Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

România merge mai departe cu flexibilizarea PNRR

Comisarul european responsabil pentru Economie, Paolo Gentiloni, efectuează o vizită la Bucureşti în perioada 28 – 29 martie 2022.

Agenda vizitei cuprinde întâlniri cu preşedintele României, Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciucă, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, cu ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, ministrul  Investițiilor și fondurilor Europene Dan Vâlceanu, şi cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Vizita în țara noastră a comisarului european responsabil pentru economie, Paolo Gentiloni, este una extrem de importantă, mai ales în actualul context.
România are nevoie de sprijinul Uniunii Europene, atât în chestiunea refugiaților din Ucraina, cât și în privința efectelor economice și sociale ale războiului, iar în ceea ce privește PNRR.
”Măsurile PSD pentru susținerea românilor cu venituri mici pentru cumpărarea de alimente de bază și prevenirea abandonului școlar vor putea fi finanțate din fonduri europene. Asta am discutat astăzi cu domnul Comisar european pentru economie, Paolo Gentiloni, căruia i-am transmis că România are nevoie de sprijin și acces la programe de finanțare europeană pentru a face față crizelor multiple cu care ne confruntăm. În acest context, am insistat asupra necesității relaxării regulilor privind deficitul bugetar, a prelungirii cu încă un an a posibilității de absorbție a banilor europeni aferenți exercițiului financiar 2014-2020, dar și în privința flexibilizării PNRR, pentru a face față provocărilor actuale, în mod special pe componenta investițională.  PSD susține ferm că documentul are nevoie de anumite ajustări, precum limita de 9,4% din PIB pentru pensii sau cea privitoare la utilizarea CAPACITĂȚILOR ENERGETICE PE CĂRBUNE. Prin urmare, PSD pledează pentru o reală solidaritate europeană, pentru flexibilitate și derogări de la rigoarea mecanismelor și procedurilor de alocare/accesare a fondurilor europene” au transmis liderii social democrați.
”Cred că dacă acţionăm împreună, coordonând acţiunile noastre la nivel european, putem lucra să limităm impactul acestei crize aspra încrederii cetăţenilor şi investitorilor. Putem lucra împreună, de asemenea, în domeniul stocării energiei, al procurării de energie şi, de asemenea, ar trebui să insistăm asupra tranziţiei energetice în strategia pentru Pactul Verde şi transformare energetică. Esenţial în acest moment în care războiul riscă să afecteze creşterea economică,  este să păstrăm reluarea creşterii economice prin Planul de Redresare şi Rezilienţă. Desigur, aceste planuri au fost realizate înainte de război, dar ele sunt extraordinar importante acum, pentru că sunt motoare ale creşterii într-o situaţie dificilă”, a  transmis comisarul european Paolo Gentiloni.
”Venim cu un pachet solid de măsuri pentru susținerea companiilor românești și a gospodăriilor în această perioadă complicată, dar ne și îndeplinim la timp angajamentele din PNRR!
Aceasta este ideea centrală a întâlnirii pe care am avut-o, astăzi, cu comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.
Mă bucur să constat că domnul comisar Gentiloni, un exemplar om de stânga, împărtășește aceleași idei despre modul în care criza generatã de agresiunea rusã din Ucraina necesită din partea Europei mãsuri solidare, unitare și care să aibă un caracter de urgență.
Știu că vom avea în domnia sa un aliat puternic în demersurile ca România, stat aflat în prima linie a eforturilor de sprijin a refugiaților din Ucraina, să poată folosi fondurile europene pentru a putea oferi acestor oameni năpăstuiți beneficii sociale esențiale, precum integrarea pe piața muncii sau în sistemele de sănătate și educație. Am gãsit deja, cu ajutorul comisarului Gentiloni, înțelegere la nivelul Comisiei Europene la solicitãrile noastre de a acoperi o parte din costurile pentru refugiați din fonduri europene deja existente.I-am spus distinsului meu oaspete că, în scurt timp, vom veni în Guvern cu un pachet mai larg de mãsuri prin care sã rãspundem provocãrilor privind creșterea prețurilor la o serie de bunuri cu rol major în economie și pentru a diminua impactul conflictului din Ucraina asupra lanțurilor de aprovizionare și a pieței alimentare. Sunt convins că Uniunea Europeană va găsi noi instrumente financiare cu care să susțină asemenea soluții. Comisarul european a apreciat modul profesionist în care Ministerul Finanțelor din România abordează actuala situație și faptul că toate angajamentele cu privire la reformele și investițiile din PNRR ce revin echipei noastre au fost deja îndeplinite. Totodată a menționat aportul adus de delegația României în cadrul ultimelor sedinte ale Consiliul Ministrilor de Finanțe, unde s-au prezentat soluții concrete cu privire la modul în care Europa trebuie să răspunde unitar și solidar pentru a menține angajamentele de creștere economică solidă ale statelor membre. Aceasta este garanția pe care construim o relație de încredere cu partenerii europeni pentru că avem un scop comun: să protejăm economia și populația,  până ce situația din zonă se va stabiliza!„ a spus ministrul de finanțe, Adrian Câciu.
https://youtu.be/g3mmN0Y86nw
Comisarul european a avut o  întâlnire și la ministerul care gestionează fondurile europene, unde au avut discuții despre reformele prezvăzute în PNRR, reforma pensiilor, eliminarea inechităților, investițiile care vor fi făcute prin FONDUL DE MODERNIZARE, etc.
”În cadrul întâlnirii pe care am avut-o cu Paolo Gentiloni, comisarul pe economie, am vorbit despre provocările programului în contextul situației din țara vecină, Ucraina, dar și despre reforme esențiale pe care le avem în PNRR, precum reforma pensiilor, digitalizare și energie. Mesajul meu a fost că implementarea programului se desfășoară conform calendarului, fiind posibile mici întârzieri legate de procedurile legislative de durată. Unele din obiectivele pe care trebuie să le atingem în martie depind de legi aflate în Parlament. În ceea ce privește reforma pensiilor, am susținut și de această dată că este una care trebuie să fie realizată în România, scopul fiind eliminarea inechităților. Pensionarii așteaptă un proiect care să vizeze reforma pensiilor, iar dezbaterile pe acest subiect trebuie să fie cât mai serioase și oneste. Comisarul a abordat și subiectul decarbonării, iar România merge mai departe cu planul său de investiții în energie, profitând de sumele din Fondul de Modernizare. Totodată, am transmis că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene își exercită pe deplin rolul de implementare și monitorizare pe care-l are, lucrând activ cu toate instituțiile cu sarcini în PNRR. În această săptămână vor fi mai multe discuții cu reprezentanții Comisiei Europene, aceasta fiind prima dintre ele” a declarat Dan Vâlceanu, cel care conduce ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share