Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Săptămâna Verde la Planeta Petrila

O acțiune extraordinară s-a desfășurat  în spațiul denumit acum „Ansamblul Istoric Mina Petrila”.

Evenimentul  a fost organizat de Consiliul Județean Hunedoara, prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică, în parteneriat cu Asociația „Planeta Petrila” și Teatrul Dramatic I.D.Sârbu din Petroșani, a strâns în spațiul neconvențional, dar atât de efervescent, un număr impresionant de elevi ai școlilor petrilene.

Acțiunea a fost una extrem de interactivă, copiii având posibilitatea să afle ce înseamnă reconversia unei mine, care este istoria Minei Petrila, au aflat lucruri interesante despre obiectivele turistice și istorice hunedorene, au pictat, s-au fotografiat cu personajele de poveste și au declarat la unison că ziua a fost minunată, în ciuda vremii neprietenoase.

Copiii au bifat o zi perfectă din “Săptămâna verde”, acțiunea fiind și un prilej extraordinar de a atrage atenția asupra conștientizării ecologice.

Petrila este un loc plin de istorie și bogăție culturală și găzduiește o comoară adâncă și fascinantă – fosta Mină Petrila.

Acolo au muncit peste 4500 de angajați,  care au lucrat în cea mai mare și cea mai adâncă mină din Valea Jiului.  Cătălin Cenușă, 𝑢𝑙𝑡𝑖𝑚𝑢𝑙 𝑚𝑖𝑛𝑒𝑟, a lucrat 27 de ani aici. Este unul dintre cei care au vrut să salveze Mina Petrila de la dispariție. Și a reușit. A rămas ghid voluntar al acestui loc special din patrimoniul industrial.

Această zonă minieră, cu o istorie îndelungată și o moștenire bogată, este acum deschisă pentru a fi explorată și descoperit de către vizitatori din întreaga lume.

Muzeul, mina și  orașul Petrila au fost vizitate anul trecut și de Elisa Ferreira, Comisar European pentru Coeziune și Reforme, care a spus: Sumele importante acordate în Valea Jiului, și  implicit pentru România, în aceste vremuri dificile cu criză, după criză, sunt foarte importante mai mult ca oricând,  pentru că,  ne dorim să construim un fundament solid pentru viitoare investiții.

Vizita doamnei comisar Elisa Ferreira a reprezentat o oportunitate de a discuta despre viitorul Văii Jiului, pentru trecerea la energie verde, regenerabilă, despre perspectivele care se deschid aici, pentru modernizarea regiunii și pentru asigurarea unui nivel de trai decent locuitorilor zonei.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share