Spate – Zona lombara – Cauzele subtile ale imbolnavirii

dureri_lombare1

Aceasta zona, adeseori confundata cu rinichii si asociata cu durerea de rinichi este situata de la mijloc pana la coccis: face parte din sistemul de sustinere. Partea de jos a spatelui simbolizeaza siguranta, asigurarea si increderea mea in viata. Durerile din aceasta zona denota prezenta nesigurantei materiale (legate de munca, bunuri, bani) si afective.”Imi este teama ca imi va lipsi ceva”, „Nu voi reusi niciodata…”, „Nu voi realiza niciodata acest lucru..” sunt expresii care exprima sentimentele interioare pe care le am.

Sunt atat de preocupat de toate aspectele materiale incat simt o mare tristete, deoarece exista un gol, un gol care imi face rau. Exista o lipsa de coerenta intre dorintele mele si actiunile mele. Pot chiar sa imi estimez valoarea personala in functie de numarul de bunuri materiale pe care le am. Durerile in aceasta zona apar des in urma pierderii unui loc de munca, a pensiei, la plecarea unui copil, dupa o separare etc. Traiesc o dualitate foarte mare, deoarece imi doresc atat „calitate” cat si „cantitate”, atat legat de relatiile mele interpersonale cat si legat de bunurile pe care le am. Am tendinta de a cara prea multe pe umeri si a-mi consuma energiile. Incerc sa fac totul pentru a fi iubit si insist pe ceea ce cred ceilallti despre mine. Simt ca eu sunt stalpul de sprijin, ceilalti pot conta doar pe mine. De asemenea, pot sa vreau sa imi atribui acest rol, pentru a-mi da importanta. Poate fi vorba si despre o neliniste legata de una sau mai multe persoane. Imi fac griji pentru ele si poate am tendinta de a lua problemele altora asupra mea si de a le salva. Astfel exista riscul de a parea lombalgia, durerea lombara. Neputinta mea fata de anumite situatii din viata imi da o stare de amaraciune si refuz sa ma supun, deoarece imi este frica. Acest sentiment de neputinta (trait uneori pe plan sexual), care ma poate duce pana la revolta, imi poate provoca un lombago sau o durere de rinichi. Nu ma simt sustinut in nevoile mele de baza si in cele afective. Ma simt incapabil sa imi asum dimensiunea materiala a vieti. Raporturile intre lucruri si persoane sunt conflictuale. Imi este greu sa fac fata schimbarilor si noutatilor care apar, deoarece imi place sa ma simt in siguranta, cu rutina si cu vechile mele obiceiuri.  Acest lucru indica faptul ca sunt adeseori inflexibil si rigid si as vrea sa fiu sustinut in felul meu. Nu pot sa fiu pe deplin fericit: exista tot timpul o „umbra”, ceva ascuns.

Daca accept faptul ca ceilalti pot sa ma ajute in felul lor, voi descoperi si voi constientiza ca am tot sprijinul necesar. Astfel voi deveni mai autonom si mai responsabil. Ma eliberez de povara care apartine celorlalti, recunoasterea celorlalti. Trebuie sa  imi recunosc valoarea pentru a ma implini in loc sa astept recunoasterea celorlalti. Am nevoie sa nu ma mai fortez sa fac unele lucruri pentru a pastra o imagine frumoasa, deoarece astfel ii voi manipula pe ceilalti si nu actionez ghidat de inima mea.

Daca apare o presare a discurilor lombare, inseamna ca, probabil, pun prea multa presiune asupra mea, in a face anumite lucruri cu scopul de a fi iubit de ceilalti. Am nevoie de o perioada de odihna, de care voi profita pentru a observa ce se petrece in viata mea si pentru a-mi redefeni prioritatile. Deoarece nu ma simt sustinut, devin rigid (intepenit) fata de ceilalti. Oare am tendinta de a-i acuza pe ceilalti pentru problemele mele? Mi-am exprimat nevoile?

Accept faptul ca singurul meu sprijin vine de la mine insumi. Reluand contactul cu fiinta mea interioara, stabilesc un echilibru in nevoile mele si reintru in contact cu toate fortele universului care se afla in mine. Aceste forte imi dau incredere in mine si in viata, deoarece stiu ca imi vor aduce tot ce am nevoie, pe plan fizic, emotional si spiritual. Sunt sustinut tot timpul!

(Sursa – Dr. Jacques Martel)

http://www.luminasufletuluitau.ro

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share