23/10/2021

Salvamont – mai mulți, mai buni, mai aproape de dumneavoastră!

Astazi s-au incheiat sesiunile de Evaluare Naţională Salvamont, nivelul aspiranţi, debutanţi şi avansaţi şi sesiunea de vară a examenelor de atestare şi reatestare în profesia de salvator montan, profesie reglementată la nivel european.
Acţiunea a fost organizată de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, Autoritate Competentă în formarea profesională şi, prin Legea 200/2004, singura instituţie abilitată la nivel naţional pentru pregătirea, atestarea şi re-atestarea salvatorilor montani în România.
La aceste etape de evaluare au participat 74 de cursanti din județele Argeș, Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj – Vladeasa, Gorj, Harghita, Hunedoara, Neamț, Prahova- Sinaia, Sibiu și Vrancea iar, la atestare şi reatestare au participat circa 30 de cursanţi din majoritatea structurilor Salvamont din Romania.
Școala de salvare montană din România este una dintre cele mai bine cotate a nivel european, programa de pregătire este adaptată permanent la ultimele descoperiri şi cercetări în domeniu şi la recomandările celor două mari foruri internaţionale care se ocupă de salvarea montană, CISA – Comitetul Internaţional de salvare Alpină şi FIPS – Federaţia Internaţională a Patrulelor de Salvare pe pârtii de schi, în care Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România este membră de cel mai înalt grad.
Această activitate a fost organizată în colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență al M.A.I. și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cei care asigură lectorii pentru modulul medical și Inspectoratul General pentru Aviație, cei care asigură resursele necesare derulării modulului de salvare aero.
Ciclul oficial de pregătire al unui salvator montan se desfăşoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la 360 de ore de pregătire într-un centru de pregătire judeţean sau regional acreditat, urmate de patru sesiuni de evaluare, două sesiuni de vară şi două de iarnă, pe nivelurile “începător”, “debutant” şi “avansat”. După parcurgerea şi absolvirea acestor etape, cursantul susţine un examen de atestare, în urma căruia primeşte certificarea legală că poate profesa ca salvator montan, anual finalizând etapele de şcolarizare şi atestare un număr de 30-35 de salvatori montani.
Conform cadrului legislativ naţional, salvatorii montani, sunt singurele persoane abilitate legal și deținătoare ale competențele profesionale necesare să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate şi a celor dispărute în zona montană.
Interesul deosebit pe care îl manifestă aceşti tineri candidaţi la profesia de salvator montan ne oferă certitudinea că vom avea, în permanenţă, o resursă umană, suficientă numeric şi bine pregătită profesional, cu care să putem răspunde cerinţelor din ce în ce mai diversificate şi mai numeroase ale evenimentelor montane.
În cadrul celor 42 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial si care dețin personal operativ de intervenție, pregătit profesional si atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează ca personal operativ de intervenție un număr de circa 800 de salvatori montani atestați, 300 de salvatori montani angajați, 482 de salvatori montani voluntari, alături de care, cca 350 de salvatori aspiranți și debutanți se află în diverse etape de formare profesională.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share