Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

SENATUL SĂRBĂTOREȘTE IA ROMÂNEASCĂ

Ia tradiţională, simbol al poporului român, va fi,  astăzi 20 iunie 2022, tema principală a unei expoziţii speciale organizată în foaierul sălii de Plen a Senatului, începând cu ora 13:00. Manifestarea artistică, denumită “IA ARGEŞEANĂ ŞI MUSCELEANĂ”, are loc în contextul în care 24 iunie este “Ziua Iei”.

În deschiderea expoziţiei, vor susţine alocuţiuni: preşedintele Senatului Florin Cîţu, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, ambasadorul Republicii Moldova, Excelenţa Sa, Victor Chirilă, vicepreşedintele Senatului,  Alina Gorghiu, secretarul de stat la Ministerul Culturii,  Diana Băciuna, istoricul Liviu Brătescu, deputatul PNL,  Bogdan Gheorghiu, şi preşedintele Institutului Cultural Român Liviu Jicman.

Invitaţii  sunt  parlamentari, senatori şi deputaţi, personalităţi din lumea politică şi culturală din România, precum ambasadori şi ataşaţi culturali acreditaţi la Bucureşti.Aceștia  vor avea prilejul de a admira peste 60 de exponate, cămăşi populare tradiţionale lucrate de artizani din zona Argeşului, Muscelului, dar şi din Maramureş. Un segment aparte al expoziţiei va cuprinde piese rare, din colecţia Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului. Selecţia iilor care vor fi expuse s-a realizat cu sprijinul doamnelor Lavinia Năstase, Director Căminul Cultural Călineşti, judeţul Argeş, şi Iuliana Dragoş, Director Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania. Imaginea oferită de expoziţia de ii va fi completată de o prezentare în direct a artei cusutului iei. Grupul ,,Şezătoare Argeş” va arăta invitaţilor şi vizitatorilor tehnica tradiţională de brodare a cămăşilor populare.

Momentele artistice vor fi asigurate de virtuozi şi artişti populari din Argeş şi Maramureş, inclusiv Ansamblul Topologu şi Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania.
Expoziţia, organizată la iniţiativa Senatului, marchează, totodată, şi faptul că Legea prin care 24 iunie va fi declarată oficial Ziua Naţională a Iei a fost votată de Parlament şi a fost transmisă spre promulgare.  Începând cu 2022, arta confecţionării cămăşii cu altiţă, moştenire culturală transmisă cu atâta dragoste şi dăruire din generaţie în generaţie, ar putea căpăta, de la UNESCO, recunoaştere universală.
Ziua Universală a iei, care coincide cu sărbătoarea de Sânziene, este deja sărbătorită, în fiecare an, în data de 24 iunie. La nivel internațional, ia românească, simbol național al culturii române, este omagiată în peste 50 de țări. Ia este bluza purtată de femei și lucrată din pânză de in, bumbac, cânepă sau borangic.
Tehnicile de decorare au fost transmise din generație în generație, ca o mărturie peste timp a unicității acesteia. Cele mai vechi ii datează din vremea dacilor, ele putând fi văzute pe Columna lui Traian. Frumusețea iei românești a inspirat operele mai multor pictori celebri, străini și români, dintre care îi amintim pe Hennry Matisse, Daniel Rosenthal, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion, Francisc Sirato, Nicolae Tonitza, Dumitru Ghiață, Carol Popp de Szathmári, Theodor Aman, Gheorghe Tatărescu şi, mai ales,  pe Nicolae Grigorescu.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share