10/05/2021

Viitorul Timișoarei, Capitală Europeană a Culturii în 2023

Reprezentanți ai Comisiei Europene și ai autorităților române s-au întâlnit joi, 22.04.2021, pentru a oferi asistență tehnică și expertiză în deblocarea proiectului Timișoarei, capitală europeană a culturii 2023. Comisia este conștientă de preluarea recentă a mandatelor la nivel guvernamental și local, fapt care presupune timp pentru ca noua administrație să găsească cele mai potrivite soluții de a relansa proiectul. Din acest motiv, dorește să organizeze mai multe reuniuni tehnice în viitorul apropiat.

Discuțiile s-au centrat în jurul importanței instituirii unui cadrul legislativ funcțional, care să asigure o finanțare multianuală a proiectului Timisoara 2023-Capitală Europeană a Culturii, asumarea unui angajament financiar din partea autorităților locale și naționale pentru ca proiectul să iasă din blocajul implementării.

“Timisoara 2023-Capitală Europeană a Culturii este un proiect al comunității timișorene și unul de importanță națională și europeană. Premiul Melina Mercouri oferit de Uniunea Europeana, dupa ultima monitorizare a juriului din partea UE, simbolizează chintesența titlului, fiind denumit dupa numele initiatoarei actiunii europene. De 10 ani de cand exista Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii, aceasta promoveaza diversitatea si cultura Timisoarei in spatiul european. Îmi exprim speranta si optimismul că autoritățile – atat la nivel local cat și național – vor găsi cat mai repede soluții viabile pentru finanțarea proiectului astfel încat sectorul cultural sa isi continue proiectele incepute, iar entuziasmul si increderea cetatenilor să poată fi redobandite.” (Simona Neumann, directorul executiv al Asociatiei).

Din partea autorităților române, la întâlnire au luat parte Dominic Fritz, Primarul Timișoarei, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, Demeter Andras, secretar de stat în Ministerul Culturii, iar din partea Asociatiei Timisoara 2021-CApitala Europeana a Culturii, Simona Neumann, directorul executiv.

Comisia Europeană monitorizează în permanență activitatea orașelor desemnate capitale europene a culturii, lucru prevăzut de cadrul juridic al CeAC, nedorind ca prestigiul acestei inițiative emblematice a Uniunii să fie pus în pericol. Pentru Timișoara, următoarea întâlnire tehică este dtabilită pentru luna mai, iar cu cu juriul european în luna iunie 2021. Titlul de capitală europeană a culturii nu poate fi retras de Comisia Europeană, dar autoritățile publice trebuie să soluționeze disfuncționalitățile de finanțare sesizate la monitorizarea din anul 2019. Ultima întâlnire cu juriul va fi în iunie 2022, moment în care va fi decis și acordarea sau nu a premiului Melina Mercouri.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share