Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Scotia doreste separarea de Regatul Unit prin referendum

web-scotland-1-getty
De la stanga la dreapta steagurile Irlandei de Nord, Angliei si Scotiei, principalele state care alcatuiesc Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

Prim-ministrul britanic, David Cameron, s-a aflat miercuri (10 septembrie) in capitala Scotiei  – Edinburgh, pentru a purta tratative referitoare la referendumul ce va avea loc in data de 18 septembrie. Acest referendum, numit de scotieni si “referendumul independentei” are ca scop luarea pulsului opiniei publice din Scotia, care de ceva timp doreste separarea de “patria mama” – Marea Britanie.

Scotia este unul din cele mai importante state ce fac parte din Regatul Unit, dar si unul dintre cele mai liberale. Incercand probabil sa ia exemplul Republicii independente Irlanda, care s-a rupt de Regatul Unit in urma razboiului de independenta si a tratatului anglo-irlandez din 1922. Irlanda de Nord si-a exercitat dreptul de  Ulster Month prin care a cerut sa ramana parte integranta a Regatului Unit. Pentru a-si capata statutul de stat independent cu drepturi depline – Irlanda a trecut prin etapa de dominion, mai tarziu stat apartinand Commonwealth, pentru ca abia in 1931 sa-i fie recunoscuta independenta legislativa conform Statutului Westminister ( Statute of Westminster).

Inca nu se cunosc toate detaliile acestui eveniment, cert este faptul ca tensiunea acumulata in ultimul timp in parlamentul de la Londra a facut ca deplasarea premierului Cameron in Scotia sa fie absolut necesara. Urmarile referendumului din 18 septembrie pot schimba complet fata Marii Britanii asa cum o stim astazi. O posibila desprindere a Scotiei de regat va destabiliza imaginea Marii Britanii in lume si va duce la nelinisti si revolte interne fara precedent.

Daca cetatenii scotieni cu drept de vot vor opta pentru independenta pe 18 septembrie – acest lucru va duce practic la ruperea a peste 307 ani de uniune Anglia-Scotia-Irlanda de Nord-Tara Galilor. Altfel spus, Marea Britanie nu va mai fi “Marea” Britanie.

Pana de curand, statisticile sondajelor de opinie realizate de compania independenta ScotCen arata ca 52% din opinia publica ar vota “nu” pentru independenta in cazul unui referendum, iar 48% ar vota “da”. Insa, se pare ca acel mic avantaj in favoarea mentinerii statutului actual este in declin.

Astfel ca, pe 18 septembrie 2014 totii cetatenii scotieni cu varsta peste 16 ani vor putea vota pentru ceea ce ar putea sa reprezinte o schimbare istorica pentru Marea Britanie. La referendum nu vor putea participa cetateni din nici un alt stat din regat, si nici cetatenii scotieni care se afla in afara granitelor Scotiei.

Oana Stiff

Distribuie acest articol Oficial Media
Share