Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Sănătatea unei națiuni pleacă de la sănătatea copiilor noștri”

Evenimentul VIITORUL SE CONSTRUIEȘTE AZI! Sănătatea unei națiuni pleacă de la sănătatea copiilor noștri, desfășurat la Palatul Victoria, sub patronajul Prim-ministrului, în data de 23 septembrie 2024, a evidențiat faptul că doar împreună putem construi un sistem de sănătate solid, sustenabil și rezilient.  Dezbaterea a reunit toți actorii care pot contribui la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc pentru a avea aceeași voce comună: ministere, Parlament, autorități centrale și locale, mediul diplomatic și cel academic, organizații internaționale și naționale, asociații profesionale și de pacienți. Din perspectiva UNICEF este foarte important că evenimentul a adus împreună toate părțile care pot contribui la sănătatea copiilor. De asemenea, sunt notabile recunoașterea eforturilor depuse, realizările obținute până în prezent și exemplele de bună practică ce pot fi extinse la nivel național.

În ultimul deceniu, la nivel mondial, problemele de sănătate mintală au luat amploare și au devenit mult mai vizibile. Conform Organizației Mondiale a Sănătății1 , aproximativ 15% dintre copii și adolescenți prezintă deficiențe de sănătate mintală, majoritatea tulburărilor debutând în jurul vârstei de 14 ani, multe rămânând nedepistate și netratate. Depresia, anxietatea și tulburările de comportament sunt printre principalele cauze de boală și dizabilitate în rândul adolescenților. În același timp, sinuciderea reprezintă a patra cauză principală a mortalității pentru tinerii cu vârste cuprinse între 15-29 de ani. Totodată, având în vedere conflictele politice internaționale, se estimează că 20% dintre persoanele care locuiesc sau au locuit în zone de conflict prezintă tulburări ale sănătății mintale, copiii fiind cei mai afectați. Afectarea sănătății mintale are impact asupra tuturor aspectelor vieții publice și private a persoanei afectate.Sănătatea mintală a copiilor și adolescenților din România este mult mai afectată comparativ cu cea a copiilor din alte state. Aproape 33% dintre adolescenții români cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani au raportat o dispoziție tristă de mai multe ori într-o săptămână, comparativ cu 13% în medie, în cele 45 de țări incluse într-un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății.

Pentru că sănătatea unei națiuni începe cu sănătatea copiilor noștri! Și, din acest motiv, este foarte important să ne concentrăm atât pe prevenție și educație pentru sănătate, cât și pe existența la nivelul comunităților a serviciilor destinate copiilor, precum și părinților. Viitorul copiilor noștri depinde de ceea ce facem astăzi , fiecare dintre noi”, a declarat Marcel Ciolacu, Prim-ministrul României.

Temele discutate au inclus: politici de sănătate implementate astăzi pentru copii și adolescenți pentru viitorii ani de viață sănătoși ai adultului, cu accent pe abordarea fenomenului periculos al consumului de droguri în rândul copiilor și adolescenților și măsuri privind sănătatea mintală din Planul de Acțiune pentru perioada 2024 – 2029 în domeniul sănătății mintaleun document elaborat de grupul de lucru constituit la nivelul Cancelariei Prim-ministrului și aprobat prin memorandum de către Guvernul României; infrastructura în sănătate și digitalizarea sistemului de sănătate; relația medic-pacient; resurse umane în domeniul sănătății. Pe parcursul discuțiilor, au fost prezentate exemple de bune practici, fiind recunoscute eforturile făcute în zona de promovare a sănătății copiilor și adolescenților.

Mă bucură faptul că prin acest eveniment am reușit să aducem împreună toți actorii care contribuie la îmbunătățirea sistemul de sănătate românesc și putem contura un plan comun de acțiune pentru viitorul nostru. Este important să vorbim public despre importanța sănătății și despre educația în sănătate și să dezvoltăm o strategie pe termen lung în acest sens. Vom continua să muncim zilnic pentru ca unitățile medicale, cadrele medicale și pacienții să beneficieze de cele mai bune condiții și servicii medicale. Eu am încredere în sistemul de sănătate românesc și în oamenii săi”, a spus Carmen Orban, Consilier de Stat, Cancelaria Primului-ministru.

 Cu ocazia evenimentului a fost lansată și campania publică de conștientizare asupra importanței sănătății mintale a copiilor și adolescenților și al comunicării în cadrul familiei pentru echilibrul emoțional, realizată printr-un parteneriat între Guvern și UNICEF.

La 35 de ani de la adoptarea Convenției ONU privind drepturile copilului, trebuie să continuăm să depunem eforturi pentru a ne asigura că niciun copil nu este lipsit de dreptul său de a avea acces la servicii de îngrijire medicală de calitate.UNICEF a arătat de multă vreme legătura dintre sănătate și educație, recunoscând potențialul școlilor de a juca un rol central în protejarea sănătății și stării de bine a elevilor, prin intervenții la timp, privind anxietatea și depresia, tulburările de comportament, diabetul, sănătatea orală, imunizarea, etc. Printre prioritățile legate de sănătate despre care am discutat astăzi, se numără importanța sănătății mintale și a sprijinului psihosocial în fiecare etapă a vieții, de la copilărie și adolescență până la vârsta adultă. O sănătate mintală precară în copilărie și adolescență îi împiedică pe copii să își îndeplinească drepturile și să își atingă adevăratul potențial”, a declarat Anna Riatti, reprezentantă UNICEF în România.

Sănătatea mintală a copiilor și adolescenților are un impact asupra multor aspecte ale vieții lor

Potrivit unei scurte radiografii a UNICEF privind sănătatea mintală a copiilor și adolescenților din România, publicată în septembrie 2022, pe lângă stigmatizarea și discriminarea socială, în unele cazuri, copiii și adolescenții care se confruntă cu probleme de sănătate mintală sunt expuși riscului de a avea comportamente nesănătoase și riscante, cum ar fi fumatul, consumul de alcool și droguri sau comportamente sexuale riscante. Performanța școlară poate fi, de asemenea, afectată, de exemplu, un copil cu tulburări de comportament care nu beneficiază de intervenție de specialitate are o probabilitate de două ori mai mare de abandon școlar decât un copil cu dezvoltare tipică.

„Trecerea părţii de prevenţie şi de consilierea a Agenţiei Naţionale Antidrog la Ministerul Sănătăţii este binevenită. Au şi o resursă umană acolo care poate contribui împreună cu specialiştii în psihiatrie pediatrică să poată să combată aceste fenomen”, a spus și ministrul Sănătății Alexandru Rafila.

El a afirmat că Ministerul Sănătăţii se preocupă de realizarea unor centre regionale pentru tratamentul adicţiei.

„Noi ne preocupăm acum şi suntem destul de avansaţi în realizarea unor centre regionale şi judeţene dacă se poate pentru tratamentul adicţiei, care vor aduce împreună toate activităţile care ţin de partea de terapie, de psihoterapie, de educaţie pentru ca aceşti copii să poată să îşi continue activitatea şi nu în ultimul rând de ergoterapie şi de activitatea de fizică. Avem un astfel de centru care este realizat în parteneriat cu o organizaţie nonguvernamentală la Voila în judeţul Prahova. Avem un grup de lucru care  este interesat să dezvolte un astfel de model de bună practică şi autorităţi locale la Bistriţa, la Olt, Hunedoara. Dau doar trei exemple,  care ne vor fi partenere în dezvoltarea unor astfel de centre de combatere a adicţiei la copii”, a susţinut Rafila.

”Le-am vorbit celor prezenți despre cât de multă nevoie au copiii și tinerii noștri de servicii de sănătate mintală, mai ales că pandemia de COVID19, războiul din Ucraina și multitudinea de știri false au efecte care au contribuit la instalarea anxietății în rândul multora dintre ei. Am simțit această nevoie atunci când am ajuns în cele 20 de județe ale țării în care s-a desfășurat, în această primăvară, campania „Fără bariere” și după fiecare eveniment au fost tineri care au venit si ne-au cerut să îi ajutăm cu informații despre locațiile în care pot primi consiliere psihologică gratuită. Vestea bună este că în ultimii ani, Guvernul României a făcut eforturi considerabile și a reușit alocarea de bugete mari atât pentru sănătate, cât si pentru educație, lucru pentru care îi mulțumesc domnului prim-ministru Marcel Ciolacu. Astfel, la Ministerul Sănătății colegul meu, domnul ministru Alexandru Rafila, a făcut deja pași concreți pentru deschiderea primelor centre pentru tratarea adicțiilor, iar la nivelul sistemului de învățământ au crescut considerabil numărul consilierilor școlari și a psihologilor din unitățile de învățământ. Este un efort de echipă susținut care a luat avânt și care cu siguranță va beneficia în continuare de susținerea partenerilor noștri de la UNICEF, pe care îi felicit pentru organizarea evenimentului de astăzi. În mod special îi mulțumesc doamnei Anna Riatti, reprezentanta UNICEF în România, pentru dedicarea și sprijinul pe care îl oferă zi de zi copiilor și tinerilor din România” a conchis și  ministrul Natalia Intotero.

„Am discutat despre importanța adoptării unui stil de viață sănătos, precum și despre importanța echilibrului emoțional și a unei educații de calitate pentru copii și tineri. Mulțumesc UNICEF pentru parteneriat și sprijinul continuu pentru echitate și incluziune în educație.Prin PNRR, investim în construirea și modernizarea școlilor și a creșelor pentru a crea un mediu educațional sănătos, precum și în dotarea sălilor de sport, cabinetelor de logopedie și consiliere școlară, oferind totodată suport emoțional și psihologic copiilor și tinerilor.

În plus, am crescut numărul de consilieri școlari, profesori itineranți și de sprijin, inclusiv în acest an școlar, aprobând peste 500 de posturi numai prin ultima hotărâre de Guvern. Totodată, extinderea rețelei de medicină școlară este esențială, deoarece familiile așteaptă specialiști care să ofere elevilor informații despre nutriție, prevenirea dependențelor și alte aspecte ce țin de sănătate. În acest context, am avut deosebita onoare de a primi o distincție care recunoaște eforturile noastre în aceste domenii esențiale și mulțumesc tuturor celor implicați în transformarea acestor obiective în realitate pentru generațiile viitoare”a transmis și ministrul Educației, Ligia Deca.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share