Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Senatorul Adrian Țuțuianu- Soluții privind desecretizarea protocoalelor dintre DNA și SRI

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut procurorului general Augustin Lazăr, în data de 19 martie, începerea procedurii legale de desecretizare a protocoalelor încheiate între Ministerul Public, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism si Serviciul Român de Informaţii.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a desecretizat, vineri, 30 martie, primul protocol (Protocol_declasificat) dintr-o serie lungă de astfel de documente controversate încheiate cu diverse instituţii. Nu mai puţin de 65 astfel de protocoale erau în vigoare, la finalul anului trecut, între SRI şi instituţiile statului.

Senatorul Adrian Țuțuianu a fost prezent ieri într-o conferință de presă la sediul PSD Dâmbovița, unde a făcut declarații cu privire la situația desecretizării protocoalelor și soluțiile care se pot aplica:

Finalizarea procesului de adoptare a Legilor Justiței: Cred că procesul trebuie dus până la capăt, în așa fel încât, prin reglementare legală, să conturăm mai bine atribuțiile, obligațiile, răspunderile magistraților pentru desfășurarea corectă a unui proces judiciar. De asemenea, prin modul cum am reglementat lucrurile, CSM trebuie să devină cu adevărat ceea ce prevede Constituția: garantul independenței justiției.
Redactarea și punerea în dezbaterea Parlamentului a pachetului de legi privind securitatea națională: Este aproape unanim acceptat că e nevoie de un nou pachet de legi, care înseamnă cel puțin 15-16 acte normative. Mă refer aici la Legea securității naționale, Legea de organizare și funcționare a SRI, a SIE, a SPP, Legea privind combaterea terorismului, Legea privind securitatea cibernetică.” 

Solicitarea de desecretizare a protocoalelor a fost formulată vineri, 16 martie, de premierul Viorica Dăncilă

“Având în vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru funcționarea României ca stat democratic în care funcționează separația puterilor în stat, precum poziția oficială exprimată de Administrația Prezidențială, premierul Viorică Dăncilă solicită desecretizarea protocolalelor încheiate între SRI și alte instituții ale statului”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share