Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Salariaţii au ajuns la limita răbdării privind modul în care le sunt respectate drepturile

Liderii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) s-au întâlnit, pe 16 noiembrie, la Timişoara, în cadrul Conferinţei Naţionale a Federaţiei.

Au participat ca si invitați la Conferința FNSA:  Ruben Lațcău – Viceprimarul Municipiului Timișoara;  Viorel Coifan – consilierul personal al Președintelui Consiliului Județean Timiș;  Sorin Gabriel Ionescu – Subprefectul Județului Timiș. Deși confirmase participarea la lucrări și ministrul muncii cu două zile înainte de începerea lucrărilor conferinței, organizatorii  au fost înștiințați de anularea participării.

La întâlnire au participat peste 50 de reprezentanţi ai organizaţiilor afiliate din administraţia centrală şi locală, care au anunţat numeroase „acţiuni spontane” de protest în perioada următoare, iniţiative susţinute de liderii FNSA.

Pe ordinea de zi a conferinței s-au regăsit:

  1. Informare privind activitatea desfăşurată în perioada 01.03.2022-15.11.2023.
  2. Discuţii cu invitaţii referitoare la problemele întâmpinate de către organizaţiile sindicale şi salariaţii din sectorul de activitate ,,Administraţie publică”.
  3. Completarea Statutului FNSA (introducerea unor articole necesare eficientizării demersului organizaţiei în depunerea şi implementarea unor proiecte cu accesare de fonduri europene).
  4. Proiectul de Buget pentru anul 2024.
  5. Strategia şi programul de acţiune FNSA în anul 2024.
  6. Diverse

„Prin toate acţiunile şi demersurile legislative ale Guvernului României din ultimele luni, toate justificate de criză, din punctul lor de vedere, de fapt,  încearcă să pună o povară financiară şi mai mare pe tot ceea ce înseamnă salariaţii din administraţie, justificând o aşa-zisă criză, dar din punctul nostru de vedere, tot ceea ce şi-au propus prin actele normative, aşa-zisele economii, acestea nu vor exista pentru că nu caută şi nu doresc să caute locul unde să stopeze risipa. Ceea ce se întâmplă în administraţie, prin blocarea posturilor, prin faptul că în multe instituţii vom ajunge la concedieri şi că se spune de către guvernanţi că suntem peste 1,28 milioane de angajaţi, când în administraţie sunt doar 134.000, ei lasă să se înţeleagă că toţi cei 1,28 de milioane de oameni sunt doar în administraţie.  Acest lucru nu este real, pentru că aceşti 1,28 milioane de oameni sunt în întregul sistem bugetar, care înseamnă şi Învăţământul (cu 500.000 de angajaţi), Sănătatea, Poliţia, Armata. Administraţia funcţionează cu deficit de personal”, a declarat Bogdan Şchiopu, într-o conferinţă de presă.

Vicepreşedintele FNSA, Dan Iliescu, a precizat că un sector supradimensionat din sistemul bugetar este în rândul secretariatelor de stat şi la cabinetele demnitarilor.

Bogdan Şchiopu a subliniat că în perioada următoare, se vor organiza  numeroase proteste spontane în administraţie şi că în acest context este important ca guvernanţii să îi cheme la dialog pe reprezentanţii FNSA. „Până la grevă, pentru început, sunt consultate organizaţiile sindicale. Salariaţii au ajuns la limita răbdării privind modul în care le sunt respectate drepturile şi prin toate actele normative ale Guvernului se urmăreşte restrângerea şi mai accentuată a acestor drepturi, a dreptului la un trai decent. Urmează proteste spontane şi o consultare internă, fiecare organizaţie va decide ce acţiuni va face

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin