Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Se mobilizează țara în sprijinul sinistraților!

Urmare a fenomenelor hidrometeorologice produse în județul Galați, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat HCNSU nr. 24, prin care se propune Guvernului României scoaterea de la rezervele de stat a unor construcții ușoare din elemente modulate (pentru cazare), articole de cazarmament, apă și alimente în vederea acordării ca ajutor umanitar intern de urgență, cu titlu gratuit, unităților administrativ-teritoriale din județul Galați pentru asigurarea condițiilor minime de trai persoanelor afectate de fenomenele hidrometeorologice.

Totodată, a fost abilitat Departamentul pentru Situații de Urgență să solicite Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale scoaterea de la rezervele de stat, a unor cantități suplimentare de produse și materiale și/sau a unor noi categorii de produse și materiale, pe baza analizei efectuate la nivelul județului Galați, în vederea acordării ca ajutor umanitar intern de urgență, cu titlu gratuit, unităților administrativ-teritoriale afectate.

Transportul materialelor și produselor menționate mai sus se efectuează cu mijloace de transport din dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Ministerului Apărării Naționale, Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale și, la nevoie, cu mijloace de transport aparținând unor operatori economici specializați contractați de A.N.R.S.P.S.

Situația defalcată a mijloacelor din dotarea IGSU care vor transporta materiale din depozitele ANRSPS, către județul Galați, se prezintă astfel:

  • ⁠ ⁠20 de autocamioane (5 de la ISU B-IF, 3 ISU DB, 2 ISU GR, 2 ISU TR, 3 ISU AG, 3 ISU IL, 2 ISU OT ) și un ansamblu rutier, format din cap tractor și semiremorcă (tir) de la ISU CT, vor prelua materialele de la depozitul ANRSPS din județul Ilfov.
  • ⁠ ⁠7 ansambluri rutiere, formate din cap tractor și semiremorcă (2 USISU Ciolpani, 2 ISU IS, 2 ISU MS, 1 ISU CJ), vor prelua materiale de la depozitul ANRSPS din județul Bacău.

Totodată, o automacara din cadrul USISU Ciolpani, va încărca mai multe containere igienice de la ISU Prahova, urmând ca aceasta să se deplaseze în județul Galați.

De asemenea o altă automacara, de la ISU Vrancea, se va deplasa la depozitul ANRSPS din județul Bacău, în vederea încărcării materialelor puse la dispoziție.

Ajutoarele trimise în județul Galați, constau în peste 400 de tone de alimente de primă necesitate (conserve, cașcaval, apă, zahăr etc.), dar și construcții modulare pentru cazare, grupuri sanitare, saci de dormit, perne, pături, saltele, așternuturi etc.

Premierul Marcel Ciolacu a dispus Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și  Probleme Sociale, după vizita în zonele sinistrate,  să elibereze urgent ajutoare pentru persoanele din județul Galați, afectate de inundații.

Prim-ministrul a mers ieri  la Slobozia Conachi, iar în cursul după-amiezii s-a deplasat în comuna Pechea, o altă localitate din județul Galați, grav afectată de inundații.

În acest moment, avem toată logistica necesară pentru a interveni rapid în zonele sinistrate. Ministerul Apărării, Ministerul de Interne și autoritățile locale se implică direct. Am hotărât să trimitem tot ceea ce oamenii au nevoie: alimente, apă, pături, containere de dormit. Vom amplasa două tabere apropiate zonelor sinistrate. În momentul în care se vor retrage apele, Guvernul și autoritățile locale vor interveni, avem tot desfășurătorul făcut.

La următoarea ședință de Guvern vom aloca sumele necesare din fondul de rezervă al Guvernului. Trebuie să fim solidari cu cei care sunt în nevoie astăzi. De aceea fac apel la toți cei care vor să ajute, societatea civilă sau firme. Toată România este alături de Galați și Vaslui. Au nevoie de ajutorul nostru!”a transmis premierul Marcel Ciolacu.

”Așteptam precipitații intense pe areale foarte restrânse, lucru care s-a și confirmat. Vreau să subliniez că, în contextul schimbărilor climatice, cu astfel de fenomene ne vom mai întâlni din ce în ce mai des și la o intensitate din ce în ce mai mare. Este un lucru pe care nu îl putem evita. Statistic vorbind, astfel de fenomene, cu o asemenea intensitate, nu ar fi trebuit să se întâmple decât o dată la 100 de ani, după măsurătorile pe care le avem. Iată, însă, că și în 2007 și în 2013, dar și anul acesta, aici, la Slobozia Conachi, au avut loc inundații, ceea ce ne obligă să ne gândim dacă nu cumva ar trebui să redimensionăm și să refacem în totalitate modul în care reacționăm la astfel de situații, deoarece asemenea inundații nu pot fi evitate” a ținut să transmită ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Au fost evacuate şi mutate în siguranţă 271 de persoane, autorităţile fiind în dialog cu alţi 14 locuitori din comuna Pechea pentru a-i convinge să meargă într-o zonă de siguranţă.

În localităţile Slobozia Conachi şi Pechea au fost amenajate două tabere, cu o capacitate de 400 de locuri fiecare, ce vor fi pregătite pentru preluarea persoanelor ale căror locuinţe sunt grav afectate de inundaţii. Oamenilor le vor fi asigurate apă, alimente, paturi şi lenjerii de pat, saci de dormit şi tot ce este necesar pentru cazarea temporară.

Un număr de 569 de salvatori – pompieri, jandarmi, poliţişti, forţe ale armatei, personal al aviaţiei – au fost implicaţi în acţiunile de salvare şi de ajutorare în cele 22 de localităţi afectate din judeţul Galaţi (Valea Mărului, Piscu, Pechea, Slobozia Conachi, Griviţa, Cuza Vodă, Cudalbi, Costache Negri, Corni, Băneasa, Corod, Târgu Bujor, Jorăşti, Drăguşeni, Smulţi, Bereşti, Bereşti Meria, Bălăbăneşti, Tudor Vladimirescu, Bălăşeşti, Rediu şi Sugurlui).

Două detaşamente ale Ministerului Apărării Naţionale, dotate cu bărci de salvare şi camioane, au intervenit, la solicitarea autorităţilor locale, în judeţul Galaţi.

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai autorităţilor locale lucrează, sub coordonarea premierului, la soluţii alternative de evacuare mai rapidă a apei din zonele inundate. În momentul în care se vor retrage apele, Executivul şi autorităţile locale vor evalua pagubele şi soluţiile pentru sprijinirea oamenilor şi comunităţilor, inclusiv prin alocarea de bani din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului. 

                                                                                         Împreună depășim momentele grele! 

Două detașamente dotate cu bărci de salvare și camioane, au intervenit, în ultimele 24 de ore, la solicitarea autorităților locale, în județul Galați, pentru sprijinirea populației din zonele afectate de inundații.

Astfel, în localitatea Slobozia Conachi, județul Galați, la solicitarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Brigada 10 Geniu din Brăila a intervenit, în această dimineață, cu un detașament de militari, bărci cu motor și alte echipamente specifice de salvare.

Un alt detașament de militari de la Brigada 10 Geniu și Regimentul 528 ISR „Vlad Țepeș” din Brăila a intervenit cu 10 bărci și cu camioane în localitatea Pechea, județul Galați.

La solicitarea Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, MApN asigură transportul cu 10 camioane și opt trailere a unor materiale din depozitele Rezervelor de Stat din București și Bacău către zonele afectate din județul Galați. De asemenea, au fost puse la dispoziție două macarale de înalt tonaj, în punctele de încărcare de la Bacău și de descărcare de la Galați.

Toate unitățile militare din județele Galați și Brăila sunt pregătite să intervină oricând cu autocamioane, bărci și echipamente necesare pentru evacuare și salvare, la cererea autorităților centrale și locale responsabile de gestionarea situațiilor de urgență. 

Situația în județul Galați:

– sunt 12 localități grav afectate (Pechea, Drăgușeni, Grivița, Costache Negri, Berești, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Cudalbi, Corod, Tudor Vladimirescu, Băneasa și Vameș), unde sunt înregistrate pagube semnificative. Sunt afectate mai mult de 5.000 de gospodării.

”Primăria din Galați a identificat șapte spații de cazare, unde poate găzdui circa 870 de persoane sinistrate din localitățile puternic afectate de inundații”,  a anunțat primarul Ionuț Pucheanu.

În județele Galați și Vaslui, traficul rutier este afectat pe 3 drumuri naționale (DN 24D, DN 25 și DN 26) și 10 drumuri județene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254, DJ 255).

În sprijinul comunităților afectate, acționează în teren peste 700 cadre ale MAI (pompieri, polițiști, jandarmi și piloți), precum și 217 mijloace de intervenție, cărora li s-au alăturat forțe ale Armatei.

                                                                        Societatea civilă și Biserica se mobilizează

În urma precipitațiilor puternice din noaptea trecută, comunele Pechea, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Valea Mărului, Cudalbi și Corod se confruntă cu inundații severe, lăsând multe case afectate și locuitori în dificultate. În aceste momente dificile, este esențial să ne mobilizăm și să oferim sprijinul nostru celor aflați în nevoie.

Facem un apel la solidaritate pentru a aduce ajutoare de urgență în aceste zone. Nevoile imediate includ : alimente neperisabile, apă potabilă, obiecte de îmbrăcăminte  articole de îngrijire personală, articole și produse de curătenie, detergenți și dezinfectanți

Orice contribuție este valoroasă și va face o diferență semnificativă pentru cei care au nevoie de ajutorul nostru.

”În urma inundațiilor masive din județele Galați, Argeș și Vaslui, dar și din alte zone ale țării, facem un apel la solidaritate creștină cu sinistrații, victimele vulnerabile social și familiile îndoliate. Patriarhia Română se alătură instituțiilor și autorităților centrale și județene în efortul de sprijinire a semenilor noștri care trec prin momente de grea suferință. Clericii și credincioșii din toate eparhiile sunt îndemnați să contribuie activ la ajutorarea acestora, atât prin rugăciune, cât și prin colectarea de ajutoare financiare și alimente neperisabile”a transmis într-un comunicat, DANIEL, Patriarhul României.

În Arhiepiscopia Dunării de Jos, în fiecare zi, Comitetul pentru situaţii de urgenţă de la Centrul eparhial monitorizează prin protoierii şi parohii forma de ajutor local, protopopesc şi eparhial pentru cei loviţi de furia apelor.  De la Centrul eparhial a plecat astăzi  o autoutilitară cu hrană caldă pentru cei ce sunt în prima linie în ajutorarea sinistraţilor din judeţul Galaţi.

În următoarea zi, la prima oră, după retragerea apelor şi deschiderea căilor de acces către zona afectată de viituri şi inundaţii, un convoi cu opt autoutilitare pline cu apă şi pâine va ajunge la oamenii greu încercaţi din Câmpia Covurluiului, şi anume în localităţile Cuza Vodă, Pechea, Slobozia Conachi şi Costache Negri.

De asemenea, print-un exerciţiu umanitar extraordinar împlinit cu dragoste şi devotament de preoţii, pompierii, militarii, rudele celor afectaţi de inundaţii şi mulţi voluntari, sinistraţii sunt cazaţi la oameni şi ajutaţi să treacă mai uşor peste situaţia grea care a apărut în viaţa lor.

”Am văzut în reportajele televizate o familie care arăta până unde a ajuns apa în casă: până cu două degete mai jos de icoana Maicii Domnului pe care o avea pe perete. (…) Fac apel la părinţii protopopi şi la preoţii parohi ca în duminica aceasta şi în următoarea să îi anunţe pe enoriaşi şi să adune bani pentru sinistraţii actualelor inundaţii din România”, a spus și Mitropolitul Ioan al Banatului.

Crucea Roșie Română lansează o 𝐜𝐚𝐦𝐩𝐚𝐧𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐚𝐣𝐮𝐭𝐨𝐫𝐚𝐫𝐞 a persoanelor care au de suferit de pe urma inundațiilor puternice provocate de ploile abundente aduse de ciclonul Boris. Cele mai afectate județe sunt Galați și Vaslui, unde peste 5.000 de gospodării au fost afectate și sute de persoane au fost evacuate.

Persoanele fizice, organizațiile comunitare și companiile din România se pot alătura apelului lansat de Crucea Roșie Română pentru ajutorarea persoanelor care au rămas fără adăpost. Ajutorul poate consta în:

-𝐃𝐨𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞 pe pagina oficială a Crucii Roșii Române (cod QR)

-𝐂𝐨𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐛𝐚𝐧𝐜𝐚𝐫 𝐢̂𝐧 𝐋𝐄𝐈 deschis de Crucea Roșie Română pentru cauze urgente: RO44BRDE410SV20462054100

Resursele colectate vor fi folosite pentru a sprijini activitățile de ajutorare și reconstrucție pentru oamenii din zonele afectate de viituri și vor fi gestionate în mod transparent și eficient.

𝐏𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐚𝐜𝐭:

Victor Nicolăescu – director Fundraising: 0799 836 999; e-mail: victor.nicolaescu@crucearosie.ro

Daniel Modoacă – director Situații de Urgență: 0748 238 018; e-mail: daniel.modoaca@crucearosie.ro

Dan L. Brumar – director Comunicare: 0720 574 232; dan.brumar@crucearosie.ro.

Meteorologii avertizează că fenomenul extrem este departe de a se încheia, anunțând noi ploi torențiale și vânturi puternice în zilele următoare. Locuitorii sunt sfătuiți să respecte indicațiile autorităților și să se pregătească pentru eventuale noi evacuări.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share