Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Spring by Lukyana

11042033_10205174174646782_814950535_nIeri am fost invitati sa participam la o altfel de lansare a colectiei de haine, semnata Lukyana Gropescu, pentrul sezonul primavara 2015. Lukyana este artistul din spatele Atelierului de creatie, poate cel mai creativ boutique vestimentar din Targoviste- Lucky Boutique.
Pentru un oras mic, asa cum obisnuim sa descriem marea cetate a Targovistei, Lukyana amprenteaza o bucatica din urbe cu inspiratia, iubirea si pasiunea ce fac diferenta in creatiile sale. Colectia “Spring by Lukyana Gropescu”, este plina de culoare. Am remarcat imprimeuri florale, orientale, blue-jeans, cape elegante in nuante nude si negru, fuste de tull, ia romaneasca in variante feminine, matase brodata, toate puse in valoare de croiuri moderne si retro, extrem de purtabile la orice varsta.

Insa, pentru a putea vorbi despre creatia artistei, Lukyana Gropescu, m-am gandit ca cel mai relevant raspuns ni-l poate oferi Cristi Iordache, un alt artist, scriitor, om de cultura, avand la activ numeroase recenzii si cronici de teatru, proza, poezie, pictura si arta in general.

Cum ai vazut creatia Lukyanei, sau cu ce impresie ai ramas de ieri, Cristi?  Cum ai prefata “la main d’oevre” a Luckyanei,  daca poti sa-mi rezumi in cateva cuvinte?

”Am intalnit o tanara pictorita care imita cu acurate pe Klimt. Am admirat un actor caruia ii veneau “manusa” rolurile de “nonconformist”. M-a impresionat Lara Fabian si l-am citit pe nerasuflate pe Mathias Malzieu. Despre Lukyana…
Lukyana vede mai departe de vestimentatie- ea vede omul. Si creaza frumosul intelegand lumea. Ce m-a surprins la creatia ei, nu au fost excesele “comerciale”, ci piesele de rezistenta pe care privindu-le rand pe rand, am remarcat frumosul anilor ’40, ’60, ’80. Ce poti sa spui cand te afli in fata unei astfel de opere? Sa fii nascut cu puterea de intelegere a lucrurilor, tu autorul, pus in fata cerintelor nebune ale mileniului trei, reusesti sa aduci ceea ce fiecare a creat la timpul sau.

Mi-am permis un exercitiu de imaginatie si am vizualizat din mai multe colturi ale lumii, din culturi si ideologii diferite, prin filtrul trecutului si al viitorului. Cel mai mare efort al Lukianei consta in a gasi puritatea, acel INCEPUT al lucrurilor care este inradacinat in adevar, iar aici vorbim desprea ADEVARUL FRUMOSULUI.
Ea a reusit sa recompuna din lucruri complicate, din elemente multe si uneori inutile, paradoxal ca o apa care curge in amonte- o creatie unica, de o acuratete colosala, adunand frumosul timpurilor trecute si viitoare intr-o singura definitie, precum o apa limpede de munte adusa la gura de varsare.
Sa treci dincolo de stilul timpului tau dar fara a te pierde in anonimat odata cu el, sa pui in creatia vestimentara frumosul de ieri si de maine, este ca o coloana a infinitului. Asta inseamna sa poti modela cu mainile, mintea si inima, opera care va transcede timpul.

Si fiindca intrebarea mi-ai adresat-o tu, Oana, te rog incearca asta pentru a te convinge daca am spus un adevar sau ma aflu in eroare: cumpara rochia de pe bust, cea pe care am filmat-o ieri! Daca am vorbit adineauri despre Coloana Infinitului, stilul Lukianei este ingemanat cu maretia prufunzimii si simplitatii lui Brancus. Te imbraci la Lukyana apoi treci pe sub Poarta Sarutului. E o provocare prea mare?”11051127_10205174208287623_1439466410_n

Oana Grigore

Cristi Iordache

Distribuie acest articol Oficial Media
Share