Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Două din cele mai celebre Concerte pentru pian din istoria muzicii

Vă invităm să audiați două din cele mai celebre Concerte pentru pian din istoria muzicii, în interpretarea soliștilor Darius Isaac Lungu (România) și Nicoleta Sîrbu, ce vor evolua alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, sub bagheta dirijorului  Rotilă Ilie Croitoru.

Concertul pentru pian în la minor, este una dintre cele mai faimoase lucrări ale lui E. Grieg și unul dintre cele mai impresionante concerte din repertoriul pentru pian. E. Grieg avea 25 de ani când a scris această lucrare, tentat de a da o nouă expresie moștenirii culturale unice a țării sale, într-o perioadă în care naționalismul se făcea atras de tot mai mulți tineri artiști, din țări ce fuseseră odată subordonate puterilor străine. Compozitorul a prezentat aici peisajele norvegiene, dar și sensibilitatea umană a poporului său, prin teme lirice, reflexive, dramatice, culminând în culoarea și mișcarea dansului popular norvegian. Creația se integrează pe deplin în tezaurul concertistic european.

Al doilea Concert din programul muzical – Concertul nr. 3 pentru pian de L. van Beethoven, a fost compus în 1800, publicat în 1804 și dedicat Prințului Louis Ferdinand al Prusiei, al cărui talent de pianist era apreciat mult de Beethoven.

Premiera a avut loc la Viena pe 5 aprilie 1803, cu Beethoven în calitate de solist, care și-a interpretat partiția din memorie, fiindcă nu reușise să o scrie. Lucrarea denotă elemente pre-romantice, ilustrând clar începutul perioadei de mijloc a compozitorului. Creația și-a făcut loc în repertoriul concertistic al multor pianiști consacrați precum Arthur Rubinstein, Emil Gilels, Wilhelm KempffAlfred BrendelMartha ArgerichSviatoslav RichterEvgeny KissinMurray Perahia, Alexander Paley.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share