06/05/2021

Stagiu de formare tehnicieni Salvaspeo în Munții Pădurea Craiului

STAGIU DE FORMARE TEHNICIENI SALVASPEO

Stimabili iubitori de munte natură și aventură, în aceste zile s a desfășurat în zona Munților Pădurea Craiului, stagiul de pregătire în salvarea din mediul subteran speologic, organizat de Școala Națională de Speologie.

Pentru a parcurge acest cel de al treilea stagiu este necesar ca cel în cauză să aibă absolvită tehnica speologiei alpine, nivel 2, care presupune echiparea de pasaje tehnice în peșteri verticale (avene).

Din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Dâmbovița au participat 2 salvatori.

Primele zile au fost dedicate lucrului la faleză într o arcadă mare de calcar, unde instructorii au amenajate ateliere de lucru. Am exersat și învățat tot ce ține de siguranța salvării, de la punctele de amarare, locul de unde se face asigurarea atât a salvatorului cât și a celui ce urmează să fie salvat si până la dificilele decroșări, care presupun metode destul de complicate de recuperare a celui care a rămas suspendat în coardă.

După cele câteva zile de instruire în mediu deschis, ne-am mutat în subteran și am efectuat o simulare de salvare în Peștera Meziad, una dintre cele mai frumoase peșteri din România. Chiar v-o recomand!!!

Exercitiul nostru s a desfășurat în zona mediană a peșterii, amenajată turistic pentru tot omul de rând, unde se află și câteva formațiuni celebre, cum ar fi Podul Natural, Domul de Calcit, Titanicul, Coloana Răsucită. Tot aici s au descoperit și oseminte de Ursus spelaeus.

A treia etapă a stagiului a avut loc în Avenul cu Ferigi, cea mai tehnică de până acum.

Persoanele avizate spun ca este cea mai dificilă salvare din peșterile românești. Avenul este format dintr o succesiune de puțuri și galerii strâmte și întortocheate, unde trebuie multă măiestrie pentru a scoate un accidentat în condiții sigure de acolo, creând probleme chiar și la parcurgere.

Utima zi a stagiului a fost și exercițiu național, unde s-au mobilizați peste 50 de salvatori din mediul subteran speologic, plus un echipaj SMURD. Acțiunea de salvare a avut loc în Peștera Ferice din Muntii Bihor-Vlădeasa și s a desfășurat în 3 etape tehnice unde n-au lipsit metodele de elevare și lansare a tărgii pe tiroliană, metode vitale în salvarea din peșteri.

Mai detaliat veți vedea urmărind emisiunea AventuraTv

Distribuie acest articol Oficial Media
Share