Ministrul apărării naționale Angel Tîlvăr a avut o întrevedere oficială cu Secretarul General al NATO, Mark Rutte, la cartierul general al Alianței din Bruxelles.
Discuțiile s-au concentrat pe evoluțiile de securitate din regiunea Mării Negre, consecințele războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și eforturile comune de consolidare a posturii de descurajare și apărare pe flancul estic.
În contextul pregătirilor pentru Summitul NATO de la Haga, ce va avea loc în luna iunie, cei doi oficiali au discutat prioritățile strategice ale Alianței, cu accent pe unitatea și coerența răspunsului aliat la provocările de securitate emergente. Oficialul român a transmis sprijinul României pentru obiectivele secretarului general în pregătirea reuniunii liderilor.
Ministrul Angel Tîlvăr a accentuat importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică și necesitatea menținerii acesteia în prim-planul agendei NATO. Oficialul român a adus în atenție provocările generate de atacurile cu drone ale Federației Ruse asupra infrastructurii critice ucrainene din zona Dunării. Totodată, acesta a evidențiat contribuția României în sprijinul Ucrainei. În context, a subliniat rezultatele foarte bune ale Centrului European de Instruire F-16 care a fost înființat în țara noastră.
„Cu un război la graniță și într-un climat geopolitic impredictibil, este esențial să demonstrăm unitate și viziune strategică. Atașamentul față de Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord, principiul fundamental al apărării colective și față de valorile democratice euroatlantice, ghidează acțiunile României. Consolidarea parteneriatului transatlantic și asumarea unui rol mai activ al Europei în apărarea proprie reprezintă răspunsul necesar la provocările actuale”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.
În cadrul întrevederii, au fost trecute în revistă contribuțiile României la postura de apărare aliată, inclusiv participarea activă la Grupurile de luptă din Polonia (din 2017), Bulgaria și Slovacia. Ministrul a subliniat și implicarea României în misiuni de Poliție Aeriană Întărită, inclusiv prin dislocarea unui detașament de aeronave F-16 în Lituania, în perioada aprilie – iulie 2025.
Referitor la angajamentele bugetare, ministrul Tîlvăr a reafirmat faptul că România continuă să își respecte angajamentele față de NATO, alocând peste 2% din PIB pentru apărare în anul 2024, iar în 2025 bugetul destinat apărării depășește din nou pragul de 2%, susținând astfel desfășurarea eficientă a proiectelor majore de înzestrare. Oficialul român a evidențiat nevoia de a crește capacitatea de producție a industriei de profil din Europa.
Ministrul apărării naționale a subliniat, totodată, importanța exercițiilor multinaționale, amintind participarea cu succes a României la exercițiul Steadfast Dart 25, cel mai amplu exercițiu NATO din acest an. Desfășurat pe teritoriile României, Bulgariei și Greciei, exercițiul a reunit aproximativ 10.000 de militari din nouă state aliate, demonstrând capacitatea NATO de a mobiliza rapid forțe pentru apărarea colectivă, în conformitate cu noile planuri de apărare ale Alianței.
Exercițiul multinațional a testat capacitatea NATO de a activa Forța de Reacție Aliată, de a coordona dislocarea rapidă și de a implementa măsurile de descurajare, prin consolidarea forțelor pe Flancul Estic al Alianței. Militarii români, alături de cei din țările aliate, au demonstrat că împreună sunt mai puternici și că sunt pregătiți să reacționeze în cazul, în care, situația geopolitică o va impune.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
24 de ore de libertate în plină dictatură
Curtea de Apel Ploiești a suspendat decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale din 2024
Apel umanitar: Ajută-l pe Andrei în lupta cu leucemia!
Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești transmite un mesaj important
Guvernul slovac anchetează oamenii de știință și vaccinurile covid: „Șarlatani și escroci”
Cereri de sesizare penală depuse împotriva lui Fauci și a unor oficiali de top în șapte state
LIFE STYLE
Luna Nouă în Taur, 27 aprilie 2025: Găsirea stabilității în mijlocul schimbării
Fără ecrane, fără stres: ghidul tău pentru o rutină de seară echilibrată
Constanța devine, pe 17 mai, locul unde familiile aleargă împreună pentru o cauză nobilă
Deputat Aurelian Cotinescu: Construcția unei lumi mai bune începe cu gesturi simple, făcute împreună
TOP 6 domenii în care merită să investești în 2025
SPIRITUALITATE
Bărbatul alege în mod subconștient tocmai acea femeie de care are nevoie
Sursa problemelor de sănătate este întotdeauna starea noastră interioară
Dacă omul nu se schimbă, dar se căiește, înseamnă că este ipocrit
Pentru a simți energia Divină, trebuie să cureți sufletul, să renunți la toate atașamentele
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Beneficiile spirulinei pentru un stil de viață sănătos
O nouă activitate în cadrul CAMPANIEI VIAȚĂ PENTRU MAREA FAMILIE DE PACIENȚI A AVUT LOC LA LUPENI
Cele mai multe cazuri de rujeolă au fost înregistrate în România
Cereri de sesizare penală depuse împotriva lui Fauci și a unor oficiali de top în șapte state
Cum putem supraviețui ani întregi dacă vom consuma doar curmale și apă
Cele mai frecvente greșeli în demachierea pielii sensibile și cum să le eviți
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Târgoviște va avea un parc fotovoltaic finanțat din fonduri europene
Gruparea de Jandarmi Mobilă Timișoara la datorie și în acest weekend
24 de ore de libertate în plină dictatură