Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Românii vor circula FARA VIZE in Canada!

UPDATE: Acordul de liber schimb UE – Canada (CETA), a fost aprobat prin vot de Parlamentul European (408 voturi pentru, 254 împotrivă, 33 de abțineri). 

Acordul trebuie să intre acum în procedura de ratificare la nivelul fiecărei țări UE, ceea ce va însemna un proces destul de îndelungat. Tocmai de aceea, Canada și UE au convenit ca unele prevederi ale acordului să intre în vigoare înainte de încheierea procedurii, mai precis de la 1 aprilie.

Așa se face că ridicarea vizelor pentru români – care depindea de ratificarea acestui acord – intră în vigoare, parțial, încă de la sfârșitul lunii aprilie. Este vorba despre românii care au mai fost în Canada și au obținut anterior viză. Ei pot intra liber în Canada de la 1 mai. Apoi, de la 1 decembrie, toți românii vor putea călători fără vize în Canada.

Acordul comercial dintre Uniunea Europeană și Canada, care va da posibilitatea românilor să călătorească fără vize în statul nord-american, a fost supus astazi la vot în Parlamentul European.

La aproape opt ani de la debutul negocierilor, Acordul economic și comercial UE-Canada (CETA) este la un pas să intre în vigoare. Chiar dacă oficial este nevoie și de acordul individual al țărilor membre, votul din Parlamentul European va fi suficient pentru aplicarea timpurie a unor măsuri, încă din aprilie.

CETA presupune eliminarea a 98% dintre taxele vamale valabile până acum în schimburile comerciale dintre Uniunea Europeană și Canada. Ar însemna un plus de circa 12 miliarde de euro în vistieria Uniunii Europene, o sumă nu tocmai impresionantă având în vedere că reprezintă mai puțin de 1% din PIB-ul UE.

Printre eurodeputații Comisiei pentru comerț internațional părerile sunt împărțite când vine vorba despre necesitatea și avantajele acestui acord.

Avem o relație modestă între România și Canada de 200 și ceva de milioane de euro anual în ambele direcții. Aceasta este relația directă. Ea este importantă pentru întreprinderi mici și mijlocii din domeniul aparatajului electrotehnic al construcțiilor de mașini, pentru construcția de mobilă, pentru construcția de nave”, explică europarlamentarul român Iuliu Winkler, membru în Comisia pentru comerț, scrie digi24.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share