât de ușor și atât de repede”

Roberta Metsola, membră a Parlamentului European din partea Grupului Partidului Popular European (PPE), este noua președintă a Parlamentului European. Ieri,  europarlamentarii au ales-o pe Roberta Metsola (PPE, MT)  ca președinte al Parlamentului European până în 2024, cu 458 de voturi în primul tur. Roberta Metsola a câștigat alegerile în primul tur de scrutin, unde a obținut o majoritate absolută de 458 de voturi din 690 exprimate la votul secret de la distanță, dintre trei candidați. La începutul lucrărilor zilei, Kosma Złotowski (ECR, PL) și-a retras candidatura, scăzând numărul candidaților la trei. Președintele Metsola va conduce Parlamentul în a doua jumătate a actualului legislatură, până la constituirea unui nou Parlament,  în urma alegerilor europene din 2024. Rezultatele votului: Roberta Metsola (EPP, MT) 458; Alice Bah Kuhnke (Verzi/ALE, SE) 101; Sira Rego (Stânga, ES)57.

Total voturi exprimate: 690. Voturi goale sau nevalide: 74. Majoritatea absolută necesară: 309

Născută în Malta în 1979, Roberta Metsola, care este europarlamentar din 2013, este cel mai tânăr președinte al PE ales vreodată. Ea a devenit prim-vicepreședinte în noiembrie 2020 și a fost președinte interimar al Parlamentului după ce președintele Sassoli a decedat la 11 ianuarie. Este a treia femeie președinte a Parlamentului European, după Simone Veil (1979-1982) și Nicole Fontaine (1999-2002).

Adresându-se Camerei imediat după ce a fost aleasă, președintele Metsola a  declarat : „Primul lucru pe care mi-aș dori să-l fac în calitate de președinte este să mă gândesc la moștenirea lui David Sassoli: a fost un luptător; a luptat pentru Europa și pentru noi, pentru acest Parlament. […] Îl voi onora pe David Sassoli în calitate de președinte apărând mereu pentru Europa, pentru valorile noastre comune de democrație, demnitate, justiție, solidaritate, egalitate, statul de drept și drepturile fundamentale(…) „Vreau ca oamenii să-și recapete un sentiment de credință și entuziasm pentru proiectul nostru. […]

Dragi europeni, în următorii ani, oamenii din întreaga Europă vor apela la instituția noastră pentru conducere și direcție, în timp ce alții vor continua să testeze limitele valorilor noastre democratice și ale principiilor europene. Trebuie să luptăm împotriva narațiunii anti-UE care se instalează atât de ușor și atât de repede. Dezinformarea și dezinformarea, amplificate și mai mult în timpul pandemiei, alimentează cinismul ușor și soluțiile ieftine de naționalism, autoritarism, protecționism, izolaționism”. Președintele Metsola a subliniat că „Europa este exact opusul. Este vorba despre noi toți să ne susținem unul pentru altul, apropiindu-ne oamenii. Este vorba despre noi toți să apărăm acele principii ale mamelor și ale taților noștri fondatori care ne-au condus din cenușa războiului și a holocaustului la pace, la speranță și la prosperitate. În urmă cu douăzeci și doi de ani, Nicole Fontaine a fost aleasă la 20 de ani după Simone Veil. Nu vor mai trece două decenii, până când următoarea femeie va sta aici”, a spus ea.

O felicităm şi îi urăm  mult succes în noul mandat!

Astăzi se aleg și  cei 14 vicepreședinți ai Parlamentului European. Iată și candidații: Katarina BARLEY,Nicola BEER ;Mara BIZZOTTO ;Fabio Massimo CASTALDO; Dita CHARANZOVÁ; Heidi HAUTALA; Lívia JÁRÓKA; Eva KAILI; Othmar KARAS; Marcel KOLAJA; Ewa KOPACZ; Dimitrios PAPADIMOULIS; Pina PICIERNO;Evelyn REGNER; Pedro SILVA PEREIRA ; Michal ŠIMEČKA; Rainer WIELAND; Roberts ZĪLE .   

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share