S-a deschis TÂRGUL EUROPEAN AL CASTELELOR 2021

Astăzi a avut loc deschiderea oficială a celei de-a VI-a ediţii a „Târgului European al Castelelor”, manifestare organizată de Primăria municipiului Hunedoara şi  muzeul Castelul Corvinilor.
Astăzi şi mâine, de la ora până la ora 17.00, douăzeci de cetăţi, palate, castele şi muzee din România se prezintă publicului, în cadrul unor standuri dedicate, amplasate în Curtea Husarilor (curtea exterioară a Castelului Corvinilor, pe platoul din faţa monumentului).
Directorul Muzeului „Castelul Corvinilor”, Sorin Tincu, spune că soluţia de amplasare aleasă în acest an, pe lângă faptul că este conformă cu normele actuale referitoare la prevenirea răspândirii COVID-19, le oferă expozanţilor posibilităţi mai variate de exprimare.
„Este prima manifestare în adevăratul sens al cuvântului, la Castelul Corvinilor, după mai bine de un an de pandemie. Sperăm să marcheze începutul unei perioade de normalitate şi manifestările la Castel să crească atât în intensitate cât şi în amploare. Sperăm să ne ajute şi vremea pentru că o montare a târgului aici le oferă entităţilor participante posibilităţi mai variate de exprimare. Ne pregătim pentru data de 1 iunie, când copiii vor avea acces gratuit în Castelul Corvinilor, dar ne pregătim şi pentru Festivalul medieval şi celelalte spectacole care vor urma, cu condiţia ca restricţiile să fie mai puţine şi mai puţin dure în acelaşi timp”, a declarat  Sorin Tincu.
Prezent la deschiderea târgului a fost şi primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, însoţit de deputații Natalia Intotero și Ilie Toma şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ion Bădin.
Primarul Hunedoarei a lansat o nouă invitaţie hunedorenilor şi nu numai lor: „Este o surpriză plăcută că sunt 20 de standuri ale unor obiective atât de importante din România care au venit în acest weekend să-şi prezinte oferta turistică la Castelul Corvinilor. Mai sunt şi alte evenimente aici: mâine avem Cupa „Ioan Corvin” la tir cu arcul şi îi invit pe doritori să asiste şi la acest eveniment. Tot mâine, de la Castelul Corvinilor, se va da startul unui semi-marator către frumoasa Cetate a Devei. Târgul este foarte atractiv şi sper să putem continua seria manifestărilor cu public atât la Castel, cât şi în oraş, în această vară”.
La ediţia din acest an a Târgului European al Castelelor se vor prezenta cu standuri: Cetatea Alba Carolina, Castelul Bran, Castelul Karolyi – Carei, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Cetatea Medievală Mălăieşti, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” – Târgovişte, Cetatea Şiriei şi Castelul Bohus, Cetatea Feldioara, Cetatea Medievală Râşnov, Cetatea Poenari, Muzeul Oraşului Oradea, Muzeul Naţional al Banatului, Cetatea Târgu Mureş, Cetatea Făgăraş, Cetatea Rupea, Cetatea Deva, Palatul Brukenthal (Muzeul Naţional Brukenthal), Cetatea Şoimoş, Direcţia Generală de Administrare Monumente şi Promovare Turistică a Judeţului Hunedoara şi, bineînţeles, gazda, cei de la  Muzeul Castelul Corvinilor.
Pe lângă standurile care pot fi vizitate astăzi şi sâmbătă între orele 9:00 – 17:00, programul târgului va mai cuprinde demonstraţii de lupte medievale, lecţii de tir cu arcul şi lecţii de spadă oferite de Ordinul Cavalerilor de Hunedoara şi Asociaţia „Castelul din Carpaţi” (între orele 10.00–16.00 în ambele zile ale manifestării), precum şi reprezentaţii ale Asociaţiei „Peregrinus” – expoziţie, defilare şi dresaj de şoimi (vineri între 10:00 – 15:00 şi sâmbătă între 12:00 – 15:00).
Castelul Corvinilor este unul dintre cele mai impresionante obiective de arhitectură gotică şi renascentistă din Europa, fiind adesea plasat printre cele mai frumoase castele din lume. Obiectivul turistic de la Hunedoara îşi asumă în continuare un rol activ în promovarea României şi a obiectivelor turistice importante din ţară.
Sâmbătă, în paralel cu „Târgul European al Castelelor”, în zona de lângă podul principal de acces în obiectivul istoric se va derula Cupa „Ioan Corvin” la tir cu arcul, organizată de Ordinul Arcaşilor Hunedoarei. Înscrierile se vor efectua între orele 8:00 – 10:00, iar competiţia între 10:00 – 16:00 cu o pauză între 13:00 – 14:00).
Distribuie acest articol Oficial Media
Share