Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Sistemul obliga să rămână în țară studenții care sunt pe locuri bugetate?

„Universitatea dezvoltă toate aptitudinile, inclusiv și prostia.” (Anton Pavlovici Cehov) sau despre cum îți este auzită vocea într-o mare de oameni surzi, ca să nu spun ignoranți.
Subiect complex sistemul educațional din România, aș putea spune. Fac școală de 17 ani și o fac bine, ca mulți alți tineri din țara asta. Și încă sunt aici. Dar nu-mi doresc să rămân. De cinci ani de zile studiez asistența socială și realitatea privind posibilitățile de angajare în domeniu, în România, este una tristă. Îmi doresc să plec, într-un viitor apropiat. Și acesta este cazul mai multor profesii care nu își “găsesc” locul în România. Cine a auzit de The Godfather, Lord of the rings sau The Evil Dead, știu ce este aceea o trilogie și de ce este necesară. Ei bine, în trei părți mari și late o să îmi tot spun oful despre sistemul nostru educațional, că prea mă abțin de multă vreme.
Ideea a pornit de la un articol citit recent pe site-ul celor de la Economica.net, referitor la viziunea Academiei Române privind creșterea numărului de absolvenți de studii superioare care decid să părăseasca țara dupa finalizarea acestora.
Stați liniștiți că membrii Academiei Române propun și o soluție salvatoare se pare: „absolvenţii de facultate care au învăţat pe locuri bugetate să muncească în ţară pe o perioadă egală cu durata studiilor universitare subvenţionate de stat, iar în caz contrar, să restituie banii cheltuiţi de stat pentru pregătirea lor.”
Acum toate ca toate, dar eu am câteva nelămuriri privind aspectele menționate în articol și pe care doresc să le adresez, poate cineva reușește să îmi explice mai clar ceea ce se dorește a fi realizat.
“Pentru a reduce pierderile de capital uman cu pregătire superioară, prin părăsirea ţării, credem că se impune ca orice absolvent de învăţământ superior, beneficiar al subvenţiei de la buget, să fie obligat să lucreze în ţară un interval de timp egal cu durata studiilor subvenţionate, sau să deconteze cheltuielile cu pregătirea profesională”, se arată în analiza “Şcoala şi educaţia în viziunea Academiei Române”.
Hai nu zău. Cum să se impună, cum să oblige absolvenții de pe locuri bugetate? Unde e libertatea? Nu știu dacă să râd sau să plâng. Adică eu, studentă fiind în anul 2 de Master ce privilegii mi-a oferit mie statul român?
Oameni buni, eu la istorie am învățat despre Cuza. Și mi-a părut tare fain omul că a promulgat prima lege prin care învățământul era organizat în mod unitar, pe ani de studiu. Și asta se întâmpla undeva pe la 1864. La momentul respectiv, A.I. Cuza a avut o viziune și legea școlară s-a bazat pe două principii fundamentale: obligativității și gratuității. Să scriu GRATUITĂȚII? Și tot la istorie, am mai învătat despre Constituția României care stipulează în art. 32, alin. 4 că învățământul de stat este gratuit, potrivit legii. Și pe deasupra, statul acordă burse sociale de studii copiilor și tinerilor proveniți din familii defavorizate și celor instituționalizați, în condițiile legii. Și mai stipulează libertatea și alte drepturi fundamentale.
Ca să ajung să studiez pe locuri bugetate la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, a trebuit să învăț cum se cuvine pentru BAC, că deh, Universitate care se respectă=standarde ridicate. Și apoi să mă mențin. Și bursele de studiu primite s-au datorat zilelor petrecute în facultate și apoi acasă scriind, citind și învățând. Și tare mi-a mai plăcut. Nu am primit gratis, căci am oferit la rândul meu. Nu bani, ci timp și energie, căci atât am avut/am momentan.
Ca să ajung să studiez pe locuri bugetate la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, am avut părinți care mi-au respectat alegerile și m-au susținut necondiționat: financiar și moral. Bani de chirie, cămin, cheltuieli, cărți. Și am avut norocul că profii de la facultate ne-au oferit toate materialele fără să ne oblige să le cumpărăm și cărțile lor, cum am auzit că se întâmplă pe la alte instituții de învățământ. Ah, și nici nu a trebuit să îmi plătesc vreun examen ca să termin studiile.
Oamenii ăștia vor să oblige să rămână în țară studenții care sunt pe locuri bugetate, studenți care sunt competenți, poate studenți care au voce și care se afirmă pentru promovarea și respectarea drepturilor studenților. Vorbim despre tineri implicați în proiecte academice, în asociații și organizații studențești. Despre curaj, determinare și pasiune. Studenți care poate aveau oportunitatea să studieze în altă țară (gratuit sau nu), dar au ales să fie aici și să facă o schimbare pentru România, pentru că ei încă mai cred că se poate. Au ales și dacă vor mai fi aici și după terminarea studiilor, se va datora tot unei alegeri personale a fiecăruia, nicidecum a unor obligații sau constrângeri.
Și plus de asta, România e membră a Uniunii Europene din 2007. Acest lucru reflectă faptul că studenți străini vin, studenți români pleacă. Libertatea de circulație a persoanelor.
Printre măsurile menționate de către Academia Română sunt câteva referitoare la educația online, încurajarea home-schooling-ului, învățământ profesional orientat pe cerințele economiei, dobândirea unor abilități relevante economic și social la absolvirea fiecărui ciclu de învățământ. Sunt curioasă dacă aceste concluzii și măsuri au fost luate în urma unor cercetări amănunțite realizate la nivel național, pe subiect. Și dacă au avut loc, tare aș vrea să le citesc. Poate așa mă mai luminez și eu. Din poziția mea, pare că ei încearcă o adaptare a oamenilor la sistem, nu a sistemului la oameni. Păi și sistemul ăsta, de cine oare o fi fost creat, încât să fie de neatins?
La final, să nu uităm totuși că Idealul educațional al școlii românești constă în dezvoltarea liberă, integral și armonioasă a individualității umane, în formarea personalității autonome și creative. (art. 3, Legea învățământului nr. 84/1995)

Partea 1 – Roxana Iordache

Surse: http://www.economica.net/solutia-academiei-romane-la-exodul-creierelor–absolventii-de-facultate–obligati-sa-lucreze-in-tara-pe-o-perioada-egala-cu-durata-studiilor_133564.html#n
http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/ro/displayFtu.html?ftuId=FTU_2.1.3.html Libera circulație a persoanelor
http://www.concursurilesmart.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=42 Legea Învățământului
http://www.nouaconstitutie.info/noua-constitutie-a-romaniei/preambul-constitutie/constitutia-cetatenilor-v1/mcc-v1-drepturi-libertati/44-constitutia-romaniei-articolul-32-dreptul-la-invatatura.html Constituția României-Dreptul la învățătură

Distribuie acest articol Oficial Media
Share