Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Cetățeni Activi pentru Servicii Publice de Calitate

Evenimentul final al proiectului “Cetățeni Activi pentru Servicii Publice de Calitate” – “Forumul Național pentru Calitatea Serviciilor Publice la Nivel Local” , va avea loc în data de 28.11.2023, la București, fizic, ora 14:00, Inst. Cervantes, sala media.
Cu această ocazie, va fi  lansat și prezentat Raportul de Diagnoză privind calitatea serviciilor locale din cele opt orașe implicate în proiect: Alba Iulia, Baia Mare, Bacău, Deva, Constanța, Giurgiu, Râmnicu Vâlcea și Sector 1, raport în oglindă, rezultat al activității echipelor locale, față de primul raport lansat în 2022.
Evenimentul este conceput ca un forum de dialog și colaborare, și va reuni un public divers și influent, inclusiv decidenți, autorități locale și naționale, instituții, parteneri din mediul public și privat, reprezentanți ai ONG-urilor, elevi, părinți și profesori.
Acest eveniment reprezintă o oportunitate unică pentru toate aceste părți interesate să discute și să contribuie la îmbunătățirea calității serviciilor publice din orașele noastre.

În ultimii ani, gradul de implicare a cetățenilor în societate a crescut, însă nivelul de influențare a deciziilor la nivel local, mai ales de către tineri, este în continuare scăzut. Astfel, serviciile publice locale furnizate cetățenilor sunt în continuare deficitare, după cum o arată atât studiile, dar mai ales cifrele din rapoartele de țară ale Comisiei Europene, cu efecte negative asupra calității vieții în aglomerările urbane.

Scopul proiectului îl reprezintă creșterea capacității de mobilizare și implicare civică, în special în rândul tinerilor, prin dezvoltarea unui set de metode și instrumente de monitorizare și advocacy în vederea îmbunătățirii calității serviciilor furnizate de administrațiile publice locale din mediul urban.

Concret, au fost  vizate educațiatransportul public local, respectiv gestionarea deșeurilor, domenii care vor fi monitorizate prin activități de urmărire a unor indicatori relevanți la nivelul a 47 de municipalități (40 reședințe de județ, București + 6 sectoare). Această monitorizare s-a făcut prin implicarea a 80 de cetățeni recrutați și formați, 24 de campanii de advocacy la nivel local și trei naționale, precum și trei dezbateri privind îmbunătățirea cadrului de politici publice pentru serviciile publice monitorizate. Demersurile au țintit în primul rând respectarea normelor în vigoare privind cele trei servicii publice, și anume Legea educației naționale, a serviciilor de transport public local, a pachetului normativ privind deșeurile, dar și cadrul normativ secundar.

Evenimentul este  organizat în cadrul proiectului Cetateni activi pentru servicii locale de calitate este derulat de Societatea Academic din România, în parteneriat cu Asociatia Act For Tomorrow si Vellenes Fellesorganisasjon, prin programul Active Citizens Fund România – finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share