ROMÂNIA a fost cuprinsă în raportul anual al Parteneriatului MONTAN INTERNAȚIONAL

Parteneriatul pentru munte este alianța voluntară a partenerilor Națiunilor Unite dedicate popoarelor și mediilor montane. Secretariatul Parteneriatului Montan este găzduit de FAO.

Parteneriatul Montan Internațional (Mountain Partnership) a editat catalogul activităților/bunelor practici din munții lumii pentru anul 2021: „Annual Report 2021″. Articolul Agenției Naționale a Zonei Montane – punctul focal FAO/Mountain Partnership pentru România – despre lanțul scurt alimentar și Punctele Gastronomice Locale, este cuprins în buletinul de informare, la pagina (numerotată) 41, identificată prin fila pdf. 49 din cele 80.

Acest Raport anual subliniază realizările cheie ale Secretariatului Parteneriatului Montan în promovarea dezvoltării montane durabile în 2021. Publicația documentează activitatea Secretariatului în domeniile advocacy, comunicare și management al cunoștințelor, intermedierea acțiunilor comune și inițiativele de dezvoltare a capacităților de conducere. Acesta încadrează activitatea Secretariatului în principalele subiecte de abordare a schimbărilor climatice, restaurarea ecosistemelor montane, împuternicirea tinerilor, promovarea produselor și întreprinderilor montane și dezvoltarea unui turism mai durabil în munți. Raportul anual 2021 evidențiază, de asemenea, o selecție de activități ale membrilor Parteneriatului Montan din întreaga lume pentru a celebra numeroasele colaborări locale, naționale, regionale și internaționale, consolidarea instituțională, conferințe tematice și rapoarte științifice care au avut loc în cadrul Agendei Montane.

”Permiteți-mi să încep cu decizia Adunării Generale a Națiunilor Unite de a să declare 2022 Anul Internațional al Dezvoltării Durabile a Munților și să invite Parteneriatul Montan (MP) să faciliteze respectarea acestuia. Acest este într-adevăr un semn puternic de recunoaştere a angajamentului tău colectiv şi suntem mândri de membrii noștri. Pe parcursul acestui an trecut, Secretariatul Parteneriatului Montan (MPS) a muncit din greu pentru a conecta cei peste 440 de membri din diferite fusuri orare și altitudini, inclusiv cei cu conectivitate și cei cu mai puțină, într-un efort de a nu lăsa pe nimeni în urmă. Poveștile din acest raport reflectă cei patru piloni ai noștri de lucru: advocacy, comunicare, proiecte comune și resurse mobilizare. Ei celebrează actorii principali: munteni – fermieri, antreprenori, oameni de știință și cercetători – care au dat dovadă de un puternic sentiment de adaptabilitate și inovație în aceste vremuri dificile. În 2021, MPS a continuat să sprijine eforturile de realizare a Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030 prin promovarea și sprijinirea prezenței și a vocilor membrilor parlamentarilor la evenimente globale cheie, cum ar fi Organizația Națiunilor Unite (ONU) Forumul politic la nivel înalt privind dezvoltarea durabilă de la New York și Conferința ONU privind schimbările climatice (COP26) la Glasgow, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Ca întotdeauna, am încercat să ne diversificăm activități pentru a ajunge la noi audiențe, cu sesiuni speciale despre dezvoltarea durabilă a munților organizate la Expo 2020 Dubai și la Summitul ONU privind sistemele alimentare, desfășurat la New York. În parteneriat cu membrii, am produs note de politică și note informative pentru a evidenția rolul munților în furnizarea de bunuri cheie ecosistemice și servicii pentru oameni și planetă.

Tinerii și copiii au jucat un rol activ în multe evenimente legate de munte în 2021, prin lansarea unui apel la acțiune promovat de Parteneriatul pentru Ziua Apei Zero la COP26 și un manifest privind educația și inovarea montană cu Universitatea Montană UNIMONT din Milano la Expo 2020 Dubai. Angajamentul tinerilor față de acțiunea climatică și a contesta status quo-ul în munți este ceva pe care MPS este dornic să-l cultive în continuare. Am lucrat cu femeile care fac schimbarea pentru a construi întreprinderi și autonomie financiară. În Kârgâzstan, etic Creatorul de modă Stella Jean a colaborat cu Topchu, un grup de femei producători montani, pentru a produce a colecție de modă. A combinat motive și materiale tradiționale din Kârgâz cu expertiza designerului de modă,  colecția a fost lansată la Săptămâna Modei de la Milano și a fost apreciată,  o atenție largă a mass-media și, cel mai important, acces la noi piețe. Ca parteneriat, prețuim foarte mult diversitatea și inovația membrilor noștri. În Peru, asociația rurală RE DAR a extins o fabrică de procesare,pentru a transforma biodiversitatea locală în produse cu valoare adăugată,  pentru a le include noi linii de produse și de a le vinde în mediul online. Împreună cu NaturaSì, Grădina Botanică a Universității Sapienza din Roma și Ecobubble, MPS a instalat un prototip de fermă pe acoperiș pe terasa sediului Food and Organizația Națiunilor Unite pentru Agricultură (FAO) din Roma, cu un sistem automatizat inteligent care hrănește specii neglijate și culturi aflate în pericol de dispariție. Jyoti Patil din India a câștigat vara GROW 2021  un Concurs de inovare școlară,  cu o propunere de încurajare a cultivării arborilor și arbuștilor agrobiodiversificați,  ce  produc fibre pentru fabricarea frânghiei, în loc să se bazeze pe fibre sintetice fabricate la mașină. Tema Zilei Internaționale a Muntelui 2021 a fost turismul montan durabil. În preajma zilei, noi a inițiat o colaborare cu Organizația Mondială a Turismului (ONU WTO) care a avut ca rezultat publicarea unui nou raport, Turismul montan – Spre un drum mai sustenabil. Acesta prezintă cele mai bune practici și inițiative din  lumea întreagă,  precum și orientări practice și recomandări pentru turismul montan durabil, pentru viitor” arată Rosalaura Romeo de la  secretariatul Parteneriatului Montan.

 

 

 

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share