Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Aseară târziu a fost încheiat un acord cu privire la Directiva Anti-SLAPP

Jurnaliștii și toți cei care desfășoară acte de participare publică în chestiuni de interes public sunt coloana vertebrală a societăților noastre democratice din Uniunea Europeană. 

Regulile urmăresc să asigure protecția la nivelul UE a jurnaliștilor, organizațiilor media, activiștilor, cadrelor universitare, artiștilor și cercetătorilor împotriva procedurilor legale nefondate și abuzive,   graţie unui acord politic la care s-a ajuns între Parlamentul European şi Consiliu.  Noua lege se va aplica în cazurile transfrontaliere și va proteja persoanele și organizațiile active în domenii precum drepturile fundamentale, mediul, lupta împotriva dezinformarii și investigațiile de corupție împotriva procedurilor judiciare abuzive menite să intimideze și să hărțuiască. Deputații europeni s-au asigurat că cauzele vor fi considerate transfrontaliere, cu excepția cazului în care ambele părți sunt domiciliate în aceeași țară cu instanța și cazul este relevant doar pentru un stat membru.

Se vor introduce măsuri privind asistența juridică, psihologică și financiară printr-un singur punct de contact pentru cei care sunt victime ale SLAPP-urilor.

Procedurile judiciare vădit nefondate sau abuzive împotriva mobilizării publice (denumite în mod generic acțiuni strategice în justiție împotriva mobilizării publice, prescurtat „SLAPP”) constituie un fenomen recent, dar din ce în ce mai răspândit la nivelul Uniunii Europene. Aceste acțiuni reprezintă o formă de hărțuire și intimidare cu consecințe negative asociate deosebite, folosită împotriva persoanelor implicate în protejarea interesului public.

Socialiștii și democrații trag de ani de zile alarma cu privire la creșterea fenomenului proceselor strategice împotriva participării publice (așa-numitele SLAPP-uri), care a înregistrat un număr record în 2022.

Tiemo Wölken, europarlamentar S&D și raportor pentru directivă și raportul anterior al Parlamentului European  pentru „Protecția jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului împotriva procedurilor judiciare vădit nefondate sau abuzive”, a declarat: „După negocieri intense, am încheiat un acord cu privire la Directiva Anti-SLAPP – o piatră de hotar în protejarea democrațiilor noastre, a statului de drept și a drepturilor fundamentale la libertatea de exprimare, informare și asociere. Jurnaliștii, supraveghetorii și toți cei care desfășoară acte de participare publică în chestiuni de interes public sunt coloana vertebrală a societăților noastre democratice și ar trebui să poată face acest lucru fără teamă și fără a fi intimidați din punct de vedere legal”.

                               Acordul de astăzi este o victorie majoră pentru democrațiile noastre!

”În ciuda încercărilor Consiliului de a slăbi semnificativ multe dintre propunerile inițiale ale Comisiei, am protejat o gamă largă de garanții procedurale pentru victimele SLAPP. Aceasta include protejarea definiției chestiunilor cu implicații transfrontaliere cu elemente din considerentul corespunzător, asigurând o înțelegere cuprinzătoare a acestei noțiuni,  atunci când este evaluată de judecătorii naționali, în special în ceea ce privește mijloacele prin care actul de participare public este accesibil.

De asemenea, am introdus cu succes noi măsuri de asociere în ceea ce privește asistența, informarea, transparența și colectarea datelor. Aceasta include punerea la dispoziție a asistenței juridice existente, a ajutorului financiar și a sprijinului psihologic printr-un singur punct de contact la nivel național. În cele din urmă, ne-am asigurat rambursarea integrală a costurilor pentru inculpați, precum și disponibilitatea unor sancțiuni severe și legătura cu dreptul la despăgubire recunoscut de legislația națională în statele membre. Directiva anti-SLAPP s va ajuta la o mai bună protecție a statului de drept, a libertății de exprimare și a libertății de asociere și, în cele din urmă, a democrațiilor noastre, în Europa!” a conchis europarlamentarul și raportorul social democrat.

Jurnaliștii au un rol esențial în facilitarea dezbaterii publice și în transmiterea de informații, opinii și idei. Aceștia trebuie să fie în măsură să își desfășoare activitățile în mod eficace pentru a se asigura că cetățenii au acces la o multitudine de opinii în cadrul democrațiilor europene. Jurnaliștii de investigație joacă un rol esențial în combaterea criminalității organizate, a corupției și a extremismului. Este necesar un sistem solid de garanții care să le permită să își îndeplinească rolul esențial de „gardieni” în chestiuni de interes public legitim. Activitatea lor implică riscuri deosebit de ridicate, aceștia confruntându-se cu un număr tot mai mare de atacuri și hărțuiri.

Apărătorii drepturilor omului au un rol esențial în ceea ce privește respectarea drepturilor fundamentale, a valorilor democratice, a incluziunii sociale, a protecției mediului și a statului de drept. Aceștia ar trebui să aibă posibilitatea de a participa în mod activ la viața publică și de a-și face cunoscute opiniile cu privire la chestiuni de natură politică și procese decizionale, fără teama de intimidare.

Dezechilibrul de putere între părți, reclamantul aflându-se într-o poziție superioară persoanei chemate în judecată – de exemplu, din punct de vedere financiar sau politic – este adesea o caracteristică a acțiunilor SLAPP. Deși nu este întotdeauna valabil, atunci când există, un astfel de dezechilibru de putere contribuie în mod semnificativ la potențialul acțiunilor SLAPP de a avea consecințe nefaste asupra persoanelor vizate, ceea ce conduce la efecte de intimidare asupra dezbaterii publice. Acțiunile SLAPP pot avea un efect disuasiv și asupra altor persoane potențial vizate, care pot decide să nu își exercite dreptul de a investiga și de a raporta cu privire la chestiuni de interes public. Există riscul ca această situație să conducă la autocenzură.

Acțiunile SLAPP constituie un abuz în materie de utilizare a procedurilor judiciare și plasează sarcini inutile asupra instanțelor. Entitățile și persoanele fizice care inițiază acțiuni SLAPP le întemeiază pe diverse motive.

Acuzațiile fac referire adesea la defăimare, dar și la încălcări ale altor norme sau drepturi (de exemplu, legislația privind protecția datelor cu caracter personal sau a vieții private). Acestea sunt adesea însoțite de acțiuni în despăgubire/în materie de răspundere civilă sau, uneori, de ordonanțe președințiale (care interzic sau cel puțin întârzie publicarea).

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share