Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Școala este un iad unde elevii se simt ca-n rai

„- Lasă că începe ea școala. Vezi tu atunci..”

Mă întorc instantaneu. Este o mămică. Are în jur de 30 de ani. Împinge cu o mână un cărucior cu un copilaș de vreo doi ani. Stă ghemuit și răsfoiește o cărticică. În cealaltă mână, mama are vreo două plase, grele după cum le duce. În urma ei merge o fetiță, deduc eu, de vreo 6 ani.

Dramele societății moderne

Este imaginea aproape emblematică a mamelor tinere din orașele mici, moarte din punct de vedere economic, în care bărbații lucrează în orașele mai mari (Brașov în cazul nostru) sau în străinătate. Iar el e mamele, lucrează până la extenuare în cele câteva croitorii sau la Autoliv și au toată grija casei și a copiilor pe umerii lor.

Deși este o situație gravă, revoltătoare, de discutat, vreau să vă vorbesc despre acel „Vezi tu atunci…” Și, mai ales, despre tonul amenințător folosit de mamă. Era tonul acela de „până aici ți-a fost”, un ton care te duce cu gândul că dincolo de poarta școlii este iadul, este ceva înfricoșător, ceva cumplit de rău.

După estimările mele, fetița avea cam 6 ani, deci intră acum la școală.
Oare ce își închipuie acest copil că este școala?
Cu ce sentimente va păși acel copil pe poarta școlii?
Cu ce ochi își va privi învățătoarea?

Pentru acea mamă școala este arma cu care își controlează copilul atunci când acesta iese din tiparele impuse de către ea. Probabil cel mic aude adesea „Lasă că mergi tu la grădiniță!” Din păcate nu este singura care recurge la această amenințare. Dacă privim în adâncul nostru vom vedea că aproape toți ne-am folosit de această armă. Așa-i că mai ales când erau mici le-am „aruncat” copiilor un „vezi că te spun doamnei”?

Este o mare, mare greșeală!!!

Școala este cel mai bun aliat al părinților

Școala este cel mai bun aliat al părinților în drumul lung și anevoios al creșterii și educării unui copil. Școala este sursa de cunoaștere, este mediul în care copiii devin oameni.

Știu că are multe lipsuri această școală, dar nu merită hulită. Huliți politicienii pentru care școala este o minge pe care o pasează de la unul la altul pentru că nu prezintă interes. Școala le este utilă numai când firmele lor se ocupă de reabilitare sau de tipărirea de manuale, auxiliare…ca sursă de venit.

Atunci când începe să producă inteligență, școala trebuie demonizată. Și atunci, acei părinți pentru care școala este o armă de luptă împotriva propriilor copii, cad în capcana politicienilor, a deontologilor în ale educației și văd în școală demonul care nu face nimic pentru copii, este răul relelor.

Mai sunt doar câteva zile până începe școala. Dacă le-ați spus copiilor „lasă că vezi tu la școală”, îndreptați greșeala cu „lasă că ai să înveți mai multe la școală. Este locul cel mai potrivit.”
Pentru că…
„Şcoala este un iad unde elevii se simt ca-n rai.”
Janet Nică

Distribuie acest articol Oficial Media
Share