Salvamont Dâmbovița și Salvamont Hunedoara – Exercițiul Național Salvaspeo Peștera Rătei VIDEO

Serviciul Public Județean SalvamontSalvaspeo Dâmbovița și Serviciul Public Județean Salvamont Hunedoara au participat la EXERCIȚIUL NAȚIONAL SALVASPEO PEȘTERA RĂTEI, în cadrul calendarului Salvaspeo România. Evenimentele s-au desfășurat în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2022.

Peștera Rătei este un obiectiv speologic important pentru speologii din partea de SUD a țării.

    Aceasta se află la o altitudine de circa 1080 de metri, are o diferență de nivel de 69 de metri ascendent, galeriile sunt dispuse pe trei etaje și o lungime totala de 7224 de metri.

Parcurgerea peșterilor neamenajate în cadrul speoturismului sau cercetării acestora, poate duce la apariția unor accidente. Spre deosebire de accidentele de la exterior, unde solicitarea de ajutor se poate face imediat, telefonic prin apel la 112, în cazul celor din subteran, unde telefonia mobilă nu funcționează, solicitarea de ajutor se poate face numai de la exterior de către coechipieri. De asemenea evacuarea spre spital nu poate fi făcută imediat (de exemplu cu elicopterul – la exterior), victima va trebui transportată de către echipele salvaspeo la exterior. Parcursul prin peșteri poate fi dificil, având spații înguste, târâșuri, pasaje pe vericală etc. Din acest motiv durata intervențiilor de salvare poate dura ore, zile, sau chiar saptămâni. Pentru a putea face față unor asemenea situații, salvatorii speologi parcurg stagii de formare precum Școala Naționala Salvaspeo.

            Exercițiul Salvaspeo a beneficiat de o participare numeroasă, fiind prezenți un număr de 50 de salvatori speologi din diverse județe. Exercițiul de salvare a victimei s-a întins pe durata a 7 ore, timpul fiind calculat din momentul intrării primilor salvatori speologi și până la ieșirea din pesteră a ultimului salvator.

            În cadrul exercițiului Salvaspeo din 1 octombrie s-a simulat evacuarea unei victime care a suferit o entorsă la membrul inferior drept în timpul unei ture speologiceAjunși la fața locului, echipajul medical a constatat că victima prezintă și alte afecțiuni: fractură de piramidă nazală și epuizare fizică. 

Pe durata echipării peșterii pentru evacuare, echipa Salvaspeo sosita la fața locului a acordat victimei primul ajutor, asigurându-i în același timp confortul termic și psihologic. Astfel a fost creat un punct cald, victima primind băuturi calde și hrană pentru refacerea forțelor. În urma evaluării echipei medicale, s-a luat hotărârea ca victima să fie evacuată în targă, ea fiind în imposibilitatea de a se deplasa singură.

Deaconescu Ștefan Răzvan

 Șef Serviciu, Serviciul Public Judetean Salvamont Salvaspeo Dâmbovita

 

Comunicat de presă

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share