Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Să ne întoarcem la normalitate. Canada a făcut primul pas

canada

Întotdeauna am spus ca fiecare trebuie să facă lucrul la care se pricepe cel mai bine, numai așa vei performa. Nu poți avea rezultate dacă nu îți place ceea ce faci, dacă nu ești făcut pentru asta, dacă n-ai vocație sau mai rău dacă o faci pentru bani. Iată că în Canada se poate. Sperăm că și România s-a trezit o dată cu evenimentele tragice petrecute în ultima vreme și am înteles că fără oameni responsabili, fără specialiști pe fiecare minister si fără lideri care să iubească în primul rând comunitatea, nu vom ajunge niciodată la o țară normală. Acesta este primul pas, întoarcerea la normalitate, apoi mai vedem dacă putem avea și performanțe. Deocamdată e necesar să învățăm abecedarul.

Noul premier al Canadei a format un guvern după chipul și asemănarea țării, spune el. Justin Trudeau, în vârstă de 43 de ani, a numit un cabinet în care diversitatea, experiența și vârsta au fost principalele linii.

Pentru prima dată în istoria țării, executivul format din 30 de membri este echilibrat ca număr între bărbați și femei. 15 femei și 15 bărbați, majoritatea cu vârste sub 50 de ani, au format o echipă unică în Canada și în lume.

“Este important să fim aici în fața dumneavoastră pentru a prezenta Canadei un cabinet care arată ca și Canada”, a spus al doilea cel mai tânăr premier din istoria țării.

Întrebat de ce a ales să respecte paritatea pe sexe a executivului, el a răspuns scurt: “Pentru că suntem în 2015”.


Primul ministru pus în funcție a fost și o extraordinară lovitură de imagine. La Transporturi a fost numit fostul astronaut Marc Garneau, de 66 de ani, singura excepție făcută de Trudeau în ceea ce privește vârsta. Are 675 de ore petrecut în spațiu în misiunile efectuate în 1984, 1996 și 2000.


Dar nu a fost de ajuns pentru noul șef al cabinetului. Ministru al Apărării a fost numit un veteran de război, Harjit Sajjan, un membru al comunității sikh (majoritara in India), primul locotenent de acest fel care să ajungă într-un rol de comandă important în armată canadiană. A luptat în Bosnia și Afganistan și are 10 ani la activ ca detectiv în poliția din Vancouver. Ca și ministrul Infrastructurii (fost șofer de autobuz) este un imigrant din India.

Justin Trudeau este fiul fostului premier Pierre Trudeau, care a ocupat fotoliul de prim-ministru al Canadei între 1980 şi 1984. El este şi primul fiu de premier care ajunge în fruntea guvernului de la Ottawa. La fel ca şi tatăl său, în urmă cu 35 de ani, Justin Trudeau a depus jurământul de credinţă faţă de regina Elisabeta a II-a:

„Eu, Justin P. J. Trudeau, jur solemn şi cinstit că voi fi un slujitor devotat al Majestăţii Sale, Regina Elisabeta a II-a”

Astfel, un doctor este ministrul Sănătăţii, un astronaut este şef la Transporturi, ministrul Tineretului este… tânăr, cel al Agriculturii-un fost fermier, la Finanţe este un om de afaceri de succes, iar portofoliul Sportului şi al persoanelor cu dizabilităţi este ocupat de un campion paralimpic. Printre membrii cabinetului de la Ottawa se află un ministru născut în Afganistan, care a fugit de talibani în 1996,  fost procuror.

Doi miniștri sunt atei, una dintre ministre suferă de cancer la sân, iar un altul este orb. Totodată, un alt membru al guvernului este într-un scaun cu rotile, iar un altul este homosexual.

Liberalii canadieni conduși de Justin Trudeau au câștigat 184 din cele 338 de mandate în Camera Comunelor (camera inferioară a parlamentului federal), depășind pragul de 170 de locuri necesar formării unei majorități parlamentare.

Programul electoral al liderului liberal canadian s-a axat pe creșterea impozitelor asupra celor cu venituri ridicate, reducerea fiscalității pentru canadienii din clasa de mijloc și angajarea țării în lucrări de infrastructură ce s-ar traduce prin trei ani de deficit bugetar.

Rata prezenței la vot la alegerile din 19 octombrie a fost puțin peste 68% (față de 61% la scrutinul de acum patru ani), numărul canadienilor cu drept de vot fiind de circa 25 de milioane, scrie bn24.ro.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin