Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Salvamontiști hunedoreni prezenți la Congresul Internațional de Salvare Alpină CISA IKAR

În perioada 17 -22 octombrie în stațiunea Toblach, din Tirolul de Sud-Italia, se desfășoară lucrările Congresului Internațional de Salvare Alpină CISA IKAR.
Este un eveniment deosebit de important, cei aproximativ 100 de membri ai acestui for mondial (instituții, asociații naționale de salvare montană, organizații profesionale sau institute de cercetare în domeniul salvării montane) din peste 40 de țări, de pe toate continentele, aducându-și aici reprezentanți,  pentru a lua contact cu ultimele studii și cercetări în domeniul salvării montane.
Participanții au ocazia să analizeze, în sala de conferință sau practic, în teren, echipamentele și tehnicile de salvare propuse pentru a fi implementate de către echipele de salvare montană, având posibilitatea să le aprobe sau respingă prin votul din plen. După aprobare, echipamentele și tehnicile de salvare primesc certificarea oficială a forului, fiind transmise către fiecare țară ca recomandare pentru a fi introduse în programa de pregătire, în dotare și, în final, în acțiunile de salvare. Congresul reprezintă o oportunitate deosebită pentru salvatorii montani din întreaga lume pentru a realiza schimb de informații și experiență, realizându-se astfel un sistem cât mai performant de salvare montană, care, pe lângă reușita intervenției, să ofere siguranță maximă atât pentru victimă, cât și pentru salvator.
Lucrările congresului se desfășoară pe cinci comisii principale: tehnica terestră, avalanșe, aero și medicală, delegația României având membri în toate aceste comisii.
Delegația Salvamont România la acest eveniment profesional de mare prestigiu va fi alcătuită din reprezentanți ai serviciilor Salvamont din Argeș, Covasna, Gorj, Hunedoara, Mureș, Maramureș, Neamț, Sinaia și doi delegati partenerului de tehnologie al Salvamont, Vodafone Romania.
Comitetul Internațional de Salvare Montană CISA IKAR a publicat programul materialelor aprobate pentru prezentare în cadrul congresului, materialul propus de Salvamont România, după evaluările necesare, a fost evaluat, a întrunit condițiile impuse și a fost aprobat pentru prezentare în plenul acestei manifestări – cea mai mare întrunire de profil organizată la nivel mondial. Astfel Salvamont România va prezenta trei autovehicule de intervenție în teren montan , un autovehicul al salvamontistilor gorjeni cu echipare complexa pentru salvare din abrupt (inclusiv trepied, troliu, aruncător de coarda) , salvare aero, drone de căutare cu capacitate de transmisie a fotogramelor către Centrul de analiza a datelor și de transmisie live de imagini video către monitorul montat în mașină, echipament cu termoviziune cu transmisie live pe monitorul mașinii sau tabletele salvatorilor , echipament de prim ajutor medical , trusa medicala, defibrilator , monitor de functii vitale, targa de salvare si transport în teren montan și sistem de configurare a interiorului mașinii și fixare a targii cu pacientul.
Vor mai fi prezentate o ambulanta de salvare montană cu dotare medicală corespunzătoare și capacitate de transport a accidentatului a salvamontistilor din Maramureș și o autospeciala Salvamont ce asigura doua soluții unice la nivel mondial: asigurarea semnalului de telefonie mobilă și internet în zonele montane izolate cu ajutorul unui sistem digital complex sol-aer (dronă, antena RF, mini-remorca, antena satelit) și Centrul mobil de Analiză unde sunt prelucrate fotogramele capturate de drone. Aceste soluții s-au dovedit a fi un mare pas înainte în salvarea montană și un mod excepțional în care inteligența artificială și tehnologia de ultimă generație pot salva vieți.
O parte dintre autospecialele de intervenție Salvamont au fost prezentate delegaților CISA IKAR cu ocazia concursului profesional, International Mountain Rescue Race Romania 2023, desfășurat în luna martie la Ranca, iar aceștia , văzând modul de optimizare și amenajare complexa și compacta a acestor vehicule, propunând ca una dintre temele congresului să fie prezentarea acestor vehicule.
”Congresul este o oportunitate pentru salvamontiștii români de a face schimb de experiență cu alți salvatori montani, cu alte asociații naționale de salvare montană și pe pârtii de schi sau institute de cercetare în acest domeniu.
România este apreciată de către organizații similare Salvamont din alte țări pentru cadrul legislativ foarte bun și cuprinzător în ceea ce privește desfășurarea activității de salvare montană. De asemenea, este recunoscută și pentru soluția de desfășurare a activității în structură mixtă (angajați și voluntari), pentru sistemul de formare profesională, precum și ca prima țară din Uniunea Europeană care a reușit reglementarea aceste profesii.
Salvamont România este singura structura de salvare din țara noastră membră cu drepturi depline în cele trei mari organizații de salvare: Comitetul Internațional de Salvare montană CISA IKAR, F.I.P.S. – Federația Internațională a Patrulelor de Schi și IEDO – Organizația internațională a salvatorilor cu drone. Astfel, salvamontiștii români se bucură de o reputație foarte bună în rândul țărilor cu servicii de salvare montană și reușesc să mențină întotdeauna aceasta activitate „la înălțime”.
Delegația noastră va fi prezentă la aceste lucrări in echipamentul oficial asigurat de către partenerul pentru echipament al Salvamont, HERVIS România”a ținut să transmită cei de la Salvamont.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin