Spital de campanie lângă Lvov

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au rezervat peste 10.000 de paturi de spital pentru cetăţenii ucraineni, în timp ce o organizaţie non-guvernamentală americană a instalat un spital de campanie în apropiere de Lvov, în vestul Ucrainei, pentru a îngriji acolo civili care fug din calea bombardamentelor ruse, dar posibil şi militari ucraineni răniţi.

Asigurăm rezervarea a peste 10.000 de paturi în spitalele statelor membre pentru a transfera acolo pacienţi care au nevoie de îngrijiri. Acestea includ paturi pentru pacienţii de la pediatrie, pentru nou-născuţii prematur şi mamele lor, pentru pacienţii cu cancer, marii arşi şi pacienţii din unităţile de terapie intensivă ”, a anunţat la o conferinţă de presă comisarul european pentru sănătate,  Stella Kyriakides. Rentru gestionarea transferului către spitalele europene a pacienţilor ucraineni care fug din calea războiului vor fi instalate ”hub-uri sanitare” la frontierele statelor UE cu Ucraina. Dar nu este prevăzută trimiterea de personal medical în ţările UE vecine cu Ucraina, întrucât ”nu au existat cereri” în acest sens, potrivit declaraţiilor făcute la acea conferinţă de presă, la care alături de comisarul european a participat şi ministrul francez al sănătăţii, Olivier Véran.

Acesta din urmă a subliniat că, pentru ”diminuarea presiunii spitaliceşti la frontiere”, UE va trimite medicamente şi material medical, dar nu a exclus ”desfăşurarea” sau ”construcţia de spitale temporare”. În acest timp, organizaţia umanitară creştină americană Samaritan’s Purse a montat luni un spital de campanie în parcarea unui centru comercial din apropierea oraşului ucrainean Lvov. Spitalul are circa 60 de paturi, dintre care patru de terapie intensivă, şi două săli de operaţii. Deja 15 paturi sunt ocupate, toţi pacienţii fiind civili, dar organizaţia umanitară a menţionat că ar putea beneficia de tratamente acolo şi militari ucraineni răniţi.

Samaritan’s Purse a văzut deja câțiva pacienți ortopedici la spital, inclusiv pe  Marina, primul pacient. Ea a căzut și s-a rănit la braț în timp ce evada într-un adăpost anti-bombă din orașul natal Malyn, la vest de Kiev, și a suferit timp de nouă zile înainte de a ajunge la unitatea noastră. Ea a plâns lacrimi de ușurare când un medic i-a spus că echipa i-ar putea repara accidentarea și poate ajuta la ameliorarea durerii. ”Spitalul nostru cu 58 de paturi de la periferia orașului Lviv include o cameră de urgență, o unitate de terapie intensivă și două săli de operație, oferind personalului medical Samaritan’s Purse capacitatea de a efectua până la zeci de intervenții chirurgicale pe zi. Spitalul de urgență a fost transportat cu avionul prin trei zboruri către Polonia și apoi transportat peste graniță către Ucraina. Pe lângă spital, operăm și o clinică medicală deschisă 24 de ore pe zi la o gară din Lviv, unde mii de femei și copii tranzitează în fiecare zi. Samaritan’s Purse are aproximativ 140 de specialiști în ajutor în caz de dezastre pe teren între Ucraina, Polonia, România și Moldova. Vă rugăm să vă rugați pentru echipa noastră, deoarece împărtășesc dragostea lui Dumnezeu cu oamenii care sunt răniți și au nevoie de speranța veșnică a lui Hristos” au ținut să transmită cei  care coordonează acest spital.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share