Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Se pregătește un nou proiect de lege privind măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilități

Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi (“International Day of People with Disability”) este marcată, anual, la 3 decembrie cu scopul de a promova şi implementa programele destinate îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă pentru aceste categorii sociale defavorizate, potrivit site-ului Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), www.un.org. Această zi a fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU, în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilităţi (1983-1992).

”Astăzi este Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități, o zi consacrată, încă din anul 1992, de către Organizația Națiunilor Unite, pentru atragerea atenției asupra drepturilor acestor persoane și nevoii de incluziune și echitate. Ştiu că la nivel guvernamental există un proiect de lege care se găsește, în acest moment, în analiză la Ministerul Justiției – proiectul de lege privind măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilități intelectuale şi psihosociale. Aș dori, domnule ministru, dacă este posibil, ca în perioada imediat următoare să venim cu el la aprobare în ședința de guvern și să putem să avem legea cât mai curând aprobată, pentru că sunt convins că există o dorință a fiecăruia dintre noi și o așteptare la nivelul societății, astfel încât să legiferăm tot ceea ce înseamnă incluziunea și echitatea persoanelor cu dizabilități” a ținut să transmită  premierul Nicolae Ciucă.

Bazându-se pe multe decenii de activitate a ONU în domeniul dizabilităţilor, Convenţia privind drepturile persoanelor cu handicap, adoptată în 2006, şi semnată de 180 de ţări, promovează drepturile şi bunăstarea persoanelor cu dizabilităţi în vederea implementării Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030 şi a altor formate internaţionale de dezvoltare, cum ar fi Cadrul de la Sendai pentru reducerea riscului de dezastre, Carta privind incluziunea persoanelor cu handicap în acţiunile umanitare, Noua Agendă Urbană şi Agenda de acţiune de la Addis Abeba privind finanţarea pentru dezvoltare. Marcarea acestei zile are ca obiectiv promovarea unei mai bune înţelegeri în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi susţinerea demnităţii, a drepturilor şi a bunăstării acestora. Este, totodată, o ocazie pentru o schimbare de atitudine faţă de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate. Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi se concentrează pe accederea acestor persoane la dezvoltarea incluzivă, echitabilă şi durabilă, aşa cum se prevede în Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030, care se angajează să “nu lase pe nimeni în urmă” şi recunoaşte dizabilitatea ca fiind o problemă esenţială, ce trebuie luată în considerare în implementarea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă. Problemele specifice persoanelor cu dizabilităţi la care se face referire în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă privesc educaţia, creşterea şi ocuparea forţei de muncă, inegalitatea, accesibilitatea aşezărilor umane etc. La 11 iunie 2019, secretarul general al ONU, António Guterres, a lansat Strategia pentru incluziune a persoanelor cu dizabilităţi (“The United Nations Disability Inclusion Strategy”), în conformitate cu angajamentul său de a transforma Naţiunile Unite într-o organizaţie incluzivă pentru toată lumea, potrivit ONU. “Persoanele cu dizabilităţi, atât în calitate de beneficiari, cât şi ca agenţi ai schimbării, pot accelera procesul de dezvoltare incluzivă şi durabilă şi pot promova o societate rezistentă pentru toţi, inclusiv în contextul reducerii riscului de dezastre şi a acţiunii umanitare şi al dezvoltării urbane. Guvernele, persoanele cu dizabilităţi şi organizaţiile reprezentative, instituţiile academice şi sectorul privat trebuie să funcţioneze ca o ‘echipă’ pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”,  se arată în document.

Criza mondială a COVID-19 adânceşte inegalităţile preexistente, expune gradul de excludere şi evidenţiază faptul că munca privind incluziunea cu handicap este imperativă. Persoanele cu dizabilităţi sunt printre cele mai excluse din societate şi printre cele mai afectate în criza sanitară mondială în ceea ce priveşte decesele. Chiar şi în condiţii normale, persoanele cu dizabilităţi au mai puţine şanse să aibă acces la asistenţă medicală, educaţie, locuri de muncă şi să participe în comunitate. În 2020, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi este marcată în aceeaşi săptămână cu Conferinţa statelor părţi la Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi (30 noiembrie – 1 şi 3 decembrie 2020) şi va fi respectată pe tot parcursul săptămânii. În semn de recunoaştere a acestui angajament, secretarul general al ONU, António Guterres, a prezentat, în octombrie 2020, primul raport cuprinzător privind măsurile luate de sistemul Naţiunilor Unite pentru integrarea incluziunii cu handicap şi punerea în aplicare a strategiei de la lansarea sa. Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că, în prezent, peste un miliard de oameni, circa 15% din populaţia lumii, trăieşte cu anumite forme de dizabilitate, 80% dintre aceştia provenind din ţările în curs de dezvoltare, iar 50% neavând acces la sistemul de îngrijire medicală. Potrivit datelor statistice, mai mult de 100 de milioane de persoane cu dizabilităţi sunt copii, iar probabilitatea ca aceştia să se confrunte cu violenţa este de patru ori mai mare decât în rândul copiilor fără probleme. Se estimează, totodată, că 46% dintre persoanele peste 60 de ani sunt persoane cu dizabilităţi. Una din cinci femei este susceptibilă să experimenteze dizabilităţi în viaţa ei, în timp ce unul din fiecare zece copii este un copil cu dizabilităţi. Persoanele cu dizabilităţi din lume sunt printre cele mai afectate de COVID-19.

În martie 2021 Comisia Europeană a adoptat Strategia privind drepturile persoanelor cu handicap (2021-2030) care preia principalele recomandări ale Parlamentului:

  • includerea drepturilor tuturor persoanelor cu dizabilități în toate politicile și domeniile;
  • accesul egal pentru persoanele cu dizabilități la asistență medicală, locuri de muncă, transport public și locuințe;
  • punerea în aplicare și dezvoltarea în continuare a proiectului-pilot cardul european pentru dizabilitate, care permite recunoașterea reciprocă a dizabilităților în unele țări din UE;
  • măsuri de redresare și atenuare a efectelor crizelor sanitare, cum este criza Covid-19, care afectează disproporționat persoanele cu dizabilități;
  • persoanele cu dizabilități, familiile și organizațiile care le apără drepturile să fie incluse în elaborarea și implementarea acestei strategii.
Persoanele cu dizabilități în Europa: fapte și cifre
  • Se estimează că în UE există aproximativ 87 de milioane de persoane cu dizabilități.
  • Rata de ocupare a forței de muncă în rândul persoanelor cu dizabilități (cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani) este de 50,8 %, față de 75 % în cazul persoanelor fără dizabilități.
  • 28,4 % dintre persoanele cu dizabilități din UE sunt expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială, față de 17,8 % în rândul populației generale.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share