România are nevoie de sânge – donarea de sânge este darul VIEȚII!

Deocamdată nu s-a descoperit un înlocuitor al sângelui donarea fiind singura soluție pentru a putea face față nevoilor de sânge. Sângele și elementele sângelui sunt necesare terapeuticii transfuzionale. Medicii și chirurgii se bazează pe donarea de sânge pentru a efectua în fiecare zi o serie de intervenții care salvează sau prelungesc viața oamenilor.

Astfel, putem afirma că donarea de sânge este darul vieții!

Volumul de sânge este de aproximativ 5-6 litri pentru un adult, dar variază în functie de sex, greutatete și înălțime. Sângele este menținut în permanentă mișcare într-o rețea de vase sanguine; artere și vene, care împânzesc tot organismul. Ziua Mondială a Donatorului de sânge ne-a regăsit alături,  pe toți cei care facem posibilă existența vieții la nivelul întregului glob, indiferent de rasă, etnie, religie, preocupare, gen sau condiție materială. Nevoia permanentă de sânge ne determină să conștientizăm cât de importanți suntem la nivel individual și cât de mult putem contribui la susținerea stării de bine în rândul semenilor noștri.

Donatori, voluntari, cadre medicale au punctat ieri, un nou evemeniment desfășurat la sediul CENTRULUI EGAL AL CRUCII ROȘII ROMÂNE  din Lupeni.

26 de salvatori de vieți au donat sânge și speranță la Lupeni.  Sunt gesturi care fac diferența dintre viață și moarte. 

Au fost tineri și cetățeni care s-au prezentat pentru prima dată la o donare de sânge. Ei au devenit salvatori de vieți ! Mulțumim în numele Umanității tuturor donatorilor de sânge ! Mulțumim medicilor, asistentelor medicale și tinerilor care azi în calitatea lor de voluntari ai Crucii Roșii, au donat timp, experiență, īncredere. Vreau să mulțumesc tuturor voluntarilor și colaboratorilor imlicați în evenimentul desfășurat la centrul EGAL  Primăriei  Municipiului Lupeni  și  Domnului Primar Resmerita Lucian , consilierului județean Maria Ivăniși, Centrului de Transfuzie Sanguină a județului Hunedoara – echipa mobilă, doamnei dr. Ana-Maria Neagoe , doamnei dr. Schileru Daniela-Bianca , doamnei As.Med.Pr.SS Alina Rebecca Ally” a ținut să transmită directorul subfilialei de Cruce Roșie Lupeni, Simona Hîrieașu.

Un studiu național arată că doar patru români din zece au donat sânge vreodată, iar majoritatea au făcut-o pentru o personă apropiată. În județul Hundoara doar 1, 75%  din populația aptă, donează sânge.

Nevoia de sânge este universală și obiectivul autorităților este acela de creștere a calității vieții pacienților, însă fără ajutorul donatorilor,  echipele de medici nu pot atinge acest obiectiv. Se urmărește încurajarea construirii comunităților locale de donatori de sânge, parte a efortului mondial de a asigura accesul la sânge tuturor celor care au nevoie, atunci când au nevoie, în cantitatea necesară, educația fiind cheia care deschide ușa către un viitor de donator de sănge fidelizat, conștient de rolul și importanța sa în susținerea vieții, a normalității înconjuratoare.

Generațiile tinere sunt promisiunea unei continuități stabile în donarea de sânge, acestea fiind pregătite din timp pentru a prelua ștafeta de la cei care, în prezent, sunt parte a procesului de donare de sânge, atât ca donatori, cât și ca promotori ai sistemului de transfuzie sanguină. Parte importantă a sistemului de transfuzie sanguină o reprezintă și cei care, din cauza unor caracteristici personale, sunt excluși de la donare temporar sau definitiv, cuvântul și experiența lor fiind esențiale în dezvoltarea și menținerea comunităților de donatori de sânge. Ministerul Sănătății face un apel pentru donarea voluntară de sânge și mulțumește tuturor celor care au înțeles importanța actului donării, ajutând bolnavii să supravieţuiască prin gestul lor. Necesitatea de a dispune de sânge şi produse de sânge sigure pentru transfuzii este esențială pentru salvarea de vieți. ”Este nevoie de o permanentă dezvoltare și reformare în acest domeniu, iar Ministerul Sănătății împreună cu specialiștii lucrează la un set de măsuri în acest sens. În cadrul Programului de sprijin pentru reformele structurale (SRSS) privind reorganizarea sistemului de transfuzie realizat în colaborare cu Comisia Europeană, experți români și din alte state membre ale Uniunii Europene lucrează la identificarea unui nou model de creștere a capacității de asigurare a tratamentului transfuzional pentru pacienții care au nevoie și de îmbunătățire a accesului populației la donarea de sânge în cadrul unui program flexibil, adaptat”, susțin  și reprezentanții ministerului Sănătății.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share