Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Salvarea ecosistemelor montane”

 Adunarea Generală a Națiunilor Unite a desemnat ziua de 11 decembrie  ca „Ziua Internațională a Munților”.

ncepând cu 2003, s-a observat în fiecare an crearea  temei de conștientizare cu privire la importanța munților pentru viață, pentru a evidenția oportunitățile și constrângerile în dezvoltarea munților și pentru a construi alianțe care vor aduce schimbări pozitive popoarelor și mediului de munte din întreaga lume. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) este agenția coordonatoare pentru pregătirea și animarea acestei sărbători și are mandatul de a conduce respectarea acesteia la nivel global. Secretariatul Parteneriatului Montan din cadrul Diviziei Silvice FAO este responsabil pentru coordonarea acestui proces internațional.

                                ”Salvarea ecosistemelor montane”  este tema Zilei Internaționale a Muntelui de anul acesta

Această temă a fost selectată pentru a include pe deplin munții în Deceniul ONU pentru Restaurarea Ecosistemului 2021-2030, coordonat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU și Programul ONU pentru Mediu.

Deceniul este o oportunitate de a aduna sprijinul politic, cercetarea științifică și resursele financiare pentru a extinde semnificativ restaurarea și a preveni degradarea în continuare a ecosistemelor montane. Munții acoperă aproximativ 27% din suprafața terestră a Pământului și găzduiesc aproximativ jumătate din punctele fierbinți de biodiversitate ale lumii.

Agenția Națională a Zonei Montane/ Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (Punctul Focal pentru România al Parteneriatului Montan) în parteneriat cu Centrul pentru Economie Montană CEMONT – Academia Română/Institutul Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu”, va organiza vineri, 8 decembrie 2023, ora 09:30, seminarul științific și informațional cu titlul: „Cum păstrăm nealterate ecosistemele montane pentru generațiile viitoare?”. Evenimentul va avea loc la Centrul pentru Economie Montană din Vatra Dornei, conform invitației anexate.

Munții găzduiesc o gamă extraordinară de plante și animale și multe comunități diverse din punct de vedere cultural, cu limbi și tradiții diferite.

De la reglementarea climei și serviciile de furnizare a apei, până la întreținerea și conservarea solului, munții sunt cheia vieții și mijloacelor noastre de existență.

Cu toate acestea, munții suferă de impactul schimbărilor climatice și al dezvoltării nedurabile, riscuri crescânde pentru oameni și planetă. Schimbările climatice amenință fluxul de apă, iar temperaturile în creștere rapidă forțează speciile de munte și oamenii care depind de aceste ecosisteme să se adapteze sau să migreze. Pantele abrupte înseamnă că defrișarea pădurii pentru agricultură, așezări sau infrastructură poate provoca eroziunea solului, precum și pierderea habitatului. Eroziunea și poluarea dăunează calității apei care curge în aval. Potrivit Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice, până la 84% dintre speciile endemice de munte sunt expuse riscului de dispariție, în timp ce populațiile unei game de alte specii de plante și animale montane se preconizează că vor scădea și vor fi pe cale de dispariție. Recentul acord privind biodiversitatea al Conferinței Națiunilor Unite pentru Biodiversitate din 2022 – care se angajează să protejeze 30% din pământurile, oceanele, zonele de coastă și apele interioare ale Pământului până în 2030 – oferă un impuls pentru a revigora și proteja peisajele montane.

De asemenea, Adunarea Generală a ONU a proclamat recent perioada 2023-2027 „Cinci ani de acțiune pentru dezvoltarea regiunilor montane” în rezoluția sa trienală privind dezvoltarea durabilă a munților. Obiectivele sale sunt de a atrage asistență prin granturi și investiții pentru munți, de a dezvolta economii și tehnologii „verzi”, de a crea mecanisme de consolidare a cooperării între țările muntoase și de a dezvolta știința și educația în domeniul dezvoltării montane durabile.

Ziua Internațională a Muntelui 2023 este o șansă de a crește gradul de conștientizare cu privire la relevanța ecosistemelor montane și de a solicita soluții bazate pe natură, cele mai bune practici și investiții. care să crească rezistența, să reducă vulnerabilitatea și să mărească capacitatea munților de a se adapta la amenințările zilnice și la evenimentele climatice extreme.

 

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">