România produce suficiente alimente pentru a asigura necesarul de consum al populației

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ionuț Adrian Chesnoiu, s-a aflat pentru două zile în județul Hunedoara,  pentru a se întâlni cu producători locali și fermieri hunedoreni, dar și cu reprezentanți ai instituțiilor statului și ai administrației publice locale.

Ministrul Adrian Chesnoiu le-a declarat jurnaliștilor prezenți în sala „Reduta” a Teatrului de Artă din Deva, la o conferință de presă,  că nu este posibilă o criză a uleiului de floarea soarelui, în condițiile în care există stocuri suficiente, iar România este atât producător important de floarea soarelui cât și un producător care poate asigura, prin procesarea materiei prime, cantități mult mai mari de ulei decât cele care ar fi necesare consumului intern.  „România este în afara oricărui risc de criză alimentară! Nu există niciun motiv de îngrijorare, iar achiziționarea cantităților mari de ulei de floarea soarelui din magazine nu va face decât să determine întreruperi, pentru scurtă durată, în aprovizionarea într-un ritm normal și obișnuit. Suntem în dialog cu producătorii, distribuitorii și comercianții, monitorizăm în permanență situația stocurilor și nu există niciun fel de motiv de îngrijorare. De aceea,  îi rog pe români să nu se lase atrași în spirala informațiilor alarmiste cu privire la eventuale dezechilibre pe piața alimentelor. Îndemn cu fiecare ocazie românii să aleagă produsele românești autentice al căror gust este greu de egalat. Au de unde alege! În fiecare regiune a țării avem fermieri dedicați care știu să obțină produse gustoase și hrănitoare. Obținem suficientă materie primă,  pentru a nu fi afectat accesul oamenilor la alimente.

Vă dau câteva exemple: Producem într-un an agricol bun peste 11 milioane tone de grâu, 15 milioane de tone de porumb și 3 milioane de tone de floarea-soarelui, cantități mai mult decât duble față de necesarul de consum al populației. Avem o oportunitate să transformăm surplusul de grâu, porumb și floarea-soarelui în alimente pe care să le exportăm sub formă de produse cu valoarea adăugată mare. Și am propus în noul PNS majorarea la 15 milioane de euro a sprijinului acordat pentru fiecare unitate de producție nou înființată, care procesează materie primă internă! Sunt angajat în transformarea acestei oportunități în fapte concrete și ca această șansă pe care agricultura românească o are să devină realitate” a precizat Adrian Chesnoiu.

Programul întâlnirilor din județul Hunedoara, care au avut ca principale teme situația actuală din agricultura României și măsurile luate pentru susținerea producătorilor și fermierilor, s-a încheiat  în zona Țării Hațegului, cu vizitarea unei mari ferme care se ocupă atât cu creșterea vacilor, cât și cu procesarea laptelui și care asigură pentru consumatori o importantă cantitate de lapte și produse lactate.

 

Și Adrian PINTEA, directorul general al APIA s-a aflat alături de Adrian CHESNOIU, ministrul agriculturii, în mijlocul crescătorilor de ovine din județul Hunedoara, pentru o întâlnire informală privind formele de sprijin pe care aceștia le pot accesa prin măsurile gestionate de agenția de plăți, precum subvenții pentru animale și pășuni sau ajutoare de minimis. La reuniune au participat și reprezentanții Asociației Județene a Crescătorilor de Ovine Dacia, organizație cu 18 ani vechime în sectorul zootehnic al județului Hunedoara. De asemenea, directorul general i-a informat pe fermieri că s-au stabilit cuantumurile ANT-urilor aferente sectorului zootehnic pentru anul de cerere 2021, fiind demarat deja procesul de autorizare la plată a acestor scheme. Un alt subiect important și larg dezbătut în context l-a reprezentat problema forței de muncă din acest sector, în sensul în care,  este necesară identificarea de modalități prin care tot mai mulți tineri să se îndrepte către zootehnie, dar și spre oierit, aceasta fiind, după cum știm, cea mai veche îndeletnicire de pe aceste plaiuri.

”Adrian Pintea, Directorul General al APIA a discutat cu colegii din cadrul Centrului Județean Hunedoara despre stadiul primirii cererilor în Campania 2022 și stadiul plăților aferente Campaniei 2021, trecând în revistă și alte subiecte la zi, de interes pentru fermieri.  Aceste întâlniri organizate în teritoriu au drept scop încurajarea menținerii unui ritm susținut de lucru, dar și a implicării permanente în ceea ce privește gestionarea măsurilor și schemelor de sprijin derulate de APIA. Astfel, ne dorim continuitate în cel mai dinamic ritm, pentru un mod profesionist de gestionare a etapelor aferente campaniilor de depunere a cererilor de sprijin.  Suntem pe deplin convinși că vom reuși ca, la fel ca și în anii precedenți, să venim prompt în întâmpinarea fermierilor noștri, pentru o strânsă și eficientă colaborare” a transmis  și directorul executiv al  APIA HUNEDOARA, ec.  Veronica Topor.

De la începutul anului și până în prezent, a fost rambursată de către Comisia Europeană suma de peste  două miliarde de euro, în contul plăților efectuate deja fermierilor! În această săptămână au  început și  plățile ajutoarelor naționale tranzitorii, pentru crescătorii de animale s-a  majorat bugetul de la 21 la 135 de milioane de euro.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) continuă Campania de primire a cererilor unice de plată pentru anului 2022. Astfel, în perioada 1 martie – 9 martie 2022, s-au primit un număr de 58.283 cereri pentru o suprafață de 232.753 hectare.
Reamintim fermierilor că cererea se depune prin accesarea aplicației IPA-Online din versiunea internet, conform Manualului de utilizare IPA-Online (accesibil în aplicaţie), fără a se prezenta la Centrele județene/locale APIA, ținând cont de condițiile impuse de pandemia Covid 19.
 Se va completa o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.
 Fermierii trebuie să verifice, împreună cu primăria pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul agricol al terenului și să permită primăriei să transmită la APIA adeverința.  Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii Cererii unice de plată şi să fie valabile la data depunerii Cererii.
 Adeverințele emise pentru schemele din sectorul zootehnic de către asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei/oficiul pentru zootehnie judeţean pot fi transmise electronic prin platforma pusă la dispoziție de către APIA, cu informarea fermierului.
 Fermierii care deţin animale în exploataţie au obligația să se asigure că datele acestora sunt actualizate/corectate în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE) (la medicul veterinar concesionar/asociaţie/propriile evidenţe, dacă sunteţi utilizator SNIIA) și să se adreseze Centrului APIA în vederea completării declarației sector zootehnic în aplicația dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea IPA Online.
 Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz.
 Fermierii care sunt deja beneficiari APIA își vor actualiza la completarea Cererii doar datele ce au suferit modificări față de anul anterior. În acest fel, se reduce timpul de completare a cererii, iar probabilitatea de a introduce date greşite este mai mică.
 Funcționarii APIA vor contacta fermierii în vederea închiderii electronice a cererii și pentru programarea acestora în vederea semnării Cererii și declarațiilor atașate acesteia.
 Foarte important este ca, înainte de semnarea Cererii unice de plată sector vegetal și zootehnic, să se verifice încă o dată informațiile înscrise și documentația depusă!

 Informațiile detaliate pentru accesarea fiecărei scheme de plată/măsuri de sprijin, inclusiv hărțile și listele cu UAT eligibile pentru măsurile de dezvoltare rurală, dar și ghidurile adresate fermierilor, pot fi consultate site-urile:, www.madr.ro și apia ….

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share