Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Românii nu își permit să cumpere produsele alimentare pe care și le doresc

Legumele, fructele și pâinea sunt în top 3 alimente consumate zilnic sau aproape zilnic de 80% dintre români. Nervozitatea și lipsa de energie afectează peste 53% dintre români, ca efect al alimentației necorespunzătoare, notează Mediafax.

Asociația CIPRA – Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză – și-a propus să evidențieze, prin studii de piață relevante, obiceiurile cu risc crescut care impactează calitatea vieții româniilor, iar un pilon important luat în considerare în realizarea acestor cercetări este rutina legată de alimentație.

Conform celui mai recent studiu, derulat în luna martie 2023, doar 30% dintre femei și 41% dintre bărbați sunt de părere că au o alimentație de calitate bună, iar majoritatea respondenților (58%) consideră că alimentația lor este una de calitate medie.

În privința alimentelor care fac parte zilnic sau aproape zilnic din alimentația românilor, fructele și legumele dețin locul fruntaș (81%).

Lactatele, ouăle, carnea și peștele sunt consumate frecvent de 76% dintre români, în vreme ce doar 17% dintre respondenți obișnuiesc să mănânce alimente de tip fast-food.

Îngrijorător este faptul că 80% dintre români consumă zilnic sau aproape zilnic produse de panificație, iar 72% includ la fel de des în meniu dulciuri, alimente adesea lipsite de beneficii nutriționale, care impactează imunitatea și cresc riscul de obezitate, diabet, probleme digestive și alte afecțiuni.

De altfel, 44% dintre români nu au timp să își gătească singuri, iar calitatea alimentației lor are de suferit din acest motiv, aspect susținut și de concluzia că 50% dintre români au probleme cu digestia din cauza alimentației nesănătoase.

„Din păcate, timpul tot mai puțin de care dispunem și scumpirile accentuate din ultima perioadă își pun amprenta asupra fiecărui aspect care influențează calitatea vieții, iar acest lucru este vizibil și în rezultatele studiului CIPRA realizat anul acesta. Oamenii nu își permit să cumpere produsele alimentare pe care și le doresc, nu au timp să gătească, în plus nu au acces la suficiente informații medicale, iar aceste lucruri se reflectă în calitatea alimentației și în starea sănătății lor. Tocmai de aceea le punem la dispoziție platforma CIPRA – aici experții noștri în nutriție și nu numai oferă sfaturi care să-i ajute pe oameni să ia deciziile cele mai bune pentru ei în contextul actual“, spune Constantin Bratu, Președinte CIPRA.

„Este natural ca primul sistem afectat de calitatea slabă a alimentației să fie cel digestiv. Din păcate, acesta este doar începutul. Pentru că, odată ce digestia nu mai funcționează optim, organismul începe să înregistreze deficiențe, ca într-un joc de domino. Sistemul digestiv procesează precursorii necesari pentru funcționarea întregului corp – de la funcțiile cognitive superioare până la imunitate. Iată de ce este esențial să începem să mâncăm echilibrat și să inițiem pașii necesari compensării deficiențelor deja instalate. Gătitul nu ar trebui să ne fure din timpul de relaxare, dar nici nu ar trebui să fie exclus din viața noastră. Putem opta pentru soluții simple, dar cu siguranță mai sănătoase decât majoritatea mâncărurilor pe care le procurăm și mâncăm pe fugă, lucru extrem de dăunător, chiar dacă este mai comod“, explică Oana Trifu Bulzan, medic, specialist în schimbarea stilului de viață și expert CIPRA.

Alte informații relevante evidențiate în studiu:

– Nervozitatea și lipsa de energie afectează peste 53% dintre români, ca efect al alimentației necorespunzătoare

– 51% dintre respondenți nu au energie și se simt lipsiți de vlagă din cauza alimentației deficitare, iar 41% se plâng de dureri de stomac

– Doar 50% dintre respondenți sunt de părere că alimentația lor este echilibrată (mănâncă din toate grupele alimentare)

– Pentru îmbunătățirea calității alimentației, pe lângă timpul necesar pentru a-și găti singuri, respondenții menționează: nevoia de a avea mai multe cunoștințe despre ce înseamnă să mănânci sănătos, dorința de a-și permite să își cumpere tot ce își doresc și posibilitatea de a avea un plan alimentar detaliat pentru întreaga săptămână

– Aproape jumătate (48%) dintre respondenți sunt mulțumiți de greutatea lor corporală (43% în cazul femeilor), iar 25% sunt nemulțumiți

– Doar 21% dintre români consumă peste 2 litri de apă pe zi, 41% între 1 și 2 litri, iar 37% mai mult de 1 litru.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share