Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Strategia U.E. pentru situații de urgență a fost adoptată de Comisia Europeană

Uniunea Europeană se confruntă cu amenințări fără precedent – ​​de la tensiuni și conflicte geopolitice, riscuri de securitate cibernetică și manipulare a informațiilor, până la schimbările climatice și riscurile crescânde de pericole naturale. Pentru a spori capacitatea UE de a anticipa, de a preveni și de a răspunde acestor amenințări, Comisia a prezentat și adoptat Strategia U.E. de pregătire pentru situații de urgență.

Annex to the Strategy

Strategia urmărește să îmbunătățească pregătirea și pregătirea civilă și militară a UE pentru crize viitoare, astfel încât toți actorii să fie pregătiți și capabili să răspundă rapid și eficient dacă este necesar. Strategia va ajuta eforturile naționale de pregătire prin îmbunătățirea coordonării și eficienței în cadrul strategiilor existente și prin promovarea unei culturi a rezilienței prin implicarea tuturor nivelurilor societății.

”Atunci când cumpărăm o poliță de asigurare ne protejăm împotriva unor evenimente care sperăm să nu se întâmple niciodată. Faptul în sine, că o avem, ne dă un sentiment de calm și de control. La fel este și cu Strategia Uniunii de pregătire pentru situații de urgență.  Informăm populația despre ce ar însemna să aibă autonomie timp de 72h în cazul unui tip de criză. Apoi cursuri pentru adulți ta și pentru copii în școală, despre ceea ce înseamnă să fii pregătit pentru situații de criză.

Am făcut această strategie pentru a ne asigura că, atunci când apare o criză, totul funcționează așa cum trebuie și că suntem pregătiți oricând să acționăm rapid și eficient. Aceasta este polița noastră de asigurare, garanția că suntem pregătiți să avem grijă de cetățenii noștri atunci când au cel mai mult nevoie(…) Vrem să prevenim și să anticipăm și asta înseamnă să informăm, să conștientizăm, să educăm,  nu să alarmăm,  ci să minimizăm riscuri și să facem mai eficientă potențiala reacție. Da, strategia este despre o schimbare de mentalitate, despre pregătire în caz de orice fel de pericol. Nu, strategia nu este despre serviciul militar obligatoriu în toată U.E. ”  transmite  Roxana Mînzatu, vicepreședintele Comisiei Europeni și  comisar european pentru Drepturi sociale și competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire.

Comisia Europeană a subliniat că nu doar autoritățile trebuie să fie pregătite, ci și cetățenii, care vor beneficia de cursuri educaționale pentru a învăța cum să facă față crizelor.

Fiecare familie trebuie să dispună de un  kit de urgență,  în care să fie incluse provizii esențiale, precum apă, conserve, medicamente, o lanternă, baterii externe, un radio cu baterii și bani cash.

De asemenea, este indicat să avem la îndemână copii ale documentelor personale (buletin, certificat de naștere, pașaport) și să notăm numerele de telefon ale celor apropiați.

În caz de criză, ar trebui să avem și recipiente pentru apă și alimente de rezervă, inclusiv produse pentru copii și animale de companie.

Comisarul Hadja Lahbib, responsabilul  direct cu pregătirea pentru situații de urgență se va ocupa pentru implementarea strategiei în fiecare țară europeană.

 

Strategia de pregătire pentru situații de urgență propune, definește și prevede:

Măsuri de protejare pentru spitale, școli, transporturi și telecomunicații,  vitale pentru funcționarea societății – în caz de pericole de orice fel, de la crize sanitare la dezastre naturale.

Modul în care trebuie să se pregătească oamenii pentru situații deosebite, iar aici, introducerea cursurilor de pregătire în programele școlare este mai mult decât recomandată.

Centralizarea structurilor de monitorizare a pericolelor de orice natură, pentru a asigura o reacție cât mai rapidă și mai eficientă la nivel de Uniune.

Organizarea periodic de exerciții de pregătire la nivel UE, pentru forțele armate, Protecția civilă, Poliție, personalul medical și Pompierii.

Întocmirea unei liste cuprinzătoare cu riscuri și amenințări iminente și posibile. Necesară pentru a știi în orice moment ce poate urma și cum ne pregătim.

Simplificarea și întărirea colaborării cu firmele private pentru că doar în parteneriat public-privat putem face față provocărilor de orice natură. Companiile private pot asigura rapid materiale, bunuri și servicii esențiale.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share