Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Stabilirea adevărului reprezintă o prioritate”

Mai multe anchete au fost pornite,  după ce în spaţiul public au ieşit acuzaţii că mai mulţi pacienţi au fost lăsaţi să moară (20 ) la Terapie Intensivă la SPITALUL CLINIC DE URGENȚĂ SFÂNTUL PANTELIMON.  Lor  li s-a dat deliberat o doză mai mică de noradrenalină, decât era necesarul stipulat în fişele de observaţie. În urma sesizărilor primite de la directorul de îngrijiri al Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon care se refereau la împiedicarea exercitării atribuților sale în cadrul spitalului, ministrul Sănătății a decis trimiterea Corpului de Control pentru verificarea aspectelor sesizate.

Totodată, în cursul zilei de 11.04.2024, managerul spitalului a fost informat în scris de către directorul de îngrijiri că există informații provenite de la un asistent medical (nenominalizat) că, în perioada 4-7 aprilie, în cadrul secției ATI ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament. Conducerea spitalului a alcătuit o comisie formată din medici din alte secții care să verifice aspectele sesizate.

Ministrul Sănătății acuză acum lipsa de profesionalism a celor implicați în scandalul de la Spitalul Pantelimon. Alexandru Rafila spune că, sub nicio formă, niciun cadru medical nu trebuie să pună răfuielile personale deasupra salvării pacienților.

„Abia am început această investigaţie, lăsaţi-ne să ne facem treaba. Vreţi nişte rezultate credibile, nu care să fie discutabile. Și noi vrem acelaşi lucru. Lucrăm cât putem de repede, nu vreau să ne facem angajamente, prefer să vă dau informaţii”,  ne-a a transmis ministrul  Sănătății.

Și poliţiştii Serviciului Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei efectuează audieri în cazul deceselor  și totodată, se vehiculează posibilitatea dezgropării victimelor, dar procedurile actuale includ ridicarea documentelor și a imaginilor de pe camerele de supraveghere, potrivit surselor judiciare. Procurorii vor decide dacă este necesară deshumarea pacienților.

”Stabilirea adevărului reprezintă o prioritate și este singurul lucru care poate să mențină încrederea în sistemul de sănătate. Adevărul trebuie să iasă la suprafață. Cel mai important element pe care toate aceste organisme implicate în procesul de cercetare îl au de făcut este stabilirea cu celeritate a adevărului. De asemenea, consider că, atunci când vor fi disponibile date relevante în urma cercetărilor, acestea trebuie comunicate cât mai rapid, având în vedere impactul informațiilor care au apărut în spațiul public în acest caz”, a declarat președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.

Prof. univ. dr. Cătălina Poiană a fost prezentă astăzi, alături de ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, la Spitalul Clinic de Urgență “Sfântul Pantelimon” din București. “Colegiul Medicilor din Municipiul București a declanșat cercetarea procedurală, care este condusă de Departamentul de Jurisdicție Profesională, ancheta fiind în derulare.

”La solicitarea Ministerului Sănătății, un reprezentant al Colegiului Medicilor din Municipiul București, respectiv unul dintre vicepreședinți, participă din această dimineață la acțiunile derulate de Corpul de Control al Ministerului Sănătății și de comisia internă de anchetă a Spitalului Sfântul Pantelimon. Ceea ce s-a verificat până la acest moment, respectiv procedurile legate de administrarea de terapie și de îngrijire a pacienților există, toate sunt în regulă în ceea ce privește procedurile, conform datelor pe care le avem până în acest moment. Restul datelor sunt în curs de verificare”, a mai adăugat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele CMMB.

Președintele CMMB a dat asigurări ferme că procedurile de cercetare vor fi derulate cu celeritate, în limita competențelor Colegiului Medicilor din Municipiul București.

“Nu am primit în ultima perioadă niciun fel de sesizare legată de activitatea din Secția de ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon, nu avem nicio plângere din partea familiilor pacienților”, a mai spus președintele CMMB.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share