Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Sărbători Pascale Binecuvântate fiecărui pilon către Lumină! Către Iubire și Pace! Sărbători Pascale Binecuvântate tuturor!

Aseară, începând cu ora 16.00, în cadrul Bibliotecii Dimitrie Cantemir din București, mi-am revăzut colegii de Cenaclu „AntiM” la lucru. Spun „la lucru” pentru că Cenaclul „Antim” este un atelier de creație; fără strung și forjă, întâlnirile noastre nu fac altceva decât să șlefuiască stiluri, să aducă plus în creația celui a cărui operă se supune bardei cu care cioplim. Că putem lua în glumă, desigur nu e greu, doar că acolo se întâmplă lucruri serioase: muncim!

Pregătiți fiecare cu uneltele din dotare, proprii deci, „țăndărim”, cum colegial ne-am obișnuit să spunem, poeziile, proza scrise de autorul zilei respective. Astfel ne ajutăm între noi, astfel urcăm -pot spune- către noi înșine, pentru că, fără infatuare, toți avem nevoie să ni se spună la un moment dat: asta e bine, dar asta e mai puțin bine, e deja de remediat, sau de abolit chiar. Ne cerem scuze uneori unii altora pentru că avem un punct de vedere sau altul care poate cumva leza, însă un autor care dorește perfecționare, profesionalism, care are interesul să înțeleagă și vadă cum simte cititorul opera sa, acela nu are motiv să se supere. Ba să se supere: constructiv. Cu „supărare” să revină asupra fluviului de creație, redându-l cursului celui optim raportat la posibilitățile sale de autor.

A citit o autoare nouă, poetă, Maria Udrea, un „școlar” care poate părea la început, dar care promite dacă perseverează, dacă potențialul pe care îl are, bogăția lexicală, dăruirea, tumultul, stofa sa de poet vor lua drept ghid sfaturile oferite cu sinceritate, dar cu prietenie colegială.

Nu am fost mulți poate, căci Sărbătorile Pascale se apropie pentru toată lumea, dar fără îndoială că ne-am simțit bine, ca de obicei, fiindcă atunci când dărui cu generozitate, când muncești cu pasiune, când îmbraci activitățile tale în dragoste, toate astea îți dau senzația unei lejerități soră cu bucuria și nu cu travaliul.

Domnii Valentin Rădulescu, Dorel Vidrașcu, Gheorghe Lupu, Mircea Tănăsescu, Mircea Popescu, Mihai-Valentin Gheorghiu, Florin Zanfirescu, Alexandru Ciocioi, Emil Marin, Doamnele Alexandrina Vișan, Mariana Cazimirovici, Daniela Konovală au venit cu aportul propriu de înalt, de cultură, de iz de literatură de calitate, de bun gust și esență. Simpla lor prezență e bucurie.

După ce am trecut de această etapă, am încercat acel joc al lui Tristan Tzara, acela în care extragi din plic de pildă 6-7 decupaje din ziar pe care apoi, alambicându-le, să le transformi în poem. A fost un joc, o altă bucurie. O plăcere.

Am citit apoi fiecare din creația proprie și l-am premiat pe Domnul Alexandru Ciocioi pentru poezia-poem „Felinarul”, care -deși neterminată- cuprinde profunzimi cu care dânsul ne-a obișnuit și dealtfel pe care le stăpânește în arta sa.

Iată ce fac scriitorii: trudesc. Dar o fac frumos, nu-i știe nimeni, mai mult: nu-i remunerează cineva fiindcă au „vina” că scriu. Urzesc, uneltesc, înalță edificii cu zâmbetul pe buze, cu puterea gândului -de multe ori- care gând culcă sideful cerului pe pământ, aduce soarele în zâmbet. De ce este scriitorul un ales? Pentru că toate astea le face benevol, de dragul Luminii și al Iubirii pe care le lasă în urmă. Fără ifose. Curat.

Voiam să mai spun aici că scriitorul, pe lângă atâția alți intelectuali de bună credință ai lumii, există în primul rând, dar există concret, iar dacă analfabetismul proliferează, este indus și se mizează că poate fi aceasta neșansa lumii la viață (biologic și spiritual), ei, scriitorii, gânditorii, dar neapărat Oamenii ce poartă torța Luminii, făclia ideii de Bine nu vor lăsa să se scufunde corabia umanității. Prin simplul act pe care îl iscă pozitivismul lor: contrabalansarea celor terne, maculate înspre Lumina din noi, fiecare. Avem nevoie de Lumină!

Sărbători Pascale Binecuvântate fiecărui pilon către Lumină! Către Iubire și Pace!

Sărbători Pascale Binecuvântate tuturor!

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">